Umówmy się: nikt otwarcie się nie przyzna, że nie lubi majonezu. Majonez pół na pół z krwią płynie w żyłach Polaków podczas Wielkanocy i oczywiście każdy ma swój gust i wiele osób prowadzi zażarte dyskusje na temat tego, który jest najlepszy. Rzecz tyczy się najczęściej dwóch marek - wiemy, o które chodzi. Ostatnio na instagramowym profilu Czytamy Etykiety pojawił się wpis, w którym twórcy wyłaniają najlepszy majonez, zarówno pod względem składu, jak również według sympatii konsumentów.
Od wielu lat nie cichnie spór między fanami dwóch marek majonezów - majonezu marki Winiary oraz majonezu Kieleckiego. Pojawiają się także fani majonezu Hellmann's lub majonezu wegańskiego marki goVEGE. Oczywiście smak jest tylko i wyłącznie kwestią gustu, natomiast majonez wegański może budzić pewne dywagacje, czy to jeszcze majonez, ale mniejsza o to - jak smakuje, czemu nie kupować?
Tylko jaki majonez kupić, żeby miał dobry skład i sprawiał, że święta będą nie tylko smaczne, lecz także pozbawione nadmiaru konserwantów, które zjadamy razem z sałatką jarzynową i jajkami w majonezie? Twórcy z Czytamy Etykiety zrobili dokładne podsumowanie najpopularniejszych majonezów dostępnych w sklepach.
Najpierw przypomnieli, który majonez wygrał w głosowaniu internautów, które zostało przeprowadzone na instastories profilu. Najwięcej głosów zebrał majonez Winiary (38 proc.). Na drugim miejscu był Kielecki (33 proc.), a na trzecim Hellmann's, który wybrało 12 proc. głosujących.
Z kolei serwis Czytamy Etykiety pięć wybranych produktów przeanalizował pod kątem składów. Najlepiej w tym zestawieniu wypadł majonez Kielecki. Autorzy posta zauważyli, że nie ma w nim żadnych niezbędnych dodatków. Składa się jedynie z oleju rzepakowego, musztardy, wody i żółtek jaj.
W przypadku majonezu Winiary stwierdzili, że nie jest to najgorszy wybór, ale są w nim dwa dodatki, które nie są niezbędne - przeciwutleniacz, który w wysokich ilościach może zaszkodzić, oraz aromat. "Nie wiemy, czy wykorzystany aromat jest naturalny czy syntetyczny" - podkreślili autorzy analizy. Tak samo został oceniony majonez Kania. Ma identyczne wartości odżywcze i zbliżony do Winiary skład.
O majonezie Hellmann's czytamy, że ma w składzie więcej cukru niż żółtek (cukier jest wymieniony na etykiecie przed żółtkami, a kolejność składników podawana jest od największej ilości do najmniejszej). Ponadto są też dwa zbędne dodatki - aromat oraz przeciwutleniacz.
Co serwis Czytamy Etykiety sądzi z kolei o majonezie Ocetix? "Ma sporo zbędnych dodatków, które w tradycyjnym majonezie zupełnie nie są potrzebne - to niestety obniża jego jakość" - czytamy. Pod lupę został wzięty również majonez wegański Go Vege. Tutaj jednak zostały przyjęte nieco inne kryteria oceny. "Niektóre dodatki są niezbędne dla utrzymania konsystencji (skrobia oraz guma ksantanowa)" - napisali twórcy z Czytamy Etykiety. Uznali, że niepotrzebnym składnikiem jest tylko przeciwutleniacz. Zwrócili też uwagę, że wersja wegańska ma mniej tłuszczów i kilokalorii niż tradycyjne majonezy.
Składniki:
Sposób wykonania: