Kuchnia zero waste to dla wielu już codzienność, inni zaś dopiero raczkują w tym temacie. Bez względu na kulinarne umiejętności warto poznać przepis na obłędną tartę bądź quiche, który doskonale połączy kilka smaków. W tym przepisie bez problemu wykorzystamy nabiał taki jaj sery czy śmietanę, a także mięsne kąski, lekko zwiędnięte warzywa czy zioła, których data przydatności niebawem minie. Jest ekspresowo, smacznie i pomysłowo!
Aby zminimalizować marnowanie żywności i podążać z duchem zero waste, warto sprawdzić sprytne przepisy, które pozwolą w ciekawy sposób wykorzystać zalegające w lodówce specjały. Jednym z takich specjałów jest obłędny quiche, czyli nic innego jak wytrawna tarta, która bazuje na kruchym cieście i rozmaitych dodatkach. Taki smakołyk często możemy spotkać w kawiarnianych witrynach i restauracjach serwujących lunch. Zamiast jednak przepłacać, warto otworzyć lodówkę i sprawdzić, z czego możemy ją własnoręcznie przygotować.
Quiche to nic trudnego. Kluczem do sukcesu jest jednak baza w postaci kruchego ciasta. Dla leniuchów mamy jednak sprytne rozwiązanie - można śmiało wykorzystać sklepowe ciasto francuskie lub jeśli jest takowe dostępne - to kruche, specjalnie przeznaczone do tart. Nasza receptura łączy ze sobą sery, kremową śmietankę, por i mieszankę przypraw. Smak jest obłędny, a całość gotowa w mgnieniu oka. Nie ma co zatem odkładać gotowania w niskończoność - sprawdź swoją lodówkę i zakasaj rękawy.
Składniki:
Sposób przygotowania: