Przepis na tę przekąskę pojawił się w odcinku "Kuchennych rewolucji", kiedy Magda Gessler odwiedziła Zieloną Górę i "Bistro na górce". Znana restauratorka zaproponowała odmienione menu ze świeżymi wiosennymi potrawami - między innymi guacamole, makaronem z bazyliowym pesto oraz gołąbkami na zimno. Jak je zrobić? Przepis postanowił odtworzyć zwycięzca czwartej edycji "MasterChefa", Damian Kordas.
Sałata masłowa jest źródłem wielu składników odżywczych między innymi witaminy C, z grupy B oraz magnezu i żelaza. Jest także bogata w kwas foliowy, który odpowiada za prawidłową pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego oraz we wspierający pracę jelit błonnik. Sałata ma mało kalorii, jest lekkostrawna i nie obciąża żołądka. Warto zatem wykorzystać ją w kuchni.
Przepis jest banalnie prosty, więc z jego przygotowaniem poradzi sobie nawet początkujący kucharz. Czego potrzebujesz do przyrządzenia tej pysznej przekąski?
Składniki:
Takie gołąbki świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięs lub dań z grilla.
Najlepsza surówka to... Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.