Ta ryba często króluje na moim stole. Jest zdrowsza od łososia i dorsza, na dodatek kosztuje gorsze

W moim dole króluje wiele ryb, jednak ten gatunek wyprzedza łososia, dorsza czy nawet doradę. Mowa tu o obłędnej makreli z której można wyczarować wiele smacznych dań i przekąsek, a co najważniejsze jest zdrowa i pełna cennych minerałów. To mój numer jedne także ze względu na niską cenę!

Polski rynek rybny oferuje wiele smacznych i zdrowych gatunków. W supermarketach nie brakuje rozmaitych smakowitości, jednak czasami najlepiej sięgnąć po klasykę w najprostszej postaci. Makrela wędzona o której mowa to bowiem cenne źródło witamin, minerałów, i co najważniejsze, esencja smaku. 

Zobacz wideo Najprostsza pasta z drapieżnej makreli

Makrela wyprzedza łososia i dorsza. Ten wędzony przysmak to cenne źródło witamin

Według Światowej Organizacji Zdrowia po ryby powinniśmy sięgać nawet dwa razy w tygodniu. Niestety na wybór podczas zakupów wpływa niestety także cena i dostępność świeżego produktu, a jak doskonale wiadomo, z tym bywa różnie. Właśnie dlatego, zamiast kupować łososie z plastikowych opakowań w dyskontach, znacznie lepiej postawić na wędzoną makrelę, która nie tylko doskonale smakuje w różnych wersjach, ale i jest tania oraz zdrowa! 

Makrela, a szczególnie ta wędzona to prawdziwy rarytas i bomba cennych składników. Ryba przygotowana w ten sposób bogata jest w cenne kwasy omega-3 i minerały. Ten rodzaj ryby niestety w wielu domach jest zapomnianym przeżytkiem. Warto to jednak zmienić, bo lista zalet i smakowitych przepisów jest naprawdę długa. 

Dlaczego warto włączyć do diety wędzoną makrelę? Tego smaku nie da się podrobić 

Wędzona makrela jest znakomitym źródłem białka i kwasów omega-3. Oprócz tego znajdziemy w niej selen, który odpowiada za właściwą pracę tarczycy i wspomaga układ immunologiczny człowieka. Na tym jednak nie koniec zalet. W rybie znajdziemy także dużo magnezu, a ten z kolei wspomaga szare komórki czy wpływa na poprawne funkcjonowanie serca. Makrela poza cennymi składnikami to także wyznacznik smaku. Dla wielu to przysmak rodem z dzieciństwa i najlepszy pomysł na śniadaniową pastę kanapową - przepisów z rybą jest jednak o wiele więcej. 

Co zatem można przygotować z wędzonej makreli? Ryba świetnie komponuje się z jajkami, ogórkiem kiszonym, no i oczywiście majonezem. Warto dodać ją także do rozmaitych sałatek, krokietów czy farszy. Makrelę wędzoną możesz serwować również w towarzystwie warzyw np. przygotowując zdrowy bowl. Nie można zapomnieć także o klasycznej "awanturce", czyli wędzonej makreli, która stanowi duet idealny dla twarogu - takie połączenie smakuje wybitnie a pajdzie wiejskiego chleba

Który przepis z makrelą jest twoim zdaniem najsmaczniejszy?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.