-
Haps
-
Jak przygotować
- Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod, bo ta była najlepsza
Stryjek robił gołąbki tylko w ten sposób. Nie uznawał innych metod, bo ta była najlepsza
Gołąbki są tak popularne, że ich serwowanie znane jest również poza granicami Polski. Jednak nic nie zastąpi smaku tych robionych w domu. Mój stryjek zawsze wykonywał je jedną metodą i nie uznawał żadnej innej.
Gołąbki to danie wymagające cierpliwości i czasu, lecz ich smak rekompensuje wszystko. Każdy gospodarz, czy gospodyni ma na nie swój sposób, a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Ja również mam w swojej rodzinie recepturę, która krąży od lat i każdy z niej korzysta. To przepis stryjka, który podzielił się nim lata temu. Z tego przepisu gołąbki wychodzą soczyste i wilgotne, a to wszystko za sprawą obróbki, jaką przechodzą. Stryjek zawsze mówił, że gołąbki muszą być wypieczone i przede wszystkim polane bulionem. Dzięki temu można było poczuć ich soczystość.
Przepis na gołąbki z piekarnika
Składniki
- duża główka kapusty,
- 1,5 kg mięsa mielonego,
- 300 g białego ryżu,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- łyżeczka suszonego oregano,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1,5 l bulionu,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos pomidorowy
- pół szklanki bulionu,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju.
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie gołąbków zacznij od przygotowania kapusty. Do dużego garnka z wrzątkiem włóż główkę z wyciętym głąbem. Gotuj ją przez około 20 minut, następnie odwróć i dalej gotuj przez kilka chwil. Po tym czasie liście kapusty powinny bez problemu odchodzić od całości. Tak przygotowane warzywo odstaw do przestudzenia. Kolejnym krokiem jest odkrojenie z każdego liścia twardej części, która jest pozostałością głąbu.
- Teraz jest czas na przyrządzenie sosu pomidorowego. Bulion przelej do rondelka, wlej do niego przecier pomidorowy, zamieszaj i zagotuj. Odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę wlej małym strumykiem do całości i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wsyp do niego mąkę, zamieszaj. W ten sposób przygotujesz zasmażkę, którą następnie trzeba dodać do sosu. Całość dopraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu do zgęstnienia.
- Gdy sos i kapusta są już przygotowane, zabierz się za robienie farszu. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i wystudź. Do dużej miski wsyp przygotowany ryż i wrzuć mięso mielone. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce i dodaj do całości.
- Do tak przygotowanych składników wsyp sól, pieprz, paprykę i oregano. Całość dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia składników.
- Na środku każdego liścia wyłóż 2 łyżki przyrządzonego farszu. Zawiń je jak krokiety i układaj ciasno w dużym naczyniu żaroodpornym, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Powtarzaj czynność do wykorzystania składników.
- Wierzch gołąbków również przykryj pozostałymi kawałkami kapusty, zalej całość bulionem. Tak przygotowane włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz około 60 minut.
- Po tym czasie podawaj gołąbki z wcześniej ugotowanym sosem pomidorowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl