Gołąbki za 5 zł. To przepis Katarzyny Bosackiej na tanie danie obiadowe
Katarzyna Bosacka znana jest z tanich propozycji na dania obiadowe. Jakiś czas temu wydała książkę, w której przedstawia budżetowe spojrzenie na gotowanie i pokazała, jak nie przepłacać, a zjeść dobrze. Gołąbki bez zawijania to jeden z jej pomysłów.
Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada, jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale EkoBosacka na YouTube nie tylko opowiada, jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, lecz także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych.
W niedawno wydanej książce kucharskiej "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę" umieściła przepisy, które przydadzą się tym, którzy chcą zjeść smacznie, dobrze, ale też tanio. Jedna z jej propozycji to gołąbki bez zawijania. Jak sama twierdzi, koszt jednej porcji to zaledwie 4,34 zł. Na cały obiad dla 5 osób wydała 21,70 zł.
Przepis na gołąbki bez zawijania Bosackiej
Składniki na gołąbki:
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 cebula,
- 3-4 łyżki oleju,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 1 jajko,
- 3 łyżki majeranku,
- ćwiartka niewielkiej kapusty białej,
- ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- sól,
- pieprz,
- szczypta gałki muszkatołowej,
- 600 g ziemniaków.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli
Składniki na sos:
- ćwiartka niewielkiej kapusty białej,
- 2 szklanki przecieru pomidorowego,
- sól,
- pieprz,
- cukier,
- 3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki wody.
Sposób przygotowania:
- Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pociętą w drobną kostkę ćwiartkę kapusty. Podsmażaj do miękkości, a następnie ostudź.
- W tym samym czasie przygotuj sos. Przecier pomidorowy zagotuj, dodaj wodę, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru. Następnie wrzuć drugą posiekaną ćwiartkę kapusty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Również gotuj do miękkości.
- Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Na koniec wrzuć podsmażoną cebulę z kapustą i ugotowaną kaszę.
- Całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj zgrabne pulpeciki. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem pomidorowo-kapuścianym i piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 30 minut. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.