Gołąbki bez zawijana - przepis Katarzyny Bosackiej. Tani i szybki obiad dla całej rodziny

Gołąbki bez zawijania to totalny hit wielu polskich domów. Robi się je o wiele szybciej niż te zawijane w kapuście z tradycyjnej receptury. Katarzyna Bosacka w swojej książce podzieliła się jednak wyjątkowym przepisem, który jest nie tylko szybki, ale i tani.

Wiele rodzin szuka oszczędności. Na szczęście w kuchni taniej nie zawsze oznacza gorzej. Katarzyna Bosacka podzieliła się sposobem na gołąbki bez zawijania, który skradnie serce każdego. Dzięki niemu zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i pieniądze.  

Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis

Gołąbki bez zawijania - przepis Katarzyny Bosackiej. Inflacyjny obiad dla każdego 

Katarzyna Bosacka zaprezentowała przepis na gołąbki bez zawijania dla pięcioosobowej rodziny. Jest nie tylko tanio, ale i bardzo smacznie. Gołąbki z jej przepisu nie wymagają też zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni, więc to same korzyści! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Składniki na gołąbki: 

  • pół kilo mięsa mielonego z indyka, 
  • duża cebula, 
  • trzy łyżki oleju, 
  • trzy łyżki bułki tartej, 
  • jajko, 
  • trzy łyżki majeranku, 
  • ćwiartka niewielkiej białej kapusty, 
  • trzy czwarte ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej, 
  • sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej. 

Składniki na sos: 

  • ćwiartka białej kapusty, 
  • dwie szklanki przecieru pomidorowego, 
  • sól i pieprz, 
  • niewielka ilość cukru, 
  • trzy ząbki czosnku, 
  • 600 gramów ziemniaków. 

Przepis Katarzyny Bosackiej na gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania krok po kroku 

  1. Obierz cebulę i pokrój drobno w kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli. 
  2. Dodaj drobno pokrojoną ćwiartkę kapusty. 
  3. Podsmaż całość do momentu, aż kapusta będzie miękka. 
  4. Przygotuj sos. Zagotuj przecier pomidorowy z wodą, dodaj pieprz i sól. Wrzuć drugą ćwiartkę kapusty pociętą w większą kostkę. Gotuj całość do momentu, aż kapusta stanie się miękka. 
  5. Dodaj cukier i czosnek. 
  6. Przełóż mięso do miski, wbij jajko i dosyp bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek i gałkę muszkatołową. 
  7. Dodaj cebulkę i kapustę z patelni z kaszą. Wymieszaj wszystko i formuj gołąbki.  
  8. Włóż je do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz około pół godziny w 170 stopniach Celsjusza. 
  9. Podawaj z ziemniakami. Smacznego! 
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.