Spróbujesz tego sosu pomidorowego i odlecisz. Olśni teściową, a znajomych rzuci na kolana

Sos, najczęściej pomidorowy, zawsze idzie w parze z pizzą. Mogłoby się wydawac, że tak banalnego składnika nie da się w żaden sposob podrasować. W końcu sos to sos, o co tyle hałasu. Takie myślenie jest jednak błędem. W kuchni zawsze da się coś zrobić jeszcze lepiej i to bardzo często niewielkim nakładem sił. Przykładem niech będzie ten sos pomidorowy do pizzy, który dzięki jednemu składnikowi zyska dużo głębszy smak.

Więcej porad kulinarnych znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Pizza. Kto nie kocha tej potrawy? Włosi to jednak mieli łeb na karku, gdy ją wymyślali. Jej nieodłącznym składnikiem jest oczywiście sos, najczęściej pomidorowy. Choć to dość prosta rzecz do zrobienia, to jednak można go jeszcze bardziej podrasować. Serwis kulinarny Tasting Table zdradził, co należy dodać do sosu do pizzy, by jego smak był jeszcze głębszy i bogatszy.

Zobacz wideo Zobacz nasz przepis na perfekcyjne ciasto na pizzę. Lepszego nie znajdziesz

Ten sos pomidorowy olśni nawet teściową. Znajomych rzuci na kolana

Dobry sos pomidorowy składa się z wysokiej jakości pomidorów, najlepiej z puszki (np. pomidory pelati lub san marzano), dodatku oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Niektórzy dodają również czosnek. Aby jednak jeszcze wzbogacić swój sos do pizzy, warto dodać do niego kilka łyżek masła. Po co to robić? Jak wyjaśnia serwis Tasting Table, dodatek tego kremowego składnika pomoże zrównoważyć smak pomidorów, jeśli te będą zbyt kwaśne, co czasem może się zdarzyć. Dzięki temu sos będzie miał jeszcze głębszy i pełniejszy smak. Niewykluczone, że rodzina i znajomi będą chcieli wiedzieć, jak udało wam się osiągnąć taki efekt.

Jak dodawać masło do sosu pomidorowego? Można to zrobić na dwa sposoby:

  1. Masło najpierw mieszamy z oliwą w rondelku. Potem dodajemy zioła i przyprawy, a na końcu pomidory. Dzięki temu masło łączy wszystkie składniki i przenika je smakiem.
  2. W drugiej wersji masło (jedną lub dwie łyżki stołowe) dodajemy dopiero pod koniec, gdy sos już się ugotuje i będzie prawie gotowy. Dodane w tym momencie masło stanie się swego rodzaju uzupełnieniem smaku.

Redaktorzy Tasting Table podpowiadają, że masło można dodać również do gotowego sosu ze słoika. Należy to zrobić w czasie podgrzewania go na patelni. A jeżeli nie macie ulubionego przepisu na sos pomidorowy do pizzy, to łapcie nasz. Mamy nadzieję, że wam zasmakuje.

Składniki:

  • puszka włoskich pomidorów,
  • cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • oregano,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: kilka listków bazylii.

Sposób przygotowania:

W garnku z grubym dnem rozgrzewamy trzy łyżki oliwy. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy, aż się zeszkli. Dodajemy posiekany czosnek i podsmażamy jeszcze przez 1-2 minuty. Do garnka wrzucamy pomidory z puszki, 2 łyżeczki oregano i sól oraz pieprz do smaku. Gotujemy sos przez 40 min pod przykryciem. Opcjonalnie na koniec można dodać do sosu jeszcze kilka listków bazylii, a gdy wystygnie, zblendować go. Masło można dodać według jednego z dwóch podanych wyżej sposobów.

Co myślicie o takiej sztuczce z sosem do pizzy? Podoba wam się czy nie jesteście przekonani? Jak wy robicie swój sos pomidorowy? Piszcie w komentarzach!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.