Ekspresowa tarta dla leniwych. Wykorzystaj resztki z lodówki, zalej je masą i wytrawny specjał gotowy

Lodówka poza resztkami świeci pustkami? Zamiast je wyrzucać postaw na ekspresowe danie idealne na każdą porę. Wytrawna tarta pomieści wiele składników zarówno serów, mięs, warzyw czy nabiału. Dzięki tej prostej metodzie nic się nie zmarnuje, a my w mgnieniu oka będziemy zajadać się tym wytrawnym rarytasem.

Kuchnia zero waste to dla wielu już codzienność, inni zaś dopiero raczkują w tym temacie. Bez względu na kulinarne umiejętności warto poznać przepis na obłędną tartę bądź quiche, który doskonale połączy kilka smaków. W tym przepisie bez problemu wykorzystamy nabiał taki jaj sery czy śmietanę, a także mięsne kąski, lekko zwiędnięte warzywa czy zioła, których data przydatności niebawem minie. Jest ekspresowo, smacznie i pomysłowo! 

Ta tarta pochłonie wszystkie resztki z lodówki - od serów po wszystkie warzywa 

Aby zminimalizować marnowanie żywności i podążać z duchem zero waste, warto sprawdzić sprytne przepisy, które pozwolą w ciekawy sposób wykorzystać zalegające w lodówce specjały. Jednym z takich specjałów jest obłędny quiche, czyli nic innego jak wytrawna tarta, która bazuje na kruchym cieście i rozmaitych dodatkach. Taki smakołyk często możemy spotkać w kawiarnianych witrynach i restauracjach serwujących lunch. Zamiast jednak przepłacać, warto otworzyć lodówkę i sprawdzić, z czego możemy ją własnoręcznie przygotować. 

Quiche to nic trudnego. Kluczem do sukcesu jest jednak baza w postaci kruchego ciasta. Dla leniuchów mamy jednak sprytne rozwiązanie - można śmiało wykorzystać sklepowe ciasto francuskie lub jeśli jest takowe dostępne - to kruche, specjalnie przeznaczone do tart. Nasza receptura łączy ze sobą sery, kremową śmietankę, por i mieszankę przypraw. Smak jest obłędny, a całość gotowa w mgnieniu oka. Nie ma co zatem odkładać gotowania w niskończoność - sprawdź swoją lodówkę i zakasaj rękawy. 

Zobacz wideo Tarta z odzysku z sałatki jarzynowej

Przepis na ekspresową tartę z resztkami z lodówki

Składniki: 

  • rolka ciasta francuskiego lub kruchego do tart, 
  • por, 
  • boczek lub inne mięso (mogą być to resztki wędlin czy kiełbasa), 
  • 4 jajka,
  • 200 ml śmietanki 30 proc., 
  • kulka mozzarelli, 
  • ser żółty np. bursztyn,
  • sól,
  • pierz,
  • płatki chilli,
  • koperek lub inna zielenina. 

Sposób przygotowania: 

  1. Rolkę ciasta francuskiego rozwiń. Wyłóż na blaszkę do pieczenia tart i podpiecz w piekarniku przez około 7-10 minut w 200 stopniach. Francuski specjał warto obciążyć np. fasolą lub grochem - wówczas nie wyrośnie i będzie znacznie lepszą bazą do reszty składników. 
  2. W tym czasie drobno pokrój boczek i podsmaż go na suchej patelni. Gdy mięso pięknie się zarumieni na chrupiące skwarki, odłóż je na talerz. 
  3. Na tej samej patelni z odrobiną tłuszczu z boczku podsmaż pokrojonego w piórka pora. Warzywo odłóż na bok. 
  4. Blaszkę z ciastem odłóż na bok - piekarnik jednak pozostaw włączony. 
  5. W misce połącz pora, boczek i starty ser żółty. Składniki równomiernie rozłóż na spodzie z ciasta francuskiego. 
  6. Jajka rozmąć ze śmietaną. Całość dopraw solą, pieprzem i chilli. Tak przygotowaną masą zalej quiche. Na wierzchu rozłóż jeszcze poszarpaną mozzarellę. 
  7. Tartę piecz ponownie w 200 stopniach - tym razem przez 20-25 minut aż składniki ładnie się zetną i zarumienią. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.