Znamy najlepszy majonez. Fani jednej marki mogą być rozczarowani

Jak Wielkanoc, to wiadomo - majonez. Ile ludzi, tyle gustów, to oczywiste, ale często zastanawiamy się, jaki majonez jest najlepszy, nie tylko pod względem smaku, lecz także składu. Na Instagramie Czytamy Etykiety wszystko zostało wyjaśnione. Sprawdźcie, który majonez według nich jest najlepszy.

Umówmy się: nikt otwarcie się nie przyzna, że nie lubi majonezu. Majonez pół na pół z krwią płynie w żyłach Polaków podczas Wielkanocy i oczywiście każdy ma swój gust i wiele osób prowadzi zażarte dyskusje na temat tego, który jest najlepszy. Rzecz tyczy się najczęściej dwóch marek - wiemy, o które chodzi. Ostatnio na instagramowym profilu Czytamy Etykiety pojawił się wpis, w którym twórcy wyłaniają najlepszy majonez, zarówno pod względem składu, jak również według sympatii konsumentów. 

Zobacz wideo

Sprawdzili składy majonezów. Wskazali jeden najlepszy

Od wielu lat nie cichnie spór między fanami dwóch marek majonezów - majonezu marki Winiary oraz majonezu Kieleckiego. Pojawiają się także fani majonezu Hellmann's lub majonezu wegańskiego marki goVEGE. Oczywiście smak jest tylko i wyłącznie kwestią gustu, natomiast majonez wegański może budzić pewne dywagacje, czy to jeszcze majonez, ale mniejsza o to - jak smakuje, czemu nie kupować? 

 

Tylko jaki majonez kupić, żeby miał dobry skład i sprawiał, że święta będą nie tylko smaczne, lecz także pozbawione nadmiaru konserwantów, które zjadamy razem z sałatką jarzynową i jajkami w majonezie? Twórcy z Czytamy Etykiety zrobili dokładne podsumowanie najpopularniejszych majonezów dostępnych w sklepach. 

Najpierw przypomnieli, który majonez wygrał w głosowaniu internautów, które zostało przeprowadzone na instastories profilu. Najwięcej głosów zebrał majonez Winiary (38 proc.). Na drugim miejscu był Kielecki (33 proc.), a na trzecim Hellmann's, który wybrało 12 proc. głosujących.

Z kolei serwis Czytamy Etykiety pięć wybranych produktów przeanalizował pod kątem składów. Najlepiej w tym zestawieniu wypadł majonez Kielecki. Autorzy posta zauważyli, że nie ma w nim żadnych niezbędnych dodatków. Składa się jedynie z oleju rzepakowego, musztardy, wody i żółtek jaj.

W przypadku majonezu Winiary stwierdzili, że nie jest to najgorszy wybór, ale są w nim dwa dodatki, które nie są niezbędne - przeciwutleniacz, który w wysokich ilościach może zaszkodzić, oraz aromat. "Nie wiemy, czy wykorzystany aromat jest naturalny czy syntetyczny" - podkreślili autorzy analizy. Tak samo został oceniony majonez Kania. Ma identyczne wartości odżywcze i zbliżony do Winiary skład.

O majonezie Hellmann's czytamy, że ma w składzie więcej cukru niż żółtek (cukier jest wymieniony na etykiecie przed żółtkami, a kolejność składników podawana jest od największej ilości do najmniejszej). Ponadto są też dwa zbędne dodatki - aromat oraz przeciwutleniacz.

Co serwis Czytamy Etykiety sądzi z kolei o majonezie Ocetix? "Ma sporo zbędnych dodatków, które w tradycyjnym majonezie zupełnie nie są potrzebne - to niestety obniża jego jakość" - czytamy. Pod lupę został wzięty również majonez wegański Go Vege. Tutaj jednak zostały przyjęte nieco inne kryteria oceny. "Niektóre dodatki są niezbędne dla utrzymania konsystencji (skrobia oraz guma ksantanowa)" - napisali twórcy z Czytamy Etykiety. Uznali, że niepotrzebnym składnikiem jest tylko przeciwutleniacz. Zwrócili też uwagę, że wersja wegańska ma mniej tłuszczów i kilokalorii niż tradycyjne majonezy.

Jak zrobić domowy majonez? Oto przepis, w którym nie ma ulepszaczy

Składniki:

  • 1 szklanka oleju roślinnego,
  • 2 żółtka,
  • 1 pełna łyżka musztardy,
  • 1 łyżka octu jabłkowego (użyłam takiego, bo jest delikatniejszy niż spirytusowy),
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

  1. Na dno wysokiego naczynia wlej żółtka. Dodaj ocet i musztardę, i za pomocą ręcznego blendera zacznij miksować. Nie odrywaj blendera od dna, aż masa będzie jednolita.
  2. Stopniowo dolewaj olej i cały czas miksuj, nie odrywając blendera od dna. Kiedy masa zacznie robić się gęsta, delikatnie poruszaj blenderem na boki i dolej olej.
  3. Kiedy wlejesz resztkę oleju, możesz delikatnie oderwać blender od dna i poruszaj nim wolnymi ruchami góra-dół.
  4. Kiedy masa oblepi główkę blendera i będzie gęsta, to znak, że majonez jest gotowy.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.