• Link został skopiowany

Racuchy - przepis inny niż wszystkie. Anna Lewandowska dodaje do nich składnik, który upiększa i pobudza

Jeśli napadła cię nagła ochota na racuszki, ale masz ochotę spróbować czegoś w nowym stylu, lub chcesz zjeść coś pysznego i słodkiego, ale boisz się wystających boczków, mamy dla ciebie świetny przepis na racuchy. Anna Lewandowska robi je po mistrzowsku, a jej tajny składnik upiększa, wzmacnia odporność i świetnie pobudza. Będą smakowały obłędnie.
Racuchy Lewandowskiej
Fot. Shutterstock, BBA Photography / Instagram @annalewandowska

Więcej przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo

Przepisów na racuchy jest naprawdę wiele, można je zrobić tradycyjnie na drożdżach, można dodać do nich jabłko, można zrobić je na sodzie z jogurtem lub tak jak Anna Lewandowska dodać do nich brzoskwinie i imbir. Jeśli uważasz, że twoja babcia robiła najlepsze racuchy, nie będziemy się kłócić. Jeśli jednak chcesz poprawić swój humor i urodę, wypróbuj ten przepis. Jest łatwy i naprawdę przepyszny. 

Racuchy w wielkim stylu. Anna Lewandowska robi je bezbłędnie

Składniki:

  • 1,5 szklanki letniego mleka lub napoju roślinnego
  • 2,5 szklanki mąki owsianej
  • 10 g drożdży 
  • 1 większa brzoskwinia
  • ok. 3 cm korzenia imbiru
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • masło klarowane
  • odrobina cynamonu
  • borówki do dekoracji

Sposób wykonania:

  1. Do miski wlej ciepłe mleko, dodaj drożdże, cukier i wymieszaj. Po chwili dodaj przesianą mąkę, wbij jajko, dodaj starty na drobnej tarce imbir oraz pokrojoną w paski brzoskwinię.
  2. Całość wymieszaj, dodaj odrobinę cynamonu i na chwilę odstaw. 
  3. Na patelni rozgrzej niewielką ilość masła klarowanego i za pomocą łyżki nakładaj porcje ciasta na racuszki. 
  4. Smaż na umiarkowanej mocy palnika, aż zrobią się złote i apetyczne. Udekoruj borówkami.

Tak przygotowane racuszki można zajadać śmiało bez obaw, że pójdą w boczki. Pamiętajmy jednak, że każdy przepis jest jedynie inspiracją - zamiast brzoskwiń możesz dodać jabłka lub banany, mąkę owsianą zastąpić pszenną lub orkiszową, a zamiast cukru kokosowego użyć zwykłego. Jednak cały smak tych racuszków tkwi w imbirze - to on gra tu pierwsze skrzypce. 

Przepis pochodzi ze strony: hpba.pl

Więcej o: