Chłopski garnek wyczyści twoją lodówkę. Robię go, gdy warzywom pozostało "niewiele dni życia"

Chłopski garnek to nie tylko przepis w duchu zero waste. To też obłędnie pyszne danie, którym można się naprawdę porządnie najeść. Jak zrobić ten jednogarnkowy pyszny obiad? Oto przepis.

Chłopski garnek to świetny pomysł na obiad, gdy w lodówce zalegają warzywa i mięso, które za kilka dni nie będą już nadawały się do spożycia. Ta jednogarnkowa propozycja nie pozwala wtedy zmarnować jedzenia. Moim kluczem do sukcesu jest jednak coś innego – nie warzywa, ani mięso - ale przyprawy.  

Zobacz wideo Jak wygląda dieta Wojciechowskiej na krańcu świata? Stawia na sprawdzone danie. Szczególnie w Afryce

Chłopski garnek - obiad w duchu zero waste. Możesz zrobić go z mięsną wkładką lub bez 

Chłopski garnek to przepis, który bardzo lubię z pewnego powodu. Pozwala mi wyczyścić lodówkę i nie marnować jedzenia. Obiady w duchu zero waste są dla mnie bardzo ważne. Kiedy widzę, że papryka czy boczek już niedługo nie będą nadawać się do spożycia, zabieram się za przygotowanie tego dania. Wszyscy szaleją na jego punkcie. I nie dziwię się. Jest tak aromatyczne i sycące, że nie sposób mu się oprzeć. 

Listę składników na chłopski garnek można modyfikować w dowolny sposób. Można postawić na danie bez mięsa lub z mięsem - w zależności od preferencji lub tego, co mamy w lodówce.  

Składniki: 

  • 400 g ziemniaków, 
  • 300 g boczku wędzonego, 
  • 300 g kiełbasy śląskiej lub żywieckiej, 
  • 3 marchewki, 
  • 2 czerwone papryki, 
  • 1 cebula, 
  • 4 ząbki czosnku, 
  • 1 nieduża cukinia, 
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego lub passaty, 
  • 2 świeże pomidory, 
  • 300 ml wody lub bulionu, 
  • łyżeczka suszonego majeranku, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • łyżeczka ostrej papryki, 
  • szczypta płatków chilli, 
  • łyżeczka tymianku, 
  • sól i pieprz, 
  • oliwa do podsmażenia. 

Jak zrobić chłopski garnek? Sposób przygotowania krok po kroku 

Cebulę obierz i drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Do sporego garnka wlej pięć łyżek oliwy. Na rozgrzanym tłuszczu zeszklij cebulę z czosnkiem. Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę, następnie wrzuć do garnka. Podsmażaj całość przez kilka minut. 

W międzyczasie umyj, obierz i pokrój ziemniaki oraz marchew, pomidory, paprykę i cukinię. Wszystko umieść w garnku i dokładnie zamieszaj. Składniki zalej wodą lub bulionem warzywnym. Dodaj majeranek, tymianek, paprykę ostrą i słodką i resztę przypraw. Zamieszaj i duś pod przykryciem przez około 30 minut, do momentu aż warzywa będą miękkie. Podawaj gorące z kromką świeżego chleba.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.