Mielone jeszcze nigdy nie były tak pyszne. A ja po prostu zrobiłam obiad w duchu zero waste

Kotlety mielone często goszczą w moim domu, bo wszyscy je uwielbiamy. Jednak ostatnio przygotowałam je w całkowicie inny sposób. Używając mięsa z rosołu, przygotowałam obiad w duchu zero waste. Inaczej trafiłoby do śmietnika.

Rosół jest królem zup. Jeśli jednak nie mamy ochoty na to, by następnego dnia przygotować z niego pomidorową, postawmy na kotlety mielone z mięsa z rosołu. To nie tylko świetny sposób na to, by nie marnować żywności, ale też propozycja pysznego obiadu

Zobacz wideo Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?

Kotlety mielone z resztek po rosole. Użyj tego mięsa, a będą obłędne 

Zazwyczaj do gotowania rosołu używamy sporej ilości mięsa. Zdarza się więc, że nie jesteśmy w stanie go zjeść w takiej formie. Warto więc wykorzystać je ponownie, by się nie zepsuło i nie trafiło do kosza. Z rozgotowanych warzyw i delikatnego drobiowego mięsa, które wyłowimy z resztek zupy, możemy wyczarować obłędne kotlety.  

Składniki: 

  • około 1 kg mięsa drobiowego z rosołu
  • Około 300 g rozgotowanych warzyw z rosołu, 
  • 1 cebula, 
  • 2 jajka, 
  • namoczona w mleku bułka, 
  • sól i pieprz, 
  • łyżeczka słodkiej papryki, 
  • łyżeczka posiekanej pietruszki, 
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów, 
  • olej do smażenia. 

Kotlety mielone zero waste z mięsem drobiowym i warzywami. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Mięso kurczaka wraz z warzywami mielimy w maszynce do mielenia mięsa. Do masy dodajemy jajka, odciśniętą bułkę i przyprawy. Cebulę drobno siekamy, a następnie podsmażamy ją, aż do otrzymania złotego koloru na odrobinie oleju. Dodajemy ją do mięsa. 
  2. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy namoczoną bułkę tartą i odstawiamy na kwadrans. 
  3. Formujemy kotlety i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż do zrumienienia i wykładamy na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.