Domowy chleb bez Thermomixa. Za to z garnka i piekarnika. Ale też na bogato i naprawdę pysznie

Chleb z garnka to dawniej bardzo modny, a teraz nieco zapomniany przepis. Powoli zaczyna jednak wracać do łask. I nic dziwnego, bo ten wypiek można przyrównać do tych z najlepszej piekarni. Oto przepis na domowy chleb z garnka.

Kromka pysznego, świeżego, pachnącego i chrupiącego chleba z dodatkiem masła to najlepsze, co może nas spotkać na początku dnia. Warto więc poświęcić odrobinę czasu wolnego, by móc cieszyć się tak pysznym i aromatycznym chlebem. Kanapki z nim będą o niebo lepsze.  

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Domowy chleb z garnka. Zapomniany przepis, który wraca do łask 

Przepis na chleb z garnka to banalny przepis, który nie sprawi nikomu żadnych trudności. Do jego wykonania nie trzeba mieć żadnego urządzenia do wypieku chleba ani Thermomixa. Wystarczy garnek i piekarnik, a chleb na pewno będzie pyszny. Oto przepis na chleb, który trzeba znać. 

Składniki: 

  • 3/4 kg mąki pszennej, 
  • 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody, 
  • 7 gramów suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych, 
  • 1 łyżka oleju (opcjonalnie), 
  • 1/2 łyżeczki cukru, 
  • 1 czubata łyżeczka soli. 

Domowy przepis na chleb. Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania: 

  1. Za przyrządzanie chleba zabieramy się dzień wcześniej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub garnku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę lub garnek przykrywamy folią spożywczą, lub aluminiową i wstawiamy wszystko na noc do lodówki. 
  2. Następnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki. Zagniatamy na stolnicy, podsypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia (pod przykryciem ze ściereczki) na około 30 minut. 
  3. Przygotowujemy garnek z pokrywką, który nadaje się do piekarnika albo naczynie żaroodporne z pokrywką. Wkładamy go do piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza. 
  4. Ciasto przelewamy do rozgrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30-35 minut do suchego patyczka.  
Więcej o: