Jak przechowywać pomidory? Polacy wciąż popełniają ten jeden popularny błąd

Wielu z nas nie potrafi latem oprzeć się tym czerwoniutkim, pachnącym i wręcz słodkim pomidorom. Niestety, gdy w mieszkaniu jest ciepło i słonecznie, szybciej się psują. Warto więc nauczyć się odpowiednio je przechowywać. Jest to nieco problematyczne, gdy mamy ich dużo i nie jesteśmy w stanie ich przejeść, więc warto zrobić coś, co przedłuży ich przydatność do spożycia.

Pomidory to obłędnie pyszne warzywa, które niezaprzeczalnie najlepiej smakują właśnie latem. Warto jest więc zachować ich smak na zimę, a nie wyrzucać do kosza przez to, że zbyt długo czekają na to, aż je zjemy. Co zatem zrobić z nadwyżką pomidorów? Podpowiadamy. 

Zobacz wideo Klopsiki z soczewicy w sosie pomidorowym

Jak mrozić pomidory? Ten sposób pozwala zachować smak na dłużej  

Ci, którzy mają zbyt dużo pomidorów, na pewno docenią fakt, że można je mrozić. Pozwala to na zachowanie jak największej ilości witamin i minerałów. Odpowiednio przechowywane warzywa można przetrzymywać w zamrażarce kilka miesięcy, więc ten pomysł jest naprawdę dobry. 

Pomidory powinniśmy jednak odpowiednio przygotować do mrożenia. Należy pokroić je na kawałki lub w połówki i ułożyć na tackach, a następnie położyć na deskach w zamrażarce. Po kilku godzinach wyjmujemy je i przesypujemy do woreczków. W ten sposób zapobiegniemy ich sklejeniu się. Po rozmrożeniu będą świetnie nadawać się do sosów czy zup. Więcej przydatnych propozycji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Co zrobić z pomidorów? Pomysłów na przetwory jest wiele 

Przetwory z pomidorów to najlepsze, co można zrobić latem. Samodzielnie można przygotować m.in. sosy na bazie pomidorów, soki czy pomidorowy ketchup. Warto też zrobić samodzielnie pastę pomidorową czy passatę, które mogą być później składnikami wielu pysznych dań. Doskonale sprawdzą się do makaronowych zapiekanek czy różnorodnych sosów. Bardzo dobrą propozycją mogą być też kiszone pomidory czy niegdyś niezwykle popularna sałatka z zielonych pomidorów.  

Więcej o: