Kluczem do sukcesu jest wolne gotowanie, by wywar miał szansę stać się aromatyczny. Warto też użyć jak najlepszych warzyw i mięsa, by smakował jak najlepiej. Z niektórych części tuszy kurczaka trzeba jednak zrezygnować dla własnego zdrowia. Czego nie wrzucać do rosołu? Sprawdźmy.
Zobacz wideo
Kuchenne katastrofy. Jak uratować zbyt słoną lub za tłustą zupę? Jak wyczyścić przypalony garnek?
Gotujesz rosół? Unikaj tych części tuszy z kurczaka
Rosół to zupa lecznicza, jednak bardzo łatwo zmienić ją w toksyczną. Wystarczy włożyć do garnka nieodpowiednie części tuszy z kurczaka. I choć brzmi to absurdalnie, rzeczywiście tak jest. Głowa, płuca i ogon, jeśli trafią do rosołu, mogą być bardzo toksyczne. To w nich kumulują się wszelkie pasożyty i substancje szkodliwe dla zdrowia. Nie pomoże nawet gotowanie w wysokiej temperaturze. Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Lepiej sprawdzą się ćwiartki, pierś, skrzydełka, albo same udźce czy podudzia. Jeśli ugotujemy na nich rosół, możemy być pewni, że będzie smakował wyśmienicie.
Przepis na rosół Magdy Gessler. Jest obłędnie pyszny
Składniki:
- 1 kura rosołowa,
- szponder wołowy (porządny kawałek),
- 5 marchewek,
- 6 pietruszek,
- 1 seler,
- 1 por,
- 2 cebule,
- ćwierć główki kapusty włoskiej,
- pęczek natki pietruszki,
- suszony lubczyk (ok. 2 łyżki),
- 6 listków laurowych i 6 kulek ziela angielskiego,
- 5 goździków,
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mięso pokrój i zalej zimną wodą. Następnie zagotuj, zdejmij szumowiny i dodaj ziele angielskie i liście laurowe.
- Warzywa obierz i dodaj do garnka z wywarem. Cebulę opal nad palnikiem. Dopraw przyprawami do smaku (sól dodaj na sam koniec gotowania) i na bardzo wolnym ogniu gotuj przez około trzy godziny.
- Kiedy warzywa i mięso będą miękkie, dodaj lubczyk oraz natkę pietruszki. Dopraw solą i gotuj jeszcze przez pół godziny.
- Magda Gessler zaleca przecedzenie rosołu, gdy ten wystygnie. Można podawać go z makaronem oraz marchewką i natką pietruszki.