• Link został skopiowany

"New York Times" podał przepis na gołąbki. Pod postem afera o sos. "Polska mama by tak nie zrobiła"

Serwis "New York Timesa" publikuje w swojej sekcji kulinarnej przepisy z całego świata. Wśród nich znalazł się m.in. przepis na gołąbki. O ile w samym przepisie nie ma nic, do czego można byłoby się przyczepić, o tyle dość niefortunny opis posta na Facebooku wywołał lawinę komentarzy. Ludziom nie spodobał się jeden składnik.
New York Times opublikował przepis na gołąbki. W komentarzach afera o jeden składnik
fot. w tle: OlegPandaBoev / Shutterstock / screen Facebook New York Times / kolaż Haps.pl

Gdy zagraniczne media publikują jakiś polski przepis, zwykle wywołuje to spore poruszenie. Komentują wtedy nie tylko Polacy, lecz także osoby, które mają polskie korzenie i choć w Polsce nie mieszkają, to z nostalgią wspominają czasy, gdy babcia, dziadek lub mama gotowali im daną potrawę. 

Zobacz wideo Zobacz też szybszy przepis na gołąbki. To gołąbki bez zawijania

"New York Times" pokazał przepis na gołąbki. Jeden szczegół zwrócił uwagę czytelników

Serwis internetowy amerykańskiego dziennika "The New York Times" robi to dość regularnie. W obszernej sekcji kulinarnej pojawiają się przepisy z różnych krajów, w tym również z Polski. Niedawno na stronie znalazł się przepis na gołąbki. Zarówno bezpośrednio pod artykułem, jak i pod postem na Facebooku można przeczytać sporo komentarzy, w których ludzie wspominają, jak u nich w rodzinie robiło się cabbage rolls (angielska nazwa gołąbków). Wpisy pochodziły nie tylko od osób, których krewni byli lub są Polakami, lecz także Ukraińcami, Węgrami, Słowakami i Rumunami, ponieważ w każdym z tych krajów występuje lokalna wersja tej potrawy. 

Nie zabrakło też jednak głosów tych, którzy zwrócili uwagę na opis, którym został opatrzony post o gołąbkach na Facebooku "New York Timesa". Bo o ile w samym przepisie opublikowanym na stronie nie dostrzegamy nic złego, o tyle jako opisu redaktorzy użyli komentarza czytelniczki spod artykułu, w którym wspomina, że jej "polska mama używała zupy pomidorowej z puszki do polania gołąbków". I się zaczęło.

Jak zrobić sos pomidorowy do gołąbków? "Polska mama nie użyłaby przetworzonej zupy"

Z jednej strony wielu internautów pisało, że podobnie robili ich członkowie rodziny lub oni sami. "Moja mama też tak robiła, są takie pyszne!", "I moja!", "Moja babcia też". Z drugiej jednak pojawiło się sporo głosów krytykujących ten składnik. 

Przykro mi, ale polska matka nigdy nie użyłaby przetworzonej zupy z puszki.
Ktokolwiek używa zupy jako sosu do gołąbków, niech się strzeże ducha mojej babci.
Pomidory z puszki lub przecier, ale na pewno nie zupa!

- czytamy.

Jedna z komentujących spojrzała na tę kwestię z nieco większym zrozumieniem. Przyznała, że jej ciotka z Polski, która mieszka w dzielnicy Greenpoint na Brooklynie (drugie po Chicago największe skupisko Polaków w USA), też używała do gołąbków zupy pomidorowej z puszki. 

Myślę, że to przepis na gołąbki z pierwszego pokolenia Polaków/Amerykanów. Nikt, kto żyje w Polsce w XXI wieku, nie zrobiłby tego. Amerykanie mają większą tolerancję do wysoko przetworzonych składników

- stwierdziła.

Klasyczny przepis na gołąbki. Jak zrobić sos?

Rzeczywiście, w tradycyjnych przepisach na gołąbki próżno szukać wzmianki o zupie z puszki. Używa się za to przecieru pomidorowego lub koncentratu pomidorowego. Niektórzy nieco urozmaicają sos i robią go np. z pieczonych pomidorów. Do przygotowania sosu do gołąbków niezbędny jest też bulion lub wywar z gotowania kapuścianych zawijasów. Poniżej znajdziesz nasz przepis na gołąbki i sos.

Składniki:

  • 600 g mielonej wieprzowiny,
  • 500 ml przecieru pomidorowego,
  • kapusta włoska,
  • 100 g ryżu,
  • cebula,
  • 1,5 litra bulionu,
  • czubata łyżka mąki pszennej,
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od farszu. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcją, a potem ostudź. Cebulę zetrzyj na tarce na małych oczkach. W dużym naczyniu wymieszaj mięso, ryż oraz startą cebulę. Dopraw do smaku solą i pieprzem i znów wymieszaj.

Wytnij głąb kapusty i włóż kapustę do dużego garnka z gorącą wodą. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj kapustę przez 10 minut na małym ogniu. W połowie gotowania obróć ją na drugą stronę. Gdy kapusta wystygnie, zdejmij liście. Wytnij najtwardsze fragmenty żyłek, które biegną przez środek liści, ale nie tnij liści całkowicie na pół. Nałóż na nie porcję farszu i zawiń. 

Gołąbki / zdj. ilustracyjne
Gołąbki / zdj. ilustracyjne djphotographics / Shutterstock / zdj. ilustracyjne

Kilka liści zostaw, by wyłożyć nimi dno garnka. Włóż do środka zwinięte gołąbki i zalej je gorącym bulionem. Postaw garnek z gołąbkami na gazie, doprowadź do wrzenia, przykryj garnek i gotuj przez około godzinę na wolnym ogniu.

Gdy gołąbki będą gotowe, zrób sos pomidorowy. Wywar z gotowania gołąbków przelej do innego garnka. Nalej odrobinę do mąki i wymieszaj, a potem dodaj do garnka i znów wymieszaj. Dodaj przecier pomidorowy, dopraw solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia. Gotuj około 5 minut, a potem przelej sos z powrotem do garnka z gołąbkami i gotuj wszystko jeszcze przez 5 minut.

Więcej o: