• Link został skopiowany

Jak zrobić gołąbki, żeby były smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamień główny składnik i jedz bez wyrzutów

Jeśli ograniczasz w swojej diecie węglowodany lub nie czujesz się najlepiej po zjedzeniu ryżu, a masz ochotę na gołąbki, koniecznie wypróbuj nasz przepis. Jak zrobić gołąbki, żeby były zdrowsze, smaczniejsze i nie szły w boczki? Zamiast ryżu użyj innego, białego składnika i jedz bez wyrzutów sumienia i insuliny. Różnica w smaku jest niewyczuwalna, a kalorii będzie mniej.
Gołąbki bez ryżu
Arcobalena /Shutterstock

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Osoby, które ograniczają w swojej diecie węglowodany z różnych przyczyn lub na przykład stosują dietę keto, bardzo często tęsknią za tradycyjnymi potrawami, z których musieli zrezygnować lub dość drastycznie ograniczyć ilość ich spożywania. Jeśli zatem starasz się ograniczać węglowodany, lub po prostu chcesz zjeść pyszne gołąbki, ale boisz się, że po ryżu spuchniesz lub zachce ci się spać, mamy fantastyczny patent. 

Zobacz wideo

Świetnym zamiennikiem ryżu w sałatkach, roladkach i oczywiście gołąbkach, jest najzwyklejszy, surowy kalafior. Ma neutralny smak, a dodany do gołąbków idealnie udaje ryż, zarówno w smaku, jak również w konsystencji. Co więcej, nie wydziela charakterystycznego zapachu, dlatego jeśli poczęstujesz kogoś swoimi "keto" gołąbkami, najpewniej nawet nie pomyśli, że nie ma w nich ryżu. 

Jak zrobić gołąbki, żeby nie szły w boczki? Przygotuj kalafiora

Składniki:

  • 1 większy kalafior
  • 1 duża kapusta, może być włoska - szybciej się sparzy
  • ok. 1,5 kg mięsa mielonego, możesz użyć chudej szynki lub indyka - tutaj pełna dowolność
  • 2 cebule
  • 2-3 ząbki czosnku
  • odrobina smalcu lub masła klarowanego
  • skrawki słoniny do wyłożenia garnka
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek
  • woda lub lekki bulion

Gołąbki z kalafiorem zamiast ryżu - sposób wykonania:

  1. Przygotowanie niskowęglowodanowych gołąbków zacznij oczywiście od sparzenia kapusty. Wytnij głąb i włóż warzywo do lekko osolonego wrzątku. Parz przez 3-4 minuty, następnie odwróć i parz jeszcze 2 minuty.
  2. Następnie ostrożnie wyjmij kapustę z garnka i oddziel liście, jednocześnie przeprowadzając selekcję. Te, które nie najadą się do zawijania, odłóż na bok, ale ich nie wyrzucaj. Pozostaw liście, by wystygły. 
  3. Kiedy liście kapusty stygną, przygotuj farsz. Na odrobinie smalcu zeszklij drobno posiekaną cebulę. Kalafiora zetrzyj na tarce o grubych oczkach i włóż do miski. Dodaj mięso mielone, cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól, pieprz i majeranek do smaku. Wyrób na jednolitą masę. 
  4. Na środek każdego liścia kapusty połóż porcję farszu. Następnie złóż boki do środka i zwiń od dołu do góry tak jak krokiety. Używaj tylko tych liści, które nie mają uszkodzeń i dziurek. 
  5. Przygotuj spory garnek i wyłóż jego dno skórkami słoniny lub skórkami boczku. Na nich ułóż kilka liści kapusty, które odpadły w drodze selekcji. Następnie układaj gołąbki jeden obok drugiego, następnie jeden na drugim, tworząc "pięterka". Na każde pięterko połóż 3 kulki ziela angielskiego i 2 listki laurowe.
  6. Ułożone w garnku gołąbki przykryj resztą liści kapusty i zalej bulionem lub wodą. Wstrząśnij garnkiem, by płyn dostał się w każde miejsce i włącz panik na niewielką moc. Gotuj przez ok. godzinę, aż gołąbki będą miękkie. 

Tak przygotowane gołąbki smakują fantastycznie i spokojnie mogą jeść je osoby z insulinoopornością lub stanem przedcukrzycowym. Jeśli nie cierpisz na żadne z tych schorzeń, i tak warto wypróbować ten przepis - jest naprawdę fantastyczny. 

Więcej o: