Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Nie zasmakujesz w nim kapusty.
A. Zhuravleva / Shutterstock / zdjęcie ilustracyjne
REKLAMA
REKLAMA
Mało kto postanawia eksperymentować z takim klasykiem, jakim są gołąbki. Zazwyczaj więc podaje się je tak jak nauczyła nas babcia, lub mama. Mięso miesza się więc z ugotowanym ryżem, a także przyprawami, a później zawija we wcześniej ugotowane liście kapusty. Czy inna wersja tego dania jest w ogóle możliwa? Mądra Babcia pokazuje, że tak i czegoś takiego na pewno się nie spodziewasz.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki z przepisu Mądrej Babci na pewno zapamiętasz na długo. Jest tak dlatego, bo nie znajdziesz w nich kapusty. Zastąpisz ją plastrami cukinii, co nie jest niczym często spotykanym. Dodatkowo możesz pożegnać się z zawijaniem. Usunięcie z przepisu kapusty sprawia, że nie musisz męczyć się tą czynnością.
Przepis na gołąbki z cukinii Mądrej Babci
Składniki
2 cukinie,
30 g mięsa mielonego wieprzowego,
300 g mięsa mielonego z indyka,
cebula,
200 g ugotowanego ryżu,
200 g młodych ziemniaków,
200 ml passaty pomidorowej,
oliwa z oliwek lub olej,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki miodu,
100 ml śmietany 30%,
koperek.
Sposób przygotowania gołąbków
Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoto na oliwie z oliwek lub oliwie. Tak przygotowaną dodaj do połączonych ze sobą mięs.
Następnie wcześniej ugotowany ryż wymieszaj z mięsem i cebulką. Dopraw pieprzem i solą według uznania.
Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej użyj do tego rąk, wtedy masz gwarancję, że wyjdzie ono najlepsze, a składniki na pewno się wymieszają.
Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek, aby nic do niego nie przywarło.
Cukinię umyj i pokrój na grubsze plastry. Przy wyborze warzywa w sklepie zdecyduj się na szersze okazy.
Pokrojoną cukinię połóż na dłoni i na wierzch warzywa ułóż masę z mięsa. Następnie na mięso połóż kolejny plaster cukinii i powtórz czynność aż do wyczerpania produktów.
Takie cukiniowe wieżyczki przenieś do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i układaj je do momentu, aż zapełnisz nimi całość.
Teraz przygotuj sos. Do passaty pomidorowej dodaj sól, pierz, miód, a także śmietankę. Całość wymieszaj, a następnie polej nim gołąbki ułożone w naczyniu.
Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw do niego danie na 30 minut bez przykrycia.
Młode ziemniaczki umyj i nastaw do gotowania, koperek posiekaj.
Do ugotowanych ziemniaków dodaj łyżkę masła, posiekany koper oraz szczyptę soli, wymieszaj.
Upieczone gołąbki podawaj w towarzystwie kartofli. Smacznego!