Gołąbki za 5 zł. To przepis Katarzyny Bosackiej na tanie danie obiadowe

Katarzyna Bosacka znana jest z tanich propozycji na dania obiadowe. Jakiś czas temu wydała książkę, w której przedstawia budżetowe spojrzenie na gotowanie i pokazała, jak nie przepłacać, a zjeść dobrze. Gołąbki bez zawijania to jeden z jej pomysłów.

Katarzyna Bosacka to znana dziennikarka i osobowość telewizyjna, która edukuje i podpowiada, jak jeść zdrowo, ekologicznie i tanio. Na swoim kanale EkoBosacka na YouTube nie tylko opowiada, jak czytać etykiety produktów albo jak marnować mniej żywności, lecz także przedstawia budżetowe przepisy za kilka złotych.

W niedawno wydanej książce kucharskiej "Obiad za mniej niż pięć złotych na osobę" umieściła przepisy, które przydadzą się tym, którzy chcą zjeść smacznie, dobrze, ale też tanio. Jedna z jej propozycji to gołąbki bez zawijania. Jak sama twierdzi, koszt jednej porcji to zaledwie 4,34 zł. Na cały obiad dla 5 osób wydała 21,70 zł.

Przepis na gołąbki bez zawijania Bosackiej

Składniki na gołąbki:

  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 cebula,
  • 3-4 łyżki oleju,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki majeranku,
  • ćwiartka niewielkiej kapusty białej,
  • ¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
  • sól,
  • pieprz,
  • szczypta gałki muszkatołowej,
  • 600 g ziemniaków.
Zobacz wideo Zapiekanka rybna z filetami z makreli

Składniki na sos:

  • ćwiartka niewielkiej kapusty białej,
  • 2 szklanki przecieru pomidorowego,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki wody.

Sposób przygotowania:

  1. Cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie podsmaż na oleju na złoty kolor. Dodaj pociętą w drobną kostkę ćwiartkę kapusty. Podsmażaj do miękkości, a następnie ostudź.
  2. W tym samym czasie przygotuj sos. Przecier pomidorowy zagotuj, dodaj wodę, sól, pieprz, pół łyżeczki cukru. Następnie wrzuć drugą posiekaną ćwiartkę kapusty i przeciśnięty przez praskę czosnek. Również gotuj do miękkości.
  3. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, wsyp bułkę tartą oraz sól, pieprz, majeranek i gałkę muszkatołową. Na koniec wrzuć podsmażoną cebulę z kapustą i ugotowaną kaszę. 
  4. Całość dokładnie wymieszaj, a następnie uformuj zgrabne pulpeciki. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. Zalej sosem pomidorowo-kapuścianym i piecz w rozgrzanym do 170°C piekarniku przez około 30 minut. Podawaj z ugotowanymi ziemniakami.
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.