Zapomnij o nudnych schabowych i drobiu w panierce. Zrób kotlety rybne po mistrzowsku, to bardzo proste

Jeśli szukasz inspiracji na smaczny, zdrowy obiad, postaw na kotlety rybne. To doskonała alternatywa dla drobiu lub klasycznych schabowych. Zapomnij jednak o nudnej i nieapetycznej wersji - nasz przepis zachwyci nawet najbardziej wymagających. Sekret tkwi w dodatkach i chrupiącej panierce.

Koniec z tłustymi kotletami, nudnymi wersjami pierogów i klasycznym rosołem. Jeśli domowe menu stało się już rutyną, postaw na nieco bardziej oryginalne i jednocześnie proste dania. Jednym z nich są obłędne i ekspresowe w przygotowaniu kotlety rybne

Kultowe danie wraca w nowej, chrupiącej odsłonie - tak przygotowana ryba to hit

Codzienna dieta powinna być odpowiednio zbilansowana i bogata cały wachlarz składników, witamin i minerałów. Ważnym elementem są także owoce morza, które niestety często odkładamy na bok, a ich miejsce zastępujemy drobiem, wieprzowiną czy wołowiną. W wielu domach nadal panuje też przekonanie, że dania rybne nie mogą zbyt wiele zaoferować. Dziś spróbujemy odczarować tę błędną tezę, a przepis na chrupiące kotlety rybne z pewnością nam w tym pomoże. 

Kotlety rybne wcale nie muszą być mdłe, nudne i pozbawione wyrazu. Wystarczy zmiana nawyków, odpowiednie dodatki, a całość będzie smakować o niebo lepiej niż klasyczne, polskie obiady. Kluczem do sukcesu jest rzecz jasna świeża porcja ryby. Tu warto pochylić się też nad różnymi gatunkami - szczególnie polecamy dorsza, który z pewnością przypadnie do gustu. 

Zobacz wideo Chrupiąca ryba z sosem tatarskim [PRZEPIS]

Przepis na kotlety rybne. Tu króluje prostota i obłędny smak

Składniki: 

  • 500 g dorsza - filet lub polędwica,
  • średnie jajko,
  • bulion lub mleko do namoczenia bułki,
  • czerstwa bułka np. kajzerka,
  • koperek,
  • szczypiorek,
  • 2 łyżki bułki tartej do panierowania,
  • sól,
  • pieprz,
  • oleju lub masło klarowane do smażenia. 

Sposób przygotowania: 

  1. Filety z dorsza opłucz, osusz i starannie usuń wszystkie ości. Gotowe mięso przełóż do maszynki i zmiel. Wskazówka - mięso można też drobno posiekać. 
  2. Bułkę namocz w mleku, odciśnij z nadmiaru nabiału. 
  3. Pieczywo połącz w misce z ryb, wbij jajko, dodaj posiekany szczypiorek, koperek oraz sól i pieprz. 
  4. Teraz całość dokładnie wyrabiaj - im dłużej, tym lepiej i smaczniej! 
  5. Z masy rybnej formuj niewielkie kotleciki, obtaczaj je następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. 
  6. Gotowe kotlety smaż na rozgrzanym oleju lub maśle klarowanym z obu stron. 
  7. Na koniec odsącz je na ręczniku papierowym i gotowe! Kotlety świetnie smakują podane z ziemniakami i surówką. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.