Gdy chodzi o dania z kapustą, pierwsza rzecz, jaka przychodzi nam do głowy to oczywiście bigos. Jeśli lubisz ten smak, to na pewno pokochasz miłością dozgonną kapustę po szeklersku. To chyba najlepsza rzecz, jaką można przyrządzić z tego warzywa, ale ważne są dwie rzeczy - odpowiednie mięso i kapusta. A dokładniej dwie kapusty.
Iaroshenko Maryna /Shutterstock
REKLAMA
REKLAMA
Więcej przepisów na dania z kapustą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
REKLAMA
Kapusta po szeklersku to kultowe danie kuchni rumuńskiej, które przypomina nasz polski bigos, jednak jest dużo bardziej wyraziste i przygotowuje się je nieco inaczej. Tradycyjnie kapustę po szeklersku powinno przygotowywać się w kociołku nad ogniskiem, jednak jeśli masz porządny garnek z grubym dnem, bez problemu przygotujesz to danie. Co jest ważne? Przede wszystkim dobrej jakości, najlepiej domowa kiszona kapusta - nie kwaszona. Najlepiej połączyć ją z kapustą białą w proporcji 4:1, jednak danie będzie także smaczne, gdy użyjesz jedynie kiszonej kapusty. Ważne jest także mięso - nie należy bać się tłuszczu. Postaw na karkówkę lub lekko przerośniętą karkówkę. No i rzecz najważniejsza - papryka. Dużo słodkiej i ostrej papryki.
Zobacz wideo
Kapusta po szeklersku - przepis sto razy lepszy niż bigos
Składniki:
1 kg kiszonej kapusty
ok. 250 g białej kapusty
ok. 600 g karkówki lub łopatki wieprzowej
2 większe cebule
1 szklanka bulionu lub rosołu
ok. 150-200 g słoniny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz, słodka i ostra papryka, szczypta kminku
kwaśna śmietana
Kapusta po szeklersku - sposób wykonania:
Na samym początku sprawdź, czy kapusta nie jest za kwaśna. Jeśli tak uważasz, przepłucz ją na sicie i odciśnij. Ja jednak nigdy tego nie robię - lubię kwaśną kapustę i nie chcę pozbawiać jej smaku i wartości odżywczych.
Kapustę posiekaj, mięso pokrój w kostkę, podobnie pokrój cebulę i słoninę. Czosnek przeciśnij przez praskę.
Przygotuj garnek z grubym dnem i wytop w nim słoninę. Następnie dodaj cebulę i kiesy się zeszkli, dołóż pokrojone w kostkę mięso. Smaż na dość dużym ogniu, aż mięso z każdej strony się zamknie.
Do podsmażonego mięsa dodaj czosnek oraz przyprawy według uznania, ale nie żałuj papryki. Smaż jeszcze przez chwilę i podlej całość bulionem. Zmniejsz moc palnika i duś całość na wolnym ogniu, aż mięso będzie niemal całkowicie miękkie.
Dodaj kapustę, wymieszaj i duś całość do momentu, aż kapusta będzie miękka. Kapustę podawaj na ciepło z kleksem śmietany.
Tak przygotowana kapusta po szeklersku to prawdziwa gratka dla fanów wyrazistych, ostrych potraw. Jeśli więc szukasz pomysłu na dzisiejszy obiad, niech to będzie inspiracją.