Okazuje się, że specjały, które przygotowujemy, można zastąpić nowymi przepisami. To danie jest tego dobrym przykładem. Wykorzystując tę recepturę od razu widać podobieństwa do innych potraw, ale i tak ich smak się nieco różni. Zdaniem niektórych ta potrawa nie ma sobie równych.
Fot. Shutterstock, hlphoto
REKLAMA
REKLAMA
Kuchnia katalońska to prawdziwy skarb europejskich smaków. Wśród wielu tradycyjnych dań, które zachwycają podniebienie, szczególne miejsce zajmuje Samfaina. To kompozycja warzyw, która kusi aromatem i intensywnością smaku.
REKLAMA
Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa
Samfaina to rodzaj duszonej mieszanki warzyw, która w katalońskiej kuchni zajmuje miejsce niezastąpione. Choć brzmi skromnie, to kiedy sięgniesz po pierwszy kęs, poczujesz różne smaki, które są charakterystyczne dla tego dania. Główne składniki Samfainy to bakłażany, cukinia, czerwone i zielone papryki, pomidory, cebula oraz czosnek. Wszystkie te warzywa łączą się w jedną całość, tworząc bukiet smaków, który rozpieszcza podniebienie. Ten przepis jest prosty i niezastąpiony.
Przepis na katalońską samfaina
Składniki
1 kg pomidorów,
2 cukinie,
3 papryki,
2 bakłażany,
2 cebule,
łyżeczka pieprzu,
łyżeczka soli,
100 ml oliwy,
łyżeczka bazylię,
łyżeczka czosnku granulowanego.
Sposób przygotowania
Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywo. Podsmażaj do zarumienienia.
Bakłażana i cukinię przemyj i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i duś przez około 15 minut.
Pomidory przemyj i sparz wrzątkiem. Zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
Do garnka wrzuć pomidory i papryki, dopraw je czosnkiem, solą i pieprzem i trzymaj na średnim ogniu około 5 minut.
Następnie dodaj uduszone warzywa z patelni i duś wszystko pod przykryciem przez następne 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!