• Link został skopiowany

Zdrowa micha to przepis na sezonowe danie pełne kolorów i witamin. Wystarczy odrobina kreatywności

Jesień to doskonały moment, by nieco bardziej zadbać o to, co znajduje się w naszej diecie - szczególnie jeśli w okresie wakacyjnym nie stroniliśmy od fast-foodu, lokalnych przysmaków i kalorycznych deserów. Zdrowa micha to szybki, sprawdzony sposób na przygotowanie pełnowartościowego dania, które nie tylko kusi już samą prezencją, ale też gwarantuje zastrzyk energii na cały dzień.
Zdrowa miska - przepis
Unsplash - Anna Pelzer

Prawidłowa dieta to kluczowy punkt do zdrowego stylu życia, a także dobrego samopoczucia. Nie oznacza to jednak, że chcąc się prawidłowo odżywiać, musimy skupiać się jednie na zielonych sałatkach, nudnych dodatkach i ograniczyć ukochaną kuchnię do minimum! Warto postawić na zbilansowaną michę zdrowia, która pozwoli dostarczyć wielu ciekawych smaków, ale też witamin i cennych minerałów - a to wszystko w łatwy, szybki i wygodny sposób. 

Zdrowa micha to sprytny paten na ciekawy i pełnowartościowy posiłek

Koniec lata to dobry moment na zmiany w diecie. Wiele osób właśnie po długich wakacjach pragnie nieco wzbogacić dietę, ograniczyć pewne produkty czy zadbać o odpowiednią dawkę witamin, która z kolei będzie naszym "obrońcą" przed przeziębieniami czy obniżonym humorem i odpornością. Najprostszą metodą jest zatem zacząć i to bez wygórowanych restrykcji czy odrzucania wszystkich smakołyków, które sprawiają nam kulinarną przyjemność. Znacznie lepiej stopniować, bawić się i zadbać o jakość oraz właściwe proporcję. 

Pomocna może okazać się zdrowa micha, czyli idealne danie dla leniwych, zabieganych, ale także tych, którzy uwielbiają bawić się smakami, odkrywać i próbować. Ów danie może składać się dosłownie z kilku lub kilkunastu produktów - warto zadbać o różnorodność i przede wszystkim sporą porcję warzyw lub owoców. Na wstępie zadbajmy o bazę: mogą być to warzywa, ryż, kasza czy np. zdrowa i ciekawa komosa ryżowa. Później dodatki: mięso, ryba lub owoce morza, sosy, ponownie spora porcja kolorowych warzyw, orzechy, zioła itd. Ciekawym wyznacznikiem będą też kuchnie świata, które pomogą nam skomponować ciekawe zestawienia. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na zdrową michę w stylu azjatyckim

Składniki:

  • 300 g surowej quinoa.
  • 180 g zielonej fasoli,
  • 170 g groszku,
  • pół żółtej cukinii,
  • garść szpinaku,
  • marchewka,
  • mały burak,
  • pół awokado,
  • oliwa, 
  • sól,
  • pieprz,
  • optymalnie jajko sadzone lub w koszulce,
  • ulubione przyprawy i zioła. 

Sos: 

  • sok z cytryny, 
  • odrobina musztardy,
  • ząbek czosnku,
  • miód lub syrop klonowy,
  • przyprawy, 
  • ocet winny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotuj quinoę zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. 
  2. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż cukinię, fasolkę, groszek i liście szpinaku. Zielone dodatki przełóż na talerz - warto, by ich nie mieszać. 
  3. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zrób obieraczką cieniutkie wstążki. 
  4. Buraka ugotuj lub zostaw surowego, obierz i pokrój w kostkę. 
  5. Na tej samej patelni podsmaż jajko. 
  6. W tym casie w słoiczku połącz wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj. 
  7. Teraz pora na składanie naszej miski - na dnie ułóż quinoę, obok zielone warzywa z patelni, marchew, buraka, pokrojone awokado. Wierzch dania posyp ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami. Na koniec sos i gotowe! 
  8. Wskazówka - skłądniki warto dowolnie mieszać i tworzyć inne, kolorowe kompozycje według własnych upodobań. 

Dziękujemy za przeczytanie artykułu!

  • Link został skopiowany
Więcej o: