Przepis na miękkie i puszyste racuchy, którego nie zna żadna babcia. Ich smak przebija klasyk, a główny składnik zaskakuje

Racuchy kojarzą nam się z pulchnymi plackami, które podawane są na słodko z dodatkiem dżemu i owoców. Mało kto wpada na pomysł, by przyrządzić je w inny, mniej znany sposób. My jednak nie boimy się próbować nowości i tak oto przedstawiamy przepis na przysmak w nowej wersji. Zrobisz je raz i będziesz powtarzać co tydzień.
Zobacz wideo Racuchy z jabłkami i brzoskwiniami

Nie da się ukryć, że racuchy są przysmakiem, za którym szaleją nie tylko najmłodsi. Sposób ich wykonania i podania różni się w każdym domu, jednak niezmiennie uważamy, że są one przepyszne. Ich najpopularniejsza wersja mówi, że serwowane są na słodko, a obok puszystych placków można znaleźć konfitury, świeże owoce, lub cukier puder. Okazuje się, że ci, którzy wolą zajadać się wytrawnymi smakołykami również mogą zrobić swoją wersję słynnych racuchów. W ich składzie zamiast kawałków jabłek lub innych owoców można znaleźć pieczarki. Dla lepszego smaku można również dodać starty ser. Nie zapomnij także o posiekanym szczypiorku lub pietruszce. Tak przygotowane placki można podawać z kwaśną śmietaną lub z sosem grzybowym.

Przepis na racuchy z pieczarkami

Składniki

  • 250 g pieczarek,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 100 ml wody gazowanej,
  • jajko,
  • 2 łyżki śmietany 18%,
  • 2 łyżki świeżego szczypiorku,
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania

  1. Do większej miski przesiej mąkę pszenną wraz z proszkiem do pieczenia i wbij jajko. Wlej również wodę gazowaną i dodaj kwaśną śmietanę. Na koniec wsyp według uznania sól i pieprz.
  2. Składniki dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia i uzyskania jednolitej masy. Konsystencja powinna być gęstsza niż na naleśniki. Przygotowane ciasto odstaw na bok na kilka chwil.
  3. W tym czasie przemyj i osusz szczypiorek. Posiekaj go na drobne kawałki i od razu wrzuć do miski z ciastem. Pieczarki przemyj pod bieżącą wodą i dokładnie je oczyść. Następnie pozostaw do wysuszenia i pokrój na średniej wielkości plastry.
  4. Tak przygotowane pieczarki wrzuć do ciasta i dokładnie wymieszaj. Masa powinna oblepić wszystkie kawałki.
  5. Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Gdy tłuszcz będzie odpowiednio ciepły, uformuj na nim placki przypominające racuchy. Smaż je na niewielkim ogniu pod przykrywką. Po wysmażeniu przełóż na drugą stronę i pozostaw do lekkiego zarumienienia. Czynność powtarzaj do momentu wykorzystania składników.
  6. Usmażone placki przełóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Podawaj z kwaśną śmietaną, maślanką lub warzywną sałatką.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.