Szpinak w codziennej diecie może zdziałać cuda. Poza całą gamą cennych witamin czy wsparciu metabolizmu urozmaici domowe menu i nada mu koloru! Co ciekawe, zielone liście mogą zmniejszać chęć na słodycze, a także pomóc utrzymywać sytość po posiłku na dłużej. Warto więc nieco bliżej poznać ten superfood i zagłębić się w przepisy z sezonowym tym dodatkiem.
Nie da się ukryć, że chęć zrzucenie kilku kilogramów może być sporym wyzwaniem. Kluczowa jest oczywiście zbilansowana dieta, ruch i przede wszystkim chęci. O tej porze roku, gdy na każdym kroku pojawiają się smakowite pokusy, jest wyjątkowo ciężko. Tzw. trzymanie mich jest jednak możliwy - wystarczy klasyczne przepisy urozmaicić bukietem świeżych warzyw i np. nieco zmniejszyć porcję sera w sałatce czy majonezowy dressing zamienić na nieco lżejszy z dodatkiem jogurtu.
Szpinak, o którym jednak mowa to prawdziwy superfood, który nie tylko może pomóc nam zrzucić kilka kilogramów, ale i wspomóc układ trawienny czy nawet zmniejszyć apetyt na słodkości. Szpinak wyróżnia się wysoką zawartością witamin, składników mineralnych i antyoksydantów. W zielonych liściach znajdziemy cynk, potas, fosfor, magnez, selen czy witaminy A, C, E, oraz β-karoten. Zielone liście za sprawą flawonoidów, karotenoidów i kwasów organicznych działają przeciwzapalnie i przeciwstarzeniowo. To jednak nie koniec cennych właściwości - szpinak wspiera pracę układu krążenia, oraz wpływa korzystnie na proces widzenia czy układ nerwowy.
Zjedzenie szpinaku, zwłaszcza o poranku, może mieć największe zalety. Już kilka liści może spowodować zmniejszenie apetytu, zwiększyć uczucie sytości i na długo zapomnieć o słodkich przekąskach. Najprawdopodobniej to tylakoidy mogą wpływać na regulację hormonów odpowiedzialnych za odczuwanie głodu i sytości, co powoduje, że po zjedzeniu szpinaku nie mamy już ochoty podjadać. Wspomniany szczegół wywołuje także opóźnianie wchłaniania tłuszczu w jelitach.
Jak zatem przygotować szpinak, by najlepiej się wchłaniał, obłędnie smakował i nie sprawiał dużego kłopotu? Najlepiej sprawdzą się wszelakie koktajle, napoje, soki i zupy. Warto dodać go także do sosów, sałatek i podjadać solo. Szpinak to nasz sprzymierzeniec w drodze po zdrowie i szczupłą sylwetkę, dlatego warto jeść go jak najwięcej i to w różnych, smacznych i kolorowych wariacjach.