Mój przepis na gołąbki. Stawiam na te mięsa, a mąż zawsze prosi o więcej

Przepis na gołąbki większość z nas zna, a to danie ma całe mnóstwo sympatyków. Nie ma się co dziwić - gołąbki z mięsem i ryżem to istota polskiej kuchni i pasują na każdą okazję. Z racji tego, że mamy sezon na młodą kapustę, podpowiem z ochotą, jak zrobić najlepsze gołąbki twojego życia. Jednak nie tylko kapusta jest ważna - mięso także jest istotne. Zawsze łączę dwa rodzaje, a mąż zawsze wraca szybciej z pracy, tak uwielbia moje gołąbki.

Gołąbki z młodej kapusty są delikatniejsze, lecz także bardziej aromatyczne niż ich tradycyjna wersja. Oczywiście liście kapusty trzeba najpierw sparzyć, ale spokojnie wystarczy im już minuta we wrzątku. Jednak kierując się powiedzeniem "pokaż kotku co masz w środku", szczególną uwagę należy przyłożyć do farszu. Jeśli chodzi o gołąbki z młodej kapusty, stawiam na dwa rodzaje mięs w proporcjach 3:1. Trzy części szynki wieprzowej i 1 część chudego boczku lub tłustej karkówki. No i oczywiście ryż - koniecznie ugotowany al dente. Reszta poniżej w przepisie.

Zobacz wideo

Klasyczne gołąbki z młodej kapusty. Najlepsze na świecie

Składniki:

  • 2 główki młodej kapusty
  • ok. 800-1000 g mielonego mięsa w odpowiednich proporcjach,
  • ok. 600 g ugotowanego na sypko ryżu, polecam ryż paraboliczny,
  • 2 niewielkie marchewki,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • pół pęczka koperku,
  • sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe,
  • opcjonalnie dwie łyżki passaty pomidorowej.

Jak zrobić gołąbki? Przepis krok po kroku

  1. Zacznij od sparzenia liści kapusty. Możesz zrobić to na dwa sposoby: albo oderwać liście od głąba i sparzyć je we wrzątku, gdy są oderwane, lub włożyć całą główkę do garnka i później odrywać liście. Wodę warto lekko osolić i dodaj 2-3 listki laurowe - to bardzo dobrze wpłynie na smak.
  2. Sparzone liście muszą ostygnąć. W tym czasie przygotuj farsz. Na patelni rozpuść łyżkę masła. Następnie dodaj marchewkę startą na tarce o dużych oczkach i posiekaną cebulę. Podsmażaj na niewielkim ogniu, aż cebula się zeszkli.
  3. Do miski przełóż mięso, dodaj ugotowany ryż, podsmażoną marchewkę i cebulę oraz zmielone ząbki czosnku. Dołóż także posiekany koperek i dopraw do smaku solą i pieprzem. Możesz dodać także passatę. Całość dokładnie wymieszaj.
  4. Na środek każdego liścia połóż porcję farszu i zwijaj tak jak krokiety - boki do środka i w rulon od dołu do góry. Na dno garnka połóż skrawki słoniny lub skórki od boczku (żeby gołąbki się nie przypaliły) i przykryj je wierzchnimi liśćmi.
  5. Gołąbki układaj piętrowo, a każde "piętro" dopraw solą i pieprzem. Dodaj też po dwa listki laurowe i trzy kulki ziela angielskiego.
  6. Całość zalej wodą lub lekkim bulionem, a na wierzch połóż liście kapusty, które odpadły podczas selekcji (były porwane lub za małe).
  7. Gotuj na niewielkim mocy palnika przez ok. godzinę, co jakiś czas potrząsając garnkiem. Podawaj z ulubionym sosem, polecam koperkowy - idealnie pasuje do gołąbków z młodej kapusty.
Lubisz gołąbki?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.