-
Haps
-
Jak przygotować
- Zdradzam patent babci Haliny na soczyste gołąbki. Do farszu dodaje łyżkę domowej mieszanki
Zdradzam patent babci Haliny na soczyste gołąbki. Do farszu dodaje łyżkę domowej mieszanki
Domowe dania dzięki swojemu smakowi mogą być pożądane nie tylko w rodzinnych kręgach. Tak właśnie jest z tym przepisem. Babcia Halina sławna jest w rodzinie i okolicy ze swojego kulinarnego talentu. Dziś zdradza trik na pyszne i soczyste gołąbki. Właśnie to dodaje do farszu, by uzyskać taki efekt.
Zobacz wideo Przepis na gołąbki bez zawijania
Gołąbki to danie wymagające cierpliwości i czasu, lecz ich smak rekompensuje wszystko. Każdy gospodarz, czy gospodyni ma na nie swój sposób, a przepisy przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Ja również mam w swojej rodzinie recepturę, która krąży od lat i każdy z niej korzysta. To przepis babci Haliny, który jest niezastąpiony. Z tego przepisu gołąbki wychodzą soczyste i wilgotne, a to wszystko za sprawą pewnego triku. Okazuje się, że babcia do przyrządzonego farszu dodaje łyżkę domowego sosu pomidorowego. To właśnie to jest sekretem tej tradycyjnej potrawy.
Przepis na gołąbki babci Haliny
Składniki
- duża główka kapusty,
- 1,5 kg mięsa mielonego,
- 300 g białego ryżu,
- 2 jajka,
- 2 cebule,
- łyżeczka suszonego oregano,
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku,
- 1,5 l bulionu,
- sól,
- pieprz.
Składniki na sos pomidorowy
- pół szklanki bulionu,
- szklanka przecieru pomidorowego,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany 12%,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju.
- sól,
- pieprz.
Sposób przygotowania
- Przyrządzanie gołąbków zacznij od przygotowania kapusty. Do dużego garnka z wrzątkiem włóż główkę z wyciętym głąbem. Gotuj ją przez około 20 minut, następnie odwróć i dalej gotuj przez kilka chwil. Po tym czasie liście kapusty powinny bez problemu odchodzić od całość. Tak przygotowane warzywo odstaw do przestudzenia. Kolejnym krokiem jest odkrojenie z każdego liścia twardej części, która jest pozostałością głąbu.
- Teraz jest czas na przyrządzenie sosu pomidorowego. Bulion przelej do rondelka, wlej do niego przecier pomidorowy, zamieszaj i zagotuj. Odlej chochlę wywaru i wymieszaj ją ze śmietaną. Tak przygotowaną mieszankę wlej małym strumykiem do całości i wymieszaj.
- Na patelni rozgrzej olej, wsyp do niego mąkę, zamieszaj. W ten sposób przygotujesz zasmażkę, którą następnie trzeba dodaj do sosu. Całość dopraw solą i pieprzem i trzymaj na ogniu do zgęstnienia.
- Gdy sos i kapusta są już przygotowane zabierz się za robienie farszu. Ryż ugotuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu, odcedź go i wystudź. Do dużej miski wsyp przygotowany ryż i wrzuć mięso mielone. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj lub zetrzyj na tarce i dodaj do całości.
- Do tak przygotowanych składników wsyp sól, pieprz, paprykę i oregano. Wbij również jajka i wlej łyżkę przygotowanego sosu pomidorowego. Całość dokładnie z sobą wymieszaj do połączenia składników.
- Na środku każdego liścia wyłóż 2 łyżki przyrządzonego farszu. Zawiń je jak krokiety i układaj ciasno w dużym garnku, którego dno wyłożone jest liśćmi kapusty. Powtarzaj czynność do wykorzystania składników.
- Wierzch gołąbków również przykryj pozostałymi kawałkami kapusty, zalej całość bulionem. Tak przygotowane danie gotuj przez około 60 minut.
- Po tym czasie podawaj gołąbki z wcześniej ugotowanym sosem pomidorowym.
Więcej ciekawych tekstów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl