-
Haps
-
Jak przygotować
- Gołąbki bez zawijana - przepis Katarzyny Bosackiej. Tani i szybki obiad dla całej rodziny
Gołąbki bez zawijana - przepis Katarzyny Bosackiej. Tani i szybki obiad dla całej rodziny
Gołąbki bez zawijania to totalny hit wielu polskich domów. Robi się je o wiele szybciej niż te zawijane w kapuście z tradycyjnej receptury. Katarzyna Bosacka w swojej książce podzieliła się jednak wyjątkowym przepisem, który jest nie tylko szybki, ale i tani.
Wiele rodzin szuka oszczędności. Na szczęście w kuchni taniej nie zawsze oznacza gorzej. Katarzyna Bosacka podzieliła się sposobem na gołąbki bez zawijania, który skradnie serce każdego. Dzięki niemu zaoszczędzimy nie tylko czas, ale i pieniądze.
Zobacz wideo Gołąbki, czyli polskie sajgonki? Wypróbuj przepis
Gołąbki bez zawijania - przepis Katarzyny Bosackiej. Inflacyjny obiad dla każdego
Katarzyna Bosacka zaprezentowała przepis na gołąbki bez zawijania dla pięcioosobowej rodziny. Jest nie tylko tanio, ale i bardzo smacznie. Gołąbki z jej przepisu nie wymagają też zbyt dużo czasu spędzonego w kuchni, więc to same korzyści! Więcej informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.
Składniki na gołąbki:
- pół kilo mięsa mielonego z indyka,
- duża cebula,
- trzy łyżki oleju,
- trzy łyżki bułki tartej,
- jajko,
- trzy łyżki majeranku,
- ćwiartka niewielkiej białej kapusty,
- trzy czwarte ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej,
- sól, pieprz, szczypta gałki muszkatołowej.
Składniki na sos:
- ćwiartka białej kapusty,
- dwie szklanki przecieru pomidorowego,
- sól i pieprz,
- niewielka ilość cukru,
- trzy ząbki czosnku,
- 600 gramów ziemniaków.
Przepis Katarzyny Bosackiej na gołąbki bez zawijania. Sposób przygotowania krok po kroku
- Obierz cebulę i pokrój drobno w kostkę. Podsmaż na oleju, aż się zeszkli.
- Dodaj drobno pokrojoną ćwiartkę kapusty.
- Podsmaż całość do momentu, aż kapusta będzie miękka.
- Przygotuj sos. Zagotuj przecier pomidorowy z wodą, dodaj pieprz i sól. Wrzuć drugą ćwiartkę kapusty pociętą w większą kostkę. Gotuj całość do momentu, aż kapusta stanie się miękka.
- Dodaj cukier i czosnek.
- Przełóż mięso do miski, wbij jajko i dosyp bułkę tartą, pieprz, sól, majeranek i gałkę muszkatołową.
- Dodaj cebulkę i kapustę z patelni z kaszą. Wymieszaj wszystko i formuj gołąbki.
- Włóż je do naczynia żaroodpornego, zalej sosem i piecz około pół godziny w 170 stopniach Celsjusza.
- Podawaj z ziemniakami. Smacznego!