Szybki i sycący obiad dla całej rodziny? Zupa ziemniaczana! Przepis, który warto wypróbować

W wielu domach zupa ziemniaczana to stały element obiadowego menu. Nic dziwnego, ponieważ jest to niezwykle pyszne i sycące danie, które można przygotować w kilka chwil. Jak smakuje najlepsza zupa ziemniaczana? Przepis, który jest tak wyśmienity, że każdy powinien go spróbować, znajdziesz w tym artykule.

Jest pełna smaku, aromatu i można przygotować ją w kilka chwil ze składników, które dostępne są w każdym sklepie. Co to takiego? Oczywiście zupa ziemniaczana. Przepis, który dzisiaj prezentujemy, skradł niejedno podniebienie. To danie przygotujesz naprawdę błyskawicznie i smakuje jak u babci!

Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie

Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Dlaczego zupa ziemniaczana jest tak niedoceniana? To szybkie i sycące danie może uratować każdy obiad

W trakcie codziennego zabiegania zapominamy o wielu wspaniałych przepisach, które mogą uratować nasz obiad. Jeśli masz ochotę przygotować coś pysznego i sycącego, by każdy członek rodziny spokojnie się najadł, idealnym pomysłem będzie zupa ziemniaczana. Przepis znajdziesz niżej, a składniki czekają na ciebie w pobliskim sklepie spożywczym. Możliwe, że większość z nich masz już w swojej kuchni. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego dania zajmuje dużo czasu, jednak jest zupełnie inaczej. Zupę ziemniaczaną ugotujesz w 45 minut, a nasyci się nią cała rodzina.

Pyszna zupa ziemniaczana. Przepis, z którym każdy sobie poradzi

Wbrew pozorom przygotowanie fantastycznej zupy ziemniaczanej jest niezwykle łatwe, szybkie i przyjemne. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym obiadem, skorzystaj z tego przepisu - nie pożałujesz!

Składniki:

  • 8 średnich ziemniaków
  • 2 małe marchewki
  • 1 mała pietruszka
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 łyżka majeranku
  • sól i pieprz do smaku
  • 150 ml śmietany 30%
  • odrobina natki pietruszki do podania
  • odrobina grzanek (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  • Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i cebulę obrać, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
  • Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę.
  • Rozgrzać w garnku masło, a następnie podsmażyć na nim boczek lub kiełbasę, cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dorzucić pozostałe warzywa i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
  • Wlać bulion do garnka, a następnie doprawić zupę majerankiem oraz solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną. 
  • Na koniec dolać do garnka śmietanę, dokładnie mieszając zupę i ponownie ją zagotować. Można podawać ją z odrobiną natki pietruszki oraz opcjonalnie z grzankami.
Więcej o: