Ekspresowy przepis na puszyste racuchy z bananami. Nie tylko dzieci mają obsesję na ich punkcie

Kuchnia polska to nie tylko potrawy wytrawne, ale i te słodkie. Ich głównym reprezentantem są pulchne i miękkie racuchy. Zwykle przygotowuje się je z jabłkami, ale koniecznie wypróbujcie, jak obłędnie smakują w wersji z bananami. Gwarantujemy, że na kilku zjedzonych sztukach się nie skończy.

Racuszki podawane są często dzieciom na śniadanie. Nie oznacza to jednak, że i dorośli się w nich nie lubują. Jako że wykonuje się je błyskawicznie, a na dodatek bardzo prosto - często goszczą na talerzach zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Polane słodkim syropem klonowym, posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem są posiłkiem, który poprawia humor i syci na długie godziny. Jak je przygotować?

Zobacz wideo Drożdżowe racuchy - przepis na pyszną przekąskę

Idealnie miękkie i delikatne. Takie są właśnie racuchy z bananami. Nie zapomnij o jednym składniku!

Do usmażenia racuchów bananowych nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejsze zapewne już i tak masz w szafce czy lodówce, a resztę znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Do wykonania słodkich smakołyków będą ci potrzebne banany - najlepiej lekko przejrzałe, brązowiejące. W ten sposób spożytkujesz owoce, które w przeciwnym razie za dzień lub dwa wylądowałyby w koszu na śmieci. Pamiętaj też o dodaniu szczypty sody oczyszczonej, bo to właśnie dzięki niej racuchy będą niewiarygodnie pulchne i delikatne. Podążaj za poniższymi wskazówkami, a już niedługo będziesz się rozpływać ze szczęścia, kosztując puszystych przysmaków.

Składniki:

  • 2 jajka,
  • 2 banany,
  • 300 g mąki pszennej,
  • 250 ml mleka,
  • 1 łyżka cukru białego (lub "fit" słodzika, np. ksylitolu),
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • sok z cytryny,
  • olej lub oliwa do smażenia.

Puszyste racuchy z bananami. Sposób przygotowania

Banany obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki i skrop odrobiną soku z cytryny. Owoce możesz również zgnieść widelcem na "papkę". W jednej misce połącz mleko i jajka, a w drugiej mąkę, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę sody oczyszczonej. Suche składniki przełóż do mokrych i dokładnie wymieszaj łyżką bądź mikserem.

Do ciasta wrzuć masę bananową lub banany w kawałkach i jeszcze raz zamieszaj. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę lub olej. Uformuj na niej okrągłe placuszki. Smaż je obustronnie i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu, a twoje racuchy będą wyśmienite.

Gotowe smakołyki podawaj z ulubionymi dodatkami. Może to być jogurt naturalny, miód, dżem, syrop klonowy, bita śmietana czy nawet gałka lodów. Wierzch możesz dodatkowo udekorować płatkami migdałów, borówkami lub startymi orzechami włoskimi. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.