Jest pełna smaku, aromatu i można przygotować ją w kilka chwil ze składników, które dostępne są w każdym sklepie. Co to takiego? Oczywiście zupa ziemniaczana. Przepis, który dzisiaj prezentujemy, skradł niejedno podniebienie. To danie przygotujesz naprawdę błyskawicznie i smakuje jak u babci!
Zobacz wideo Serowo-piwna zupa krem. Nie przejdziesz obojętnie
Więcej podobnych tematów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Dlaczego zupa ziemniaczana jest tak niedoceniana? To szybkie i sycące danie może uratować każdy obiad
W trakcie codziennego zabiegania zapominamy o wielu wspaniałych przepisach, które mogą uratować nasz obiad. Jeśli masz ochotę przygotować coś pysznego i sycącego, by każdy członek rodziny spokojnie się najadł, idealnym pomysłem będzie zupa ziemniaczana. Przepis znajdziesz niżej, a składniki czekają na ciebie w pobliskim sklepie spożywczym. Możliwe, że większość z nich masz już w swojej kuchni. Na pierwszy rzut oka może się wydawać, że przygotowanie tego dania zajmuje dużo czasu, jednak jest zupełnie inaczej. Zupę ziemniaczaną ugotujesz w 45 minut, a nasyci się nią cała rodzina.
Pyszna zupa ziemniaczana. Przepis, z którym każdy sobie poradzi
Wbrew pozorom przygotowanie fantastycznej zupy ziemniaczanej jest niezwykle łatwe, szybkie i przyjemne. Jeśli chcesz zaskoczyć swoich bliskich pysznym obiadem, skorzystaj z tego przepisu - nie pożałujesz!
Składniki:
- 8 średnich ziemniaków
- 2 małe marchewki
- 1 mała pietruszka
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 200 g wędzonego boczku lub kiełbasy
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1,5 l bulionu warzywnego lub rosołu
- 1 łyżka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 150 ml śmietany 30%
- odrobina natki pietruszki do podania
- odrobina grzanek (opcjonalnie)
Przygotowanie:
- Ziemniaki, marchewki, pietruszkę i cebulę obrać, a następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
- Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Boczek lub kiełbasę pokroić w kostkę.
- Rozgrzać w garnku masło, a następnie podsmażyć na nim boczek lub kiełbasę, cebulę oraz czosnek. Po kilku minutach dorzucić pozostałe warzywa i smażyć jeszcze 2-3 minuty.
- Wlać bulion do garnka, a następnie doprawić zupę majerankiem oraz solą i pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem do czasu aż warzywa zmiękną.
- Na koniec dolać do garnka śmietanę, dokładnie mieszając zupę i ponownie ją zagotować. Można podawać ją z odrobiną natki pietruszki oraz opcjonalnie z grzankami.