Kultowe danie z dzieciństwa wraca na salony. Wystarczy kąpiel w jajku i smażenie na złocisty kolor

Czerstwe pieczywo wcale nie musi wylądować w koszu. Wystarczy przygotować jajeczną kąpiel i wrzucić kromki chleba na rozgrzaną patelnię. To przepis, który niemal każdy zna z beztroskich czasów dzieciństwa. Chcąc stworzyć francuską klasykę, godną najlepszych restauracji wystarczy dodać odrobinę nabiału - gwarantujemy, ze obie wersje smakują obłędnie.

Chleb w jajku to szybka przekąska, którą dawniej smażyły nam nasze babcie. W czasach PRL i nie tylko był to prawdziwy rarytas, który cieszył się ogromną popularnością. Sekret smaku tkwi w chrupiących brzegach i odpowiednio dobranych dodatkach. Prostsza przekąska nie istnieje, dlatego warto ją zrobić na śniadanie czy kolację. 

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Zanurz czerstwy chleb w tej mieszance - to przepis na najlepsze tosty na świecie

Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego obłędny chleb w jajku zawsze znakomicie smakuje. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze ekspresowo gotowy, dlatego idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. To kultowe danie nie ma wielkiej filozofii - kluczem do sukcesu jest jednak smażenie. Chlebek powinien być chrupiący na brzegach i miękki w środku. Mile widziane są także dodatki, a co ciekawe pasują tu zarówno wytrawne produkty jak sery i wędlina, ale i słodkości takie jak puszysty krem z mascarpone, świeże owoce czy syrop klonowy - wówczas trzeba nasze tosty nieco udoskonalić. 

Chleb w jajku doskonale smakuje na słono. Zestawienie z serem to obłędna klasyka, której nikt się nie oprze. Warto jednak wiedzieć, że dodając do masy jajecznej odrobinę mleka, możemy uzyskać obłędne tosty francuskie, które smakują wybitnie także na słodko. Wówczas warto zastąpić chleb np. chałką lub inną słodką bułką. 

Przepis na chleb w jajku z obłędnymi dodatkami - tu króluje solidna porcja sera

Składniki: 

  • 4 kromki pszennego chleba, 
  • 2 jajka, 
  • masło klarowane, 
  • sól, 
  • pieprz, 
  • szczypiorek, 
  • ser żółty - najlepiej taki, który się idealnie rozpuszcza. 

Sposób przygotowania: 

  1. Jajka wbij do miski i rozmąć, aż masa będzie jasna. 
  2. Masę jajeczną dopraw solą i pieprzem. 
  3. Na patelni rozpuść masło klarowane. 
  4. Pieczywo zanurz w jajecznej kąpieli i przełóż na dobrze rozgrzany tłuszcz. 
  5. Chleb smaż z obu stron do uzyskania złotego koloru i chrupiących brzegów. 
  6. Na koniec zetrzyj ser na wierzch kanapki i poczekaj, aż się rozpuści. 
  7. Gotowy chlebek w jajku przełóż na talerz i udekoruj drobno posiekanym szczypiorkiem. 
  8. Tak przygotowane pieczywo doskonale smakuje z sosem jogurtowym, aioli lub ketchupem.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.