Bez kapusty i zawijania. Takich gołąbków jeszcze nie jadłeś. Mądra Babcia zaskakuje ich podaniem

Gdy myślimy o gołąbkach, przed naszymi oczami ukazuje się jeden obraz. Mięsno-ryżowy farsz, owinięty ugotowanym liściem kapusty. Tym razem to całkowicie coś innego. Mądra Babcia pokazała, że nawet taki klasyk może być podawany w ciekawy sposób. Nie zasmakujesz w nim kapusty.

Mało kto postanawia eksperymentować z takim klasykiem, jakim są gołąbki. Zazwyczaj więc podaje się je tak jak nauczyła nas babcia, lub mama. Mięso miesza się więc z ugotowanym ryżem, a także przyprawami, a później zawija we wcześniej ugotowane liście kapusty. Czy inna wersja tego dania jest w ogóle możliwa? Mądra Babcia pokazuje, że tak i czegoś takiego na pewno się nie spodziewasz.

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Gołąbki z przepisu Mądrej Babci na pewno zapamiętasz na długo. Jest tak dlatego, bo nie znajdziesz w nich kapusty. Zastąpisz ją plastrami cukinii, co nie jest niczym często spotykanym. Dodatkowo możesz pożegnać się z zawijaniem. Usunięcie z przepisu kapusty sprawia, że nie musisz męczyć się tą czynnością.

Przepis na gołąbki z cukinii Mądrej Babci

Składniki

  • 2 cukinie,
  • 30 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 300 g mięsa mielonego z indyka,
  • cebula,
  • 200 g ugotowanego ryżu,
  • 200 g młodych ziemniaków,
  • 200 ml passaty pomidorowej,
  • oliwa z oliwek lub olej,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki miodu,
  • 100 ml śmietany 30%,
  • koperek.

Sposób przygotowania gołąbków

  1. Cebulkę posiekaj w drobną kostkę i podsmaż na złoto na oliwie z oliwek lub oliwie. Tak przygotowaną dodaj do połączonych ze sobą mięs.
  2. Następnie wcześniej ugotowany ryż wymieszaj z mięsem i cebulką. Dopraw pieprzem i solą według uznania.
  3. Masę dokładnie wymieszaj, najlepiej użyj do tego rąk, wtedy masz gwarancję, że wyjdzie ono najlepsze, a składniki na pewno się wymieszają.
  4. Naczynie żaroodporne lekko wysmaruj oliwą z oliwek, aby nic do niego nie przywarło.
  5. Cukinię umyj i pokrój na grubsze plastry. Przy wyborze warzywa w sklepie zdecyduj się na szersze okazy.
  6. Pokrojoną cukinię połóż na dłoni i na wierzch warzywa ułóż masę z mięsa. Następnie na mięso połóż kolejny plaster cukinii i powtórz czynność aż do wyczerpania produktów.
  7. Takie cukiniowe wieżyczki przenieś do naczynia żaroodpornego wysmarowanego tłuszczem i układaj je do momentu, aż zapełnisz nimi całość.
  8. Teraz przygotuj sos. Do passaty pomidorowej dodaj sól, pierz, miód, a także śmietankę. Całość wymieszaj, a następnie polej nim gołąbki ułożone w naczyniu.
  9. Nagrzej piekarnik do 180°C i wstaw do niego danie na 30 minut bez przykrycia.
  10. Młode ziemniaczki umyj i nastaw do gotowania, koperek posiekaj.
  11. Do ugotowanych ziemniaków dodaj łyżkę masła, posiekany koper oraz szczyptę soli, wymieszaj.
  12. Upieczone gołąbki podawaj w towarzystwie kartofli. Smacznego!
Wolisz gołąbki w nowych wersjach czy klasyczne?
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.