• Link został skopiowany

Gołąbki na zimno od Magdy Gessler są inne niż wszystkie. Zawiń, a rodzina nie odklei się od talerzy

Znudziła ci się surówka z kiszonej kapusty albo colesław? Ten przepis jest dla ciebie. Nie tylko smakuje doskonale, ale stanowi świetny dodatek do obiadu. Jak zrobić gołąbki na zimno? Tak przygotowuje je Magda Gessler.
Jak zrobić gołąbki na zimno? Ich przygotowanie zajmie ci raptem kilka minut
Jak zrobić gołąbki na zimno? Ich przygotowanie zajmie ci raptem kilka minut, fot. istock/@GOLFX;Fot. Marcin Stępień / Agencja Wyborcza.pl

Przepis na tę przekąskę pojawił się w odcinku "Kuchennych rewolucji", kiedy Magda Gessler odwiedziła Zieloną Górę i "Bistro na górce". Znana restauratorka zaproponowała odmienione menu ze świeżymi wiosennymi potrawami - między innymi guacamole, makaronem z bazyliowym pesto oraz gołąbkami na zimno. Jak je zrobić? Przepis postanowił odtworzyć zwycięzca czwartej edycji "MasterChefa", Damian Kordas.

Zobacz wideo Dlaczego restauracje po "Kuchennych rewolucjach" upadają? Gessler wyjaśnia

Dlaczego warto jeść sałatę masłową? Jest bardzo zdrowa i niskokaloryczna

Sałata masłowa jest źródłem wielu składników odżywczych między innymi witaminy C, z grupy B oraz magnezu i żelaza. Jest także bogata w kwas foliowy, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz we wspierający pracę jelit błonnik. Sałata ma mało kalorii, jest lekkostrawna i nie obciąża żołądka. Warto zatem wykorzystać ją w kuchni. 

Jak zrobić gołąbki na zimno? Ich przygotowanie zajmie ci raptem kilka minut

Przepis jest banalnie prosty, więc z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Czego potrzebujesz do przyrządzenia tej pysznej przekąski?

Składniki:

  • biała część pora,
  • 1/2 korzenia selera,
  • jedno jabłko (najlepiej kwaśne),
  • sól i pieprz,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżki śmietany 18 proc.,
  • sałata masłowa. 
 

Takie gołąbki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub dań z grilla.

  1. Białą część pora umyj i posiekaj.
  2. Obranego selera i jabłko ze skórką zetrzyj na tarce na grubych oczkach.
  3. Dopraw solą, pieprzem i cukrem, dodaj śmietanę, a potem wymieszaj i odstaw na bok.
  4. Sałatę umyj i oderwij liście. Twardą część rozbij nieco nożem, a potem nakładaj po dwie łyżki farszu i zawiń. Gotowe!

Najlepsza surówka to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.

Więcej o: