Przygotuj scypę, czyli małopolski przysmak. Jest tania i prosta w przyrządzeniu

Szukasz taniego i prostego przepisu na pyszną zupę? Scypa nada się idealnie. W Małopolsce nazywa się ją "zupą biedaków". Wszystko dlatego, że zamiast na mięsnym lub warzywnym bulionie, gotuje się ją wyłącznie na mleku i wodzie. W końcu to każdy gospodarz miał za darmo, podobnie jak kapustę i ziemniaki. Mimo to zachwyca smakiem i z pewnością zasmakuje twoim bliskim.

Scypa jest banalnie prosta w przyrządzeniu. Z takim przepisem poradzi sobie nawet największy amator kulinariów. Dodatkowo zupa ta nie wymaga długiego i żmudnego przygotowywania składników. Wystarczy poszatkować kapustę i obrać ziemniaki. Ten przepis może uratować cię, gdy zabraknie ci czasu na wielogodzinne pichcenie. Wypróbuj sama i przekonaj się, jak wybornie smakuje ten regionalny przysmak. Więcej ciekawych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Zupa tajska z odzysku z ryby po grecku

Składniki:

  • 500 g ziemniaków,
  • pół główki kapusty,
  • 2 l mleka,
  • 1 l wody,
  • 3 łyżki masła lub margaryny,
  • sól i pieprz.

Scypa, czyli prosta zupa na każdą kieszeń. Smakuje wyśmienicie z tym dodatkiem

Jeśli wierzchnie liście kapusty są brudne lub zwiędnięte należy je obrać. W innym wypadku nie jest to koniecznie. Wystarczy kapustę poszatkować na grube kawałki i przełożyć do garnka. Tam zalewamy warzywo jednym litrem mleka i jednym litrem wody. Gotujemy całość na małym ogniu, mieszając co jakiś czas. Gdy kapusta zacznie się gotować i mięknąć, dodajemy resztę mleka i gotujemy pod przykryciem, aż kapusta będzie idealnie miękka.

W międzyczasie obieramy ziemniaki, kroimy w kostkę i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy te zmiękną i będą gotowe do spożycia, przekładamy je odcedzone do garnka z kapustą. Na sam koniec zupę doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy masło. Gotową scypę najlepiej podawać z kromką świeżego pieczywa i dekoracją w postaci posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki. Ten tani przepis zrobi dobre wrażenie na każdym. Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA