Majonez to fundament wśród wielkanocnych dodatków. Dodaje się go do jajek, do sałatki jarzynowej, a nawet do babki. Choć każdy ma swoje własne upodobania co do ulubionej marki, nie da się ukryć, że najsmaczniejszy majonez to ten domowej roboty. Wcale nie jest trudno go zrobić i nie zajmuje to dużo czasu. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach.
Swój przepis na majonez pokazała nam Joanna Szymanowska. Zwyciężczyni 12. edycji programu "MasterChef" zrobiła go w naszej kuchni przy okazji przepisu na tatar orientalny, który znajdziesz w tym miejscu. Nie jest to jednak klasyczny majonez, ponieważ Joanna nadała mu nietypowego aromatu. Mimo że jego smak nieco różni się od tradycyjnego, warto przetestować ten przepis przy okazji Wielkanocy. Taki majonez świetnie sprawdzi się na przykład jako dodatek do jajek i zrobi furorę na świątecznym stole.
By zrobić majonez z przepisu Szymanowskiej, najpierw musisz przygotować olej smakowy. Poniżej znajdziesz potrzebne składniki oraz sposób przygotowania.
Składniki na olej smakowy:
Sposób przygotowania:
W rondelku podgrzej olej do 55 stopni Celsjusza. Do blendera wlej olej i dodaj kolendrę, miętę oraz kaffir. Miksuj przez siedem minut. Na drobnym sitku rozłóż gazę i przecedź olej. Przelej gotowy olej do butelki dozującej lub innego naczynia.
Gdy już masz gotowy olej smakowy, możesz zabrać się za robienie smakowego majonezu. Oto potrzebne składniki i sposób przygotowania.
Składniki na majonez smakowy:
Sposób przygotowania:
W wysokim naczyniu umieść żółtka, ocet ryżowy, musztardę, sól i cukier. Blenduj przez dwie-trzy minuty.
Jak ja robię majonez? Około pół minuty czekam, aż ładnie wymiesza mi się całe żółtko i nie odrywam blendera od dna
- tłumaczy Szymanowska.
Następnie, stopniowo, cienką strużką, wlewaj olej rzepakowy, jednocześnie kontynuując blendowanie. Dzięki temu, że wlewasz go powoli, a nie cały od razu, możesz kontrolować gęstość majonezu. Potem wlej olej smakowy. Staraj się utrzymywać równomierne obroty, aby majonez się zagęścił. Gotowy majonez możesz przełożyć do miseczek lub przelać do butelki dozującej.