• Link został skopiowany

Zapomnisz o leczo i forszmaku, gdy tylko spróbujesz tego dania. Sam będziesz prosić o drugą porcję

Okazuje się, że specjały, które przygotowujemy, można zastąpić nowymi przepisami. To danie jest tego dobrym przykładem. Wykorzystując tę recepturę od razu widać podobieństwa do innych potraw, ale i tak ich smak się nieco różni. Zdaniem niektórych ta potrawa nie ma sobie równych.
Samfaina - gulasz
Fot. Shutterstock, hlphoto

Kuchnia katalońska to prawdziwy skarb europejskich smaków. Wśród wielu tradycyjnych dań, które zachwycają podniebienie, szczególne miejsce zajmuje Samfaina. To kompozycja warzyw, która kusi aromatem i intensywnością smaku.

Zobacz wideo Zupa krem cebulowa - pyszna, aromatyczna, a do tego świetnie rozgrzewa

Samfaina to rodzaj duszonej mieszanki warzyw, która w katalońskiej kuchni zajmuje miejsce niezastąpione. Choć brzmi skromnie, to kiedy sięgniesz po pierwszy kęs, poczujesz różne smaki, które są charakterystyczne dla tego dania. Główne składniki Samfainy to bakłażany, cukinia, czerwone i zielone papryki, pomidory, cebula oraz czosnek. Wszystkie te warzywa łączą się w jedną całość, tworząc bukiet smaków, który rozpieszcza podniebienie. Ten przepis jest prosty i niezastąpiony.

Przepis na katalońską samfaina

Składniki

  • 1 kg pomidorów,
  • 2 cukinie,
  • 3 papryki,
  • 2 bakłażany,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka pieprzu,
  • łyżeczka soli,
  • 100 ml oliwy,
  • łyżeczka bazylię,
  • łyżeczka czosnku granulowanego.

Sposób przygotowania

  1. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć na nią warzywo. Podsmażaj do zarumienienia.
  2. Bakłażana i cukinię przemyj i pokrój w kostkę. Dodaj warzywa do cebuli i duś przez około 15 minut.
  3. Pomidory przemyj i sparz wrzątkiem. Zdejmij z nich skórkę i pokrój w kostkę. Papryki przemyj, usuń gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
  4. Do garnka wrzuć pomidory i papryki, dopraw je czosnkiem, solą i pieprzem i trzymaj na średnim ogniu około 5 minut.
  5. Następnie dodaj uduszone warzywa z patelni i duś wszystko pod przykryciem przez następne 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Smacznego!
Więcej o: