Zdrowa micha to przepis na sezonowe danie pełne kolorów i witamin. Wystarczy odrobina kreatywności

Jesień to doskonały moment, by nieco bardziej zadbać o to, co znajduje się w naszej diecie - szczególnie jeśli w okresie wakacyjnym nie stroniliśmy od fast-foodu, lokalnych przysmaków i kalorycznych deserów. Zdrowa micha to szybki, sprawdzony sposób na przygotowanie pełnowartościowego dania, które nie tylko kusi już samą prezencją, ale też gwarantuje zastrzyk energii na cały dzień.

Prawidłowa dieta to kluczowy punkt do zdrowego stylu życia, a także dobrego samopoczucia. Nie oznacza to jednak, że chcąc się prawidłowo odżywiać, musimy skupiać się jednie na zielonych sałatkach, nudnych dodatkach i ograniczyć ukochaną kuchnię do minimum! Warto postawić na zbilansowaną michę zdrowia, która pozwoli dostarczyć wielu ciekawych smaków, ale też witamin i cennych minerałów - a to wszystko w łatwy, szybki i wygodny sposób. 

Zdrowa micha to sprytny paten na ciekawy i pełnowartościowy posiłek

Koniec lata to dobry moment na zmiany w diecie. Wiele osób właśnie po długich wakacjach pragnie nieco wzbogacić dietę, ograniczyć pewne produkty czy zadbać o odpowiednią dawkę witamin, która z kolei będzie naszym "obrońcą" przed przeziębieniami czy obniżonym humorem i odpornością. Najprostszą metodą jest zatem zacząć i to bez wygórowanych restrykcji czy odrzucania wszystkich smakołyków, które sprawiają nam kulinarną przyjemność. Znacznie lepiej stopniować, bawić się i zadbać o jakość oraz właściwe proporcję. 

Pomocna może okazać się zdrowa micha, czyli idealne danie dla leniwych, zabieganych, ale także tych, którzy uwielbiają bawić się smakami, odkrywać i próbować. Ów danie może składać się dosłownie z kilku lub kilkunastu produktów - warto zadbać o różnorodność i przede wszystkim sporą porcję warzyw lub owoców. Na wstępie zadbajmy o bazę: mogą być to warzywa, ryż, kasza czy np. zdrowa i ciekawa komosa ryżowa. Później dodatki: mięso, ryba lub owoce morza, sosy, ponownie spora porcja kolorowych warzyw, orzechy, zioła itd. Ciekawym wyznacznikiem będą też kuchnie świata, które pomogą nam skomponować ciekawe zestawienia. 

Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

Przepis na zdrową michę w stylu azjatyckim

Składniki:

  • 300 g surowej quinoa.
  • 180 g zielonej fasoli,
  • 170 g groszku,
  • pół żółtej cukinii,
  • garść szpinaku,
  • marchewka,
  • mały burak,
  • pół awokado,
  • oliwa, 
  • sól,
  • pieprz,
  • optymalnie jajko sadzone lub w koszulce,
  • ulubione przyprawy i zioła. 

Sos: 

  • sok z cytryny, 
  • odrobina musztardy,
  • ząbek czosnku,
  • miód lub syrop klonowy,
  • przyprawy, 
  • ocet winny. 

Sposób przygotowania: 

  1. Na początek przygotuj quinoę zgodnie z zaleceniami producenta na opakowaniu. 
  2. Na patelni z odrobiną oliwy podsmaż cukinię, fasolkę, groszek i liście szpinaku. Zielone dodatki przełóż na talerz - warto, by ich nie mieszać. 
  3. Marchewkę obierz i pokrój w słupki lub zrób obieraczką cieniutkie wstążki. 
  4. Buraka ugotuj lub zostaw surowego, obierz i pokrój w kostkę. 
  5. Na tej samej patelni podsmaż jajko. 
  6. W tym casie w słoiczku połącz wszystkie składniki na sos, dokładnie wymieszaj. 
  7. Teraz pora na składanie naszej miski - na dnie ułóż quinoę, obok zielone warzywa z patelni, marchew, buraka, pokrojone awokado. Wierzch dania posyp ulubionymi przyprawami i świeżymi ziołami. Na koniec sos i gotowe! 
  8. Wskazówka - skłądniki warto dowolnie mieszać i tworzyć inne, kolorowe kompozycje według własnych upodobań. 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.