Jedna miska tej sałatki to za mało. Dodaj ten składnik i patrz jak wszyscy się na nią rzucają

Wybór sałatki, która może być dodatkiem do obiadu, grilla lub po prostu przystawką nie jest proste. Przepisów jest tak wiele, że trudno na którykolwiek się zdecydować. Jednak gdy poznasz tę sałatkę, od razu zechcesz ją wykonać. Włóż do środka ten składnik, a nikt się jej nie oprze.
Zobacz wideo Sałatka ziemniaczana z bobem i kolendrą

W internecie można znaleźć tysiące propozycji na sałatki, a każda z nich jest równie kusząca. Jednak wybór jednej z nich jest tak trudny, że można spędzić godziny na jej poszukiwaniach. Przeglądanie blogów kulinarnych i portali z jedzeniem może się kiedyś znudzić, dlatego chcemy ułatwić ten wybór. Sałatką, którą przedstawiamy i proponujemy, zachwyci się każdy, dlatego warto zapisać ją na przyszłość. Ułożenie jej warstwami sprawi, że będzie się genialnie prezentować, a to zachęci do jej spróbowania. Włóż do środka pieczarki w panierce, a zobaczysz, że będą one hitem imprezy.

Przepis na sałatkę warstwową z pieczarkami

Składniki

  • 300 g dużych pieczarek,
  • średnia czerwona cebula,
  • 4 jajka,
  • pół kilo piersi z kurczaka,
  • 2 pomidory,
  • 150 g żółtego sera w kostce,
  • 5 łyżek majonezu,
  • olej do smażenia,
  • łyżeczka słodkiej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku,
  • pół łyżeczki czosnku w proszku,
  • 4 łyżki bułki tartej.
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. W pierwszej kolejności zajmij się pieczarkami. Grzyby dokładnie przemyj pod bieżącą wodą, następnie pokrój na grubsze plastry. W głębszym talerzu energicznie roztrzep jedno jajko, w drugim rozsyp bułkę tartą. Pieczarki zamocz w jajko, później panieruj je w bułce. Tak przygotowane ułóż na patelni z rozgrzanym olejem. Smak z każdej strony na złoty kolor.
  2. Gdy pieczarki się smażą, przygotuj kurczaka. Oczyść go z nieczystości, chrząstek i błonek i pokrój w średnią kostkę. Przenieś do miski, obsyp solą, pieprzem, czosnkiem i obiema paprykami. Wierzch polej niewielką ilością oleju i dokładnie wymieszaj. Gotowego kurczaka smaż na patelni, na której smażyły się pieczarki.
  3. Trzy pozostałe jajka włóż do rondelka, zalej wodą i ustaw na średnim ogniu. Trzymaj je tak przez około 10 minut, powinny się ugotować na twardo. Po tym czasie odstaw je do przestudzenia, obierz i drobno posiekaj lub zetrzyj ta tarce.
  4. Cebulę obierz z łupin i posiekaj w cienkie piórka, pomidory przemyj i pokrój w plastry. Żółty ser zetrzyj na dużych oczkach.
  5. Dno salaterki wysmaruj cienką warstwą majonezu i ułóż na nim kurczaka. Następnie przełóż go majonezem i obsyp niewielką ilością sera. Kolejną warstwę stwórz z ugotowanych jajek, a na nich ułóż cebulę i wysmażone pieczarki. Kolejny raz wysmaruj całość majonezem. Wierzch posyp pozostałą ilością żółtego sera i ułóż na nim plastry pomidora.
  6. Górę możesz udekorować posiekanymi ziołami. Smacznego!

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o: