Racuszki podawane są często dzieciom na śniadanie. Nie oznacza to jednak, że i dorośli się w nich nie lubują. Jako że wykonuje się je błyskawicznie, a na dodatek bardzo prosto - często goszczą na talerzach zarówno małych, jak i dużych smakoszy. Polane słodkim syropem klonowym, posypane cukrem pudrem lub posmarowane dżemem są posiłkiem, który poprawia humor i syci na długie godziny. Jak je przygotować?
Do usmażenia racuchów bananowych nie potrzebujesz wielu składników. Najważniejsze zapewne już i tak masz w szafce czy lodówce, a resztę znajdziesz w każdym sklepie spożywczym. Do wykonania słodkich smakołyków będą ci potrzebne banany - najlepiej lekko przejrzałe, brązowiejące. W ten sposób spożytkujesz owoce, które w przeciwnym razie za dzień lub dwa wylądowałyby w koszu na śmieci. Pamiętaj też o dodaniu szczypty sody oczyszczonej, bo to właśnie dzięki niej racuchy będą niewiarygodnie pulchne i delikatne. Podążaj za poniższymi wskazówkami, a już niedługo będziesz się rozpływać ze szczęścia, kosztując puszystych przysmaków.
Składniki:
Banany obierz ze skórki, pokrój na cienkie plasterki i skrop odrobiną soku z cytryny. Owoce możesz również zgnieść widelcem na "papkę". W jednej misce połącz mleko i jajka, a w drugiej mąkę, cukier zwykły i waniliowy, proszek do pieczenia oraz szczyptę sody oczyszczonej. Suche składniki przełóż do mokrych i dokładnie wymieszaj łyżką bądź mikserem.
Do ciasta wrzuć masę bananową lub banany w kawałkach i jeszcze raz zamieszaj. Na nieprzywierającej patelni rozgrzej oliwę lub olej. Uformuj na niej okrągłe placuszki. Smaż je obustronnie i odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. W ten sposób pozbędziesz się nadmiaru tłuszczu, a twoje racuchy będą wyśmienite.
Gotowe smakołyki podawaj z ulubionymi dodatkami. Może to być jogurt naturalny, miód, dżem, syrop klonowy, bita śmietana czy nawet gałka lodów. Wierzch możesz dodatkowo udekorować płatkami migdałów, borówkami lub startymi orzechami włoskimi. Smacznego! Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl