Warzywa można wysiewać nie tylko wiosną i latem, ale i jesienią. Niektóre gatunki są w stanie "przespać" w gruncie mrozy i wyrosnąć wraz z początkiem roztopów. Wrzesień, październik, a nawet listopad to świetna pora na zasadzenie mrozoodpornych roślin. Jakie odmiany do nich należą? I na co należy zwrócić uwagę?
Jesień to świetna pora na sadzenie i sianie wielu odmian warzyw i roślin. We wrześniu można ze spokojem wysiać szczypiorek, roszponkę i szczaw. To też dobry czas na zasadzenie mrozoodpornych rzodkiewek, buraków liściowych oraz sałaty masłowej. W październiku i listopadzie radzimy zasadzić cebulę dymkę, czosnek, chrzan, szpinak, koper i pietruszkę korzeniową. Warzywa te "przezimują" w ziemi kilka miesięcy i zaczną wyrastać, gdy termometry wskażą dodatnie temperatury. Jesienny wysiew daje możliwość zebrania pierwszych plonów na kilka tygodni przed warzywami zasianymi na początku sezonu.
Siejąc i sadząc warzywa pod koniec roku kalendarzowego, warto pamiętać o tym, aby zapewnić roślinom odpowiednie warunki. Jeśli nie zostaną one spełnione - musimy się liczyć z o wiele mniejszymi zbiorami. Po pierwsze, zadbaj więc o prawidłowe stanowisko do siania i sadzenia. Miejsce to powinno być dobrze nasłonecznione i jednocześnie osłonięte od mroźnych podmuchów wiatru.
Po drugie, miejsce na ozimą uprawę powinno być dokładnie odchwaszczone. Inne, dziko rosnące rośliny, mogłyby uniemożliwić naszym sadzonkom wyrośnięcie z ziemi. Warto też pamiętać o odpowiednim użyźnieniu gleby. Warzywa nie wyrosną na piasku czy kiepskim podłożu. Ważne jest, aby przed zasianiem i zasadzeniem rozłożyć kompost, który dostarczy ziemi składników mineralnych, koniecznych do rozwoju roślin.
Kiedy nadejdą silne mrozy, zapewnij warzywom ochronę przed zimnem. Pomocna w tym celu będzie agrowłóknina lub folia. Na koniec przypominamy, aby jesienią siać nasionka gęściej i bliżej siebie. Nie wszystkie bowiem przetrwają próbę mrozu i wykiełkują. Nie zapomnij też o częstym, obfitym podlewaniu tuż po wysianiu i posadzeniu roślin. Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl