Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod, bo ta była najlepsza

Gołąbki są tak popularne, że ich serwowanie znane jest również poza granicami Polski. Jednak nic nie zastąpi smaku tych robionych w domu. Mój stryjek zawsze wykonywał je jedną metodą i nie uznawał żadnej innej.

Gołąbki to danie wymagające cierpliwości i czasu, lecz ich smak rekompensuje wszystko. Każdy gospodarz, czy gospodyni ma na nie swój sposób, a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Ja również mam w swojej rodzinie recepturę, która krąży od lat i każdy z niej korzysta. To przepis stryjka, który podzielił się nim lata temu. Z tego przepisu gołąbki wychodzą soczyste i wilgotne, a to wszystko za sprawą obróbki, jaką przechodzą. Stryjek zawsze mówił, że gołąbki muszą być wypieczone i przede wszystkim polane bulionem. Dzięki temu można było poczuć ich soczystość.

Przepis na gołąbki z piekarnika

Składniki

  • duża główka kapusty,
  • 1,5 kg mięsa mielonego,
  • 300 g białego ryżu,
  • 2 jajka,
  • 2 cebule,
  • łyżeczka suszonego oregano,
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
  • 1,5 l bulionu,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos pomidorowy

  • pół szklanki bulionu,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju.
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przyrządzanie gołąbków zacznij od przygotowania kapusty. Do dużego garnka z wrzątkiem włóż główkę z wyciętym głąbem. Gotuj ją przez około 20 minut, następnie odwróć i dalej gotuj przez kilka chwil. Po tym czasie liście kapusty powinny bez problemu odchodzić od całości. Tak przygotowane warzywo odstaw do przestudzenia. Kolejnym krokiem jest odkrojenie z każdego liścia twardej części, która jest pozostałością głąbu.
  2. Teraz jest czas na przyrządzenie sosu pomidorowego. Bulion przelej do rondelka, wlej do niego przecier pomidorowy, zamieszaj i zagotuj. Odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę wlej małym strumykiem do całości i wymieszaj.
  3. Na patelni rozgrzej olej, wsyp do niego mąkę, zamieszaj. W ten sposób przygotujesz zasmażkę, którą następnie trzeba dodać do sosu. Całość dopraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu do zgęstnienia.
  4. Gdy sos i kapusta są już przygotowane, zabierz się za robienie farszu. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i wystudź. Do dużej miski wsyp przygotowany ryż i wrzuć mięso mielone. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce i dodaj do całości.
  5. Do tak przygotowanych składników wsyp sól, pieprz, paprykę i oregano. Całość dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia składników.
  6. Na środku każdego liścia wyłóż 2 łyżki przyrządzonego farszu. Zawiń je jak krokiety i układaj ciasno w dużym naczyniu żaroodpornym, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Powtarzaj czynność do wykorzystania składników.
  7. Wierzch gołąbków również przykryj pozostałymi kawałkami kapusty, zalej całość bulionem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
  8. Po tym czasie podawaj gołąbki z wcześniej ugotowanym sosem pomidorowym.

Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA