Sycący, ciepły posiłek? Pomysły na obiad z mięsa mielonego

Mięso mielone jest częstym składnikiem wielu dań w polskich kuchniach, służącym do przyrządzenia pożywnego i smacznego obiadu. Propozycji na takie posiłki jest wiele, a poniżej przedstawiamy trzy z nich, które pozwolą przygotować pyszne dania z mięsa mielonego.

Spośród wszystkich rodzajów mięsa, mielone wydaje się być najłatwiejsze w dalszej obróbce termicznej. Dodając do niego ulubione produkty możemy stworzyć pyszny obiad, którym będą się zachwycać wszyscy domownicy. Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na pożywny obiad z mięsa mielonego.

Zobacz wideo Młode ziemniaki z gzikiem - pyszny przepis

Obiady z mięsa mielonego

Jedną z ciekawszych propozycji na obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego są faszerowane ziemniaki z dodatkiem aromatycznych ziół i pysznego sera. To danie sprawdzi się jako obiad lub kolacja, możemy zapakować je do lunch boxa i zaserwować na spotkaniu ze znajomymi. Brzmi jak danie doskonałe? Takie właśnie jest!

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki,
  • 200 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 200 g pomidorów z puszki,
  • 80 g żółtego sera,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • garść świeżej bazylii,
  • oregano, sól, pieprz,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki należy umyć i ugotować do miękkości, następnie odcedzić i pozostawić do momentu aż wystygną. Wystudzone ziemniaki kroimy na pół i wydrążamy łyżką część miąższu, aby powstały ziemniaczane miseczki. Cebulę i czosnek należy posiekać i podsmażyć na patelni. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy mięso i smażymy przez około 10-15 minut.

Do mięsa dodajemy posiekane pomidory z puszki, sól, pieprz i oregano. Dodajemy pozostały miąższ z ziemniaków i mieszamy. Smażymy go zgęstnienia. Farsz doprawiamy świeżą bazylią, dokładnie mieszamy i nakładamy go do łódeczek z ziemniaków. Posypujemy startym serem i pieczemy przez 15 minut w 200 stopniach.

Klasyczne połączenie z mięsem mielonym w roli głównej

Pożywnym posiłkiem dla wielu osób z pewnością będzie makaron z mięsem mielonym. Można go przygotować na wiele różnych sposobów. W każdym domu będzie smakował inaczej, choć zwykle składniki są bardzo podobne. 

Składniki:

  • 150 g mielonego mięsa drobiowego,
  • 100 g makaronu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pół cebuli,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki bulionu warzywnego,
  • parmezan,
  • świeża papryczka chili,
  • bazylia, oregano, tymianek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

Makaron gotujemy al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekaną cebulę szklimy na patelni, po czym dodajemy czosnek oraz mięso mielone i je obsmażamy. W międzyczasie doprawiamy oregano i tymiankiem, a na koniec dodajemy sól i pieprz. Dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy przez 1-2 minuty.

Na patelnię wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut. Po tym czasie dodajemy parmezan i mieszamy, a na koniec dodajemy makaron i podgrzewamy. Na koniec posypujemy świeżą bazylią.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym

Jeśli szukamy przepisu z mięsem mielonym, a jednocześnie chcemy przygotować pożywny obiad dla całej rodziny, znakomitym pomysłem będzie zapiekanka. Jej przygotowanie  zagwarantuje solidny posiłek dla 6 osób.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 1 jajko,
  • 150 ml śmietany 30%,
  • 5 łyżek przecieru pomidorowego,
  • 1 cebula,
  • 1 por,
  • 4 duże pieczarki,
  • świeży koperek,
  • liść laurowy, ziele angielskie,
  • olej.

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obieramy i gotujemy przez 20 minut, po czym odcedzamy i studzimy. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażamy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli, pieprzu oraz liścia laurowego. Do zeszklonej cebuli należy dodać mięso i przesmażyć na dużym ogniu. Potem dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i pora pokrojonego w krążki. Podsmażamy przez 15 minut.

Ziemniaki kroimy w plastry i układamy na dnie naczynia do zapiekania. Potem nakładamy warstwę farszu z mięsa mielonego i na górze kolejną warstwę ziemniaków. Przecier pomidorowy łączymy z jajkiem, śmietaną i posiekanym koperkiem. Masę wylewamy na wierzch zapiekanki i pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach.

Zobacz też: Mielone przysmażone z zewnątrz i surowe w środku? Wiele osób popełnia ten błąd

Więcej o: