Kapuściana klasyka odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zastępuje zupełnie inne i niepozorne warzywo. Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na gołąbki z cebuli, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale i rozpływają się w ustach. Tu potrzeba trochę sprytu, ale gra jest warta świeczki, bo danie jest obłędnie smaczne.
Fot. ewa.masterchef - Instagram
REKLAMA
REKLAMA
Lista wariacji na temat gołąbków jest naprawdę spora, jednak przepis uczestniczki MasterChefa to prawdziwy majstersztyk i jednocześnie ogromna kontrowersja. W tej recepturze nie znajdziesz grama kapusty, a soczysty farsz zawijany jest w nieco nietypowe warzywo. Takie połączenie wypada rewelacyjnie i zaskoczy nawet najbardziej wymagających.
REKLAMA
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Cebula zamiast kapusty? Uczestniczka MasterChefa ma sprytny patent na gołąbki
Jeśli brakuje ci inspiracji na smaczny obiad, a wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na prawdziwą rewolucję. Uczestniczka MaterChefa - Ewa - ma sposób na obłędne danie, które z jednej strony można zaliczyć do tradycyjnych, ale w tym wydaniu wcale go nie przypomina. Mowa tu o gołąbkach cebulowych, które nie zawierają ani grama kapusty. Duże zielone liście zastępują tu warstwy cebuli, które po odpowiednim przygotowaniu są wyjątkowo plastyczne i pomieszczą mięsny farsz.
Cebulowe gołąbki wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. Warto zacząć od blanszowania odpowiednio naciętej cebuli. Później wystarczy zabrać się za soczysty i aromatyczny farsz na bazie mięsa i kolorowych warzyw. Na koniec zawijanie - tu należy postępować podobnie jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Zamiast kapuścianych zawijasów otrzymamy jednak cebulowe "cukierki" z obłędnym nadzieniem. Autorski przepis znajdziesz na Instagramie @ewa.masterchef.
Przepis na gołąbki cebulowe prosto z kuchni uczestniczki MasterChefa
Składniki:
300 g mięsa mielonego,
3-4 duże cebule,
100 g ryżu,
marchewka,
łodyga selera naciowego,
mała cebula,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
sól,
pieprz.
Składniki na sos:
300 ml przecieru pomidorowego,
marchewka,
łodyga selera naciowego,
cebula,
olej,
300 ml wody lub wywaru,
2 liście laurowe,
sól,
pieprz.
Sposób przygotowania:
Cebulę obierz z łupin, i natnij na środku, ważne, by zrobić to delikatnie - ma nam to ułatwić późniejsze ściąganie warstw.
Warzywo blanszujemy, a po chwili ściągamy warstwy - ważne by ich nie przerwać i nie uszkodzić.
Teraz pora na farsz. Drobno pokrój cebulę, marchewkę i seler naciowy. Warzywa smaż na odrobinie oleju, tak by ładnie się zarumieniły.
Gdy warzywo nabiorą kolorów i zmiękną, dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miski razem z ugotowanym ryżem i mięsem mielonym.
Składniki na farsz dopraw solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie zagniataj dłonią do połączenia się produktów i wyrobienia jednolitej, gładkiej masy.
Płaty cebuli nadziewaj farszem i zamykaj jak cukiereczki. Wskazówka - ważne, by nie dać za dużo nadzienia. Wówczas nasze gołąbki się mogą rozpaść.
Teraz pora na sos. Na patelnię wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno poszatkowaną cebulę, marchewkę i seler naciowy. Smaż składniki przez chwilę i podlej przecierem pomidorowym.
Sos dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Teraz pora na przełożenie gołąbków do sosu. Całość podlej odrobiną wody, przykryj pergaminem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin i zapiekaj jeszcze 15 minut - wówczas gołąbki pięknie się zarumienią, a skorka cebuli ładnie się zarumieni. Smacznego!