Chleb w jajku to szybka przekąska, którą dawniej smażyły nam nasze babcie. W czasach PRL i nie tylko był to prawdziwy rarytas, który cieszył się ogromną popularnością. Sekret smaku tkwi w chrupiących brzegach i odpowiednio dobranych dodatkach. Prostsza przekąska nie istnieje, dlatego warto ją zrobić na śniadanie czy kolację.
Czasami najprostsze rozwiązania okazują się być tymi najlepszymi, właśnie dlatego obłędny chleb w jajku zawsze znakomicie smakuje. Jest banalnie prosty w przygotowaniu i co najważniejsze ekspresowo gotowy, dlatego idealnie sprawdzi się na śniadanie, kolację lub przekąskę w ciągu dnia. To kultowe danie nie ma wielkiej filozofii - kluczem do sukcesu jest jednak smażenie. Chlebek powinien być chrupiący na brzegach i miękki w środku. Mile widziane są także dodatki, a co ciekawe pasują tu zarówno wytrawne produkty jak sery i wędlina, ale i słodkości takie jak puszysty krem z mascarpone, świeże owoce czy syrop klonowy - wówczas trzeba nasze tosty nieco udoskonalić.
Chleb w jajku doskonale smakuje na słono. Zestawienie z serem to obłędna klasyka, której nikt się nie oprze. Warto jednak wiedzieć, że dodając do masy jajecznej odrobinę mleka, możemy uzyskać obłędne tosty francuskie, które smakują wybitnie także na słodko. Wówczas warto zastąpić chleb np. chałką lub inną słodką bułką.
Składniki:
Sposób przygotowania: