Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku
Sos pomidorowy jest wykorzystywany jako dodatek do wielu dań - pizzy, zapiekanek, czy makaronu. Jak własnoręcznie zrobić sos pomidorowy? Jamie Oliver podzielił się swoim przepisem w książce kucharskiej "The Naked Chef". Oryginalna receptura jest również dostępna na jego oficjalnej stronie internetowej.
Jak zrobić sos pomidorowy? Będziesz potrzebować tych kilku produktów
Jamie Oliver do zrobienia sosu pomidorowego używa następujących składników:
- pomidory śliwkowe - 3 puszki po 400 gramów,
- czosnek - duży ząbek,
- papryczka chili (mała i suszona),
- ocet z czerwonego wina - łyżka,
- oliwa - 4 - 5 łyżek,
- przyprawy - suszone oregano (2 łyżeczki), garść świeżych listków bazylii bądź majeranku oraz sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić sos pomidorowy? Jamie Oliver robi go w ten sposób
Przyrządzenie sosu pomidorowego z przepisu brytyjskiego kucharza wygląda następująco:
- Czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż z dwiema łyżkami oliwy na patelni o grubym dnie;
- Do czosnku dodaj pokruszoną papryczkę chili, suszone oregano i pomidory z puszki;
- Wymieszaj delikatnie, aby pomidory były w całości. Jeśli pestki wypłyną z warzyw, sos zrobi się gorzkawy. Możesz też całkiem usunąć nasiona, ale nie jest to konieczne;
- Mieszankę doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez godzinę;
- Dodaj do sosu ocet, wymieszaj całość i posiekaj pomidory;
- Świeże listki bazylii (bądź majeranku) posiekaj grubo i również dodaj do mieszanki;
- Sos dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodaj dwie lub trzy łyżki oliwy.
Smacznego!