Prawidłowa dieta to kluczowy punkt do zdrowego stylu życia, a także dobrego samopoczucia. Nie oznacza to jednak, że chcąc się prawidłowo odżywiać, musimy skupiać się jednie na zielonych sałatkach, nudnych dodatkach i ograniczyć ukochaną kuchnię do minimum! Warto postawić na zbilansowaną michę zdrowia, która pozwoli dostarczyć wielu ciekawych smaków, ale też witamin i cennych minerałów - a to wszystko w łatwy, szybki i wygodny sposób.
Koniec lata to dobry moment na zmiany w diecie. Wiele osób właśnie po długich wakacjach pragnie nieco wzbogacić dietę, ograniczyć pewne produkty czy zadbać o odpowiednią dawkę witamin, która z kolei będzie naszym "obrońcą" przed przeziębieniami czy obniżonym humorem i odpornością. Najprostszą metodą jest zatem zacząć i to bez wygórowanych restrykcji czy odrzucania wszystkich smakołyków, które sprawiają nam kulinarną przyjemność. Znacznie lepiej stopniować, bawić się i zadbać o jakość oraz właściwe proporcję.
Pomocna może okazać się zdrowa micha, czyli idealne danie dla leniwych, zabieganych, ale także tych, którzy uwielbiają bawić się smakami, odkrywać i próbować. Ów danie może składać się dosłownie z kilku lub kilkunastu produktów - warto zadbać o różnorodność i przede wszystkim sporą porcję warzyw lub owoców. Na wstępie zadbajmy o bazę: mogą być to warzywa, ryż, kasza czy np. zdrowa i ciekawa komosa ryżowa. Później dodatki: mięso, ryba lub owoce morza, sosy, ponownie spora porcja kolorowych warzyw, orzechy, zioła itd. Ciekawym wyznacznikiem będą też kuchnie świata, które pomogą nam skomponować ciekawe zestawienia.
Składniki:
Sos:
Sposób przygotowania: