Kotlety mielone jak gołąbki? Połącz te składniki, ugnieć i usmaż. Domownicy będą zachwyceni

Gołąbki to jedno z uwielbianych przez Polaków dań. Ich przygotowanie jest jednak nieco czasochłonne. Warto więc pokusić się o przygotowanie kotletów mielonych a'la gołąbki. Gwarantujemy, że każdy poprosi o dokładkę.

Zawijasy z mięsa i kapusty to danie, które robi prawdziwą furorę w wielu domach. Każdy ma też swój ulubiony patent na najlepsze gołąbki. Niektórzy mięso mieszają z kaszą, inni z ryżem. Są też osoby, które wybierają bułkę tartą i to nią zastępują ryż. Część osób nie wyobraża sobie także gołąbków bez towarzystwa pomidorowego sosu. Trzeba jednak przyznać, że samo przygotowanie kapuścianych roladek trwa dość długo. Aby znacząco skrócić czas przygotowywania potrawy, można ją nieco zmodyfikować. Szukasz podobnych przepisów? Sprawdź Gazeta.pl

Zobacz wideo Nikt nie zna tego przepisu, a jest lepszy niż ogórki - kapusta małosolna!

Kotlety mielone z dodatkiem... kapusty. Domownicy się w nich zakochają

A gdyby tak zrobić kotlety z gołąbków? Nic prostszego! Smak będzie obłędny, a przygotowanie znacznie łatwiejsze. Do mielonych w tej odsłonie będziesz potrzebować tych składników:

  • kilogram mięsa mielonego,
  • niewielka młoda kapusta,
  • cebula,
  • marchew,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • bułka tarta,
  • olej do smażenia.

Jak zrobić kotlety mielone? Z tym dodatkiem będą smakować obłędnie

Kapustę umyj, przekrój na pół. Usuń głąb, a resztę liści drobno poszatkuj. Obierz marchew i zetrzyj na tarce. Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oleju. Dodaj poszatkowaną kapustę, marchew i podlej odrobiną wody lub warzywnego bulionu. Dopraw solą, możesz dodać też majeranek i trochę pieprzu. Gdy woda odparuje, odstaw kapustę z cebulą do wystudzenia. 

Mięso mielone przełóż do miski. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj wystudzoną kapustę i wymieszaj wszystko na jednolitą masę. Dorzuć odrobinę bułki tartej i ponownie zamieszaj. Masę podziel na niewielkie porcje. Każdą z nich lekko ugnieć i obtocz w bułce tartej. Kotlety smaż z obu stron na złoty kolor. Możesz serwować je z dodatkiem pieczywa, ziemniaków, lub w wersji solo. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA