Kromka pysznego, świeżego, pachnącego i chrupiącego chleba z dodatkiem masła to najlepsze, co może nas spotkać na początku dnia. Warto więc poświęcić odrobinę czasu wolnego, by móc cieszyć się tak pysznym i aromatycznym chlebem. Kanapki z nim będą o niebo lepsze.
Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży
Domowy chleb z garnka. Zapomniany przepis, który wraca do łask
Przepis na chleb z garnka to banalny przepis, który nie sprawi nikomu żadnych trudności. Do jego wykonania nie trzeba mieć żadnego urządzenia do wypieku chleba ani Thermomixa. Wystarczy garnek i piekarnik, a chleb na pewno będzie pyszny. Oto przepis na chleb, który trzeba znać.
Składniki:
- 3/4 kg mąki pszennej,
- 2 szklanki ciepłej, ale nie gorącej wody,
- 7 gramów suszonych drożdży lub 25 g drożdży świeżych,
- 1 łyżka oleju (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki cukru,
- 1 czubata łyżeczka soli.
Domowy przepis na chleb. Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
- Za przyrządzanie chleba zabieramy się dzień wcześniej. Wszystkie składniki umieszczamy w misce lub garnku i mieszamy łyżką do połączenia składników. Miskę lub garnek przykrywamy folią spożywczą, lub aluminiową i wstawiamy wszystko na noc do lodówki.
- Następnego dnia rano wyciągamy ciasto z lodówki. Zagniatamy na stolnicy, podsypując mąką. Zostawiamy do wyrośnięcia (pod przykryciem ze ściereczki) na około 30 minut.
- Przygotowujemy garnek z pokrywką, który nadaje się do piekarnika albo naczynie żaroodporne z pokrywką. Wkładamy go do piekarnika. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 220 stopni Celsjusza.
- Ciasto przelewamy do rozgrzanego naczynia i przykrywamy pokrywką. Wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy przez około 20 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy przez kolejne 30-35 minut do suchego patyczka.