Gołąbki inaczej, czyli obłędnie smaczne, cebulowe zawijasy prosto z kuchni uczestniczki MasterChefa

Kapuściana klasyka odchodzi w zapomnienie, a jej miejsce zastępuje zupełnie inne i niepozorne warzywo. Uczestniczka MasterChefa zdradziła przepis na gołąbki z cebuli, które nie tylko ciekawie się prezentują, ale i rozpływają się w ustach. Tu potrzeba trochę sprytu, ale gra jest warta świeczki, bo danie jest obłędnie smaczne.

Lista wariacji na temat gołąbków jest naprawdę spora, jednak przepis uczestniczki MasterChefa to prawdziwy majstersztyk i jednocześnie ogromna kontrowersja. W tej recepturze nie znajdziesz grama kapusty, a soczysty farsz zawijany jest w nieco nietypowe warzywo. Takie połączenie wypada rewelacyjnie i zaskoczy nawet najbardziej wymagających. 

Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania

Cebula zamiast kapusty? Uczestniczka MasterChefa ma sprytny patent na gołąbki

Jeśli brakuje ci inspiracji na smaczny obiad, a wszystkie inne przepisy się już najzwyczajniej przejadły, pora na prawdziwą rewolucję. Uczestniczka MaterChefa - Ewa - ma sposób na obłędne danie, które z jednej strony można zaliczyć do tradycyjnych, ale w tym wydaniu wcale go nie przypomina. Mowa tu o gołąbkach cebulowych, które nie zawierają ani grama kapusty. Duże zielone liście zastępują tu warstwy cebuli, które po odpowiednim przygotowaniu są wyjątkowo plastyczne i pomieszczą mięsny farsz. 

Cebulowe gołąbki wbrew pozorom nie są trudne w przygotowaniu. Warto zacząć od blanszowania odpowiednio naciętej cebuli. Później wystarczy zabrać się za soczysty i aromatyczny farsz na bazie mięsa i kolorowych warzyw. Na koniec zawijanie - tu należy postępować podobnie jak w przypadku tradycyjnych gołąbków. Zamiast kapuścianych zawijasów otrzymamy jednak cebulowe "cukierki" z obłędnym nadzieniem. Autorski przepis znajdziesz na Instagramie @ewa.masterchef.

Przepis na gołąbki cebulowe prosto z kuchni uczestniczki MasterChefa

Składniki: 

  • 300 g mięsa mielonego,
  • 3-4 duże cebule,
  • 100 g ryżu,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • mała cebula,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz.

Składniki na sos:

  • 300 ml przecieru pomidorowego,
  • marchewka,
  • łodyga selera naciowego,
  • cebula,
  • olej,
  • 300 ml wody lub wywaru,
  • 2 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę obierz z łupin, i natnij na środku, ważne, by zrobić to delikatnie - ma nam to ułatwić późniejsze ściąganie warstw. 
  2. Warzywo blanszujemy, a po chwili ściągamy warstwy - ważne by ich nie przerwać i nie uszkodzić. 
  3. Teraz pora na farsz. Drobno pokrój cebulę, marchewkę i seler naciowy. Warzywa smaż na odrobinie oleju, tak by ładnie się zarumieniły. 
  4. Gdy warzywo nabiorą kolorów i zmiękną, dodaj dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i przełóż do miski razem z ugotowanym ryżem i mięsem mielonym. 
  5. Składniki na farsz dopraw solą oraz pieprzem, a następnie dokładnie zagniataj dłonią do połączenia się produktów i wyrobienia jednolitej, gładkiej masy. 
  6. Płaty cebuli nadziewaj farszem i zamykaj jak cukiereczki. Wskazówka - ważne, by nie dać za dużo nadzienia. Wówczas nasze gołąbki się mogą rozpaść. 
  7. Teraz pora na sos. Na patelnię wlej olej. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć drobno poszatkowaną cebulę, marchewkę i seler naciowy. Smaż składniki przez chwilę i podlej przecierem pomidorowym. 
  8. Sos dopraw solą, pieprzem i liściem laurowym. Teraz pora na przełożenie gołąbków do sosu. Całość podlej odrobiną wody, przykryj pergaminem i piecz w 180 stopniach przez 35 minut. Po tym czasie ściągnij pergamin i zapiekaj jeszcze 15 minut - wówczas gołąbki pięknie się zarumienią, a skorka cebuli ładnie się zarumieni. Smacznego!
Więcej o:
Copyright © Agora SA