Nawet najlepszym gospodyniom, czy gospodarzom trafiają się kulinarne pomyłki. Jedną z popularniejszych jest nieprawidłowe odmierzenia składników, które później zalegają nam w lodówce. Bardzo często może się zdarzyć tak, że robimy za dużo ziemniaków lub ugotujemy za dużą porcję ryżu, albo makaronu. Wtedy rozkładamy ręce i nie wiemy, co możemy z tego zrobić. Jednak przychodzimy na ratunek i podpowiadamy, co zrobić, by dobry ryż nie musiał z czasem trafić do śmietnika.
Zobacz wideo Tofu z warzywami i ryżem [PRZEPIS]
Tak wykorzystaj ugotowany ryż. Zrobisz z niego obiad i deser
Ryż jest nieodłącznym elementem wielu dań obiadowych. Podajemy go z kurczakiem, z różnymi sosami, jest dodatkiem do zup, a także można zrobić z niego deser. Można go wykorzystać we wszechstronny sposób, jednak i tak nie zawsze wiemy, co z niego wykonać. Gdy mamy więc nadwyżkę tego produktu, w głowie pojawia się pustka. My chcemy rozwiać te wątpliwości i pokażemy, jak najlepiej wykorzystać ten produkt.
- Sałatki. Dodanie ugotowanego ryżu do sałatek nadaje im interesującej konsystencji, a także wzbogaca ich walory smakowe. Połączenie ryżu z warzywami, takimi jak ogórek, pomidor czy papryka, oraz dodatek domowego sosu sprawia, że danie staje się bardziej sycące.
- Ryż podsmażany. Ugotowany ryż można jeszcze raz poddać obróbce termicznej. Połączenie go z jajkiem i warzywami może skutkować zrobieniem kolejnego dania obiadowego. Wysmażenie go i podanie to prosta i bardziej oryginalna wersja, która jest idealna dla tych, którzy szukają nowych smaków.
- Klopsiki lub kotlety. Nie trzeba wcale mięsa, by zrobić zarówno kotlety, jak i pulpety. Ryż świetnie sprawdzi się jako ich baza, a do niego wystarczy tylko dodać przyprawy, jajko i kilka posiekanych warzyw. Tak przygotowane warto włożyć do piekarnika i zapiec, a później dodać z ciekawymi sosami.
- Desery ryżowe. Dania obiadowe to takie klasyki, które są bardzo oczywiste, jeśli mówimy o ugotowanym ryżu. Jednak mniej oczywistymi są desery, które również można z niego zrobić. Ten składnik świetnie sprawdza się jako część puddingu, który podawany jest zarówno na ciepło, jak i na zimno. Można do niego dodać owoce, a także orzechy.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl