-
Haps
-
Jak przygotować
- Szybki chlebek, który najlepszy jest o poranku. Ten dodatek tylko dodaje mu smaku
Szybki chlebek, który najlepszy jest o poranku. Ten dodatek tylko dodaje mu smaku
Rozpoczęcie dnia smacznym śniadaniem to marzenie każdego. A co jeśli do tego dodamy świeżo wypieczony chleb, którego zapach rozchodzi się po całym domu? Teraz to możliwe, bo ten przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu. By był smaczniejszy, dodaj ten jeden składnik.
Przyrządzając śniadanie mało kto myśli o tym, by od razu zrobić do niego świeży chleb. Dla wielu osób będzie to zbyt czasochłonne i wybierze pójście po bochenek do sklepu. Jednak z tym przepisem wykonanie chleba jest naprawdę proste.
Zobacz wideo Przepis na chrupiący domowy chleb
Zrobienie chleba z tego przepisu sprawi, że każdy posiłek będzie smaczniejszy. A dodanie do niego tego jednego składnika tylko podkręci jego smak. Co to jest za składnik? To suszone pomidory, które wcześniej zostały posiekane na mniejsze kawałki. Tak naprawdę do takiego wypieku możesz wykorzystać dodatki, jakie tylko lubisz. Mogą być to zioła i nasiona, takie jak pestki dyni czy słonecznik.
Przepis na chlebek z suszonymi pomidorami
Składniki
- 400 g mąki pszennej,
- 200 ml ciepłej wody,
- 7 g suchych drożdży,
- łyżeczka soli,
- 50 g suszonych pomidorów.
Sposób przygotowania
- Suszone pomidory wyjmij z zalewy i pokrój je na mniejsze kawałki.
- W misce wymieszaj mąkę pszenną z solą i pokrojonymi suszonymi pomidorami.
- W mniejszej misce rozpuść suche drożdże w ciepłej wodzie. Pozostaw je na chwilę, by mogły się aktywować.
- Rozpuszczone drożdże wlej do mąki z pomidorami. Zagnieć ciasto, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie elastyczna masa. Jeśli ciasto jest zbyt suche, dodaj trochę więcej wody, jeśli za bardzo się klei, dodaj więcej mąki.
- Gdy ciasto ma odpowiednią konsystencję, przykryj je ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na około godzinę w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.
- Po wyrośnięciu wyjmij ciasto z miski i ponownie zagnieć. Następnie formuj ciasto w dowolny kształt chleba i umieść na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pozostaw chleb na blasze na około 30-45 minut, aby ponownie wyrosło. W międzyczasie nagrzej piekarnik do 200°C.
- Po wyrośnięciu ciasta włóż chleb do piekarnika i piecz przez około 25-30 minut, aż stanie się złocisty. Co jakiś czas zaglądaj do piekarnika, by kontrolować stopień wypieczenia.
- Po upieczeniu wyjmij chleb z piekarnika i pozostaw do ostudzenia. Smacznego!