Jak zrobić sos pomidorowy? Przepis Jamiego Olivera na pikantny dodatek, który uzależnia

Jak zrobić sos pomidorowy? Brytyjski szef kuchni, Jamie Oliver ma własny przepis na pikantny dodatek do potraw. Jest prosty w wykonaniu i bardzo aromatyczny. Na pewno przypadnie do gustu miłośnikom ostrych dań.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Domowy sos pomidorowy w słoiczku

Sos pomidorowy jest wykorzystywany jako dodatek do wielu dań - pizzy, zapiekanek, czy makaronu. Jak własnoręcznie zrobić sos pomidorowy? Jamie Oliver podzielił się swoim przepisem w książce kucharskiej "The Naked Chef". Oryginalna receptura jest również dostępna na jego oficjalnej stronie internetowej

SosSos pomidorowy do pizzy na bazie passaty. Przepis, który zajmie tylko kilka chwil

Jak zrobić sos pomidorowy? Będziesz potrzebować tych kilku produktów

Jamie Oliver do zrobienia sosu pomidorowego używa następujących składników:

  • pomidory śliwkowe - 3 puszki po 400 gramów,
  • czosnek - duży ząbek,
  • papryczka chili (mała i suszona),
  • ocet z czerwonego wina - łyżka,
  • oliwa - 4 - 5 łyżek,
  • przyprawy - suszone oregano (2 łyżeczki), garść świeżych listków bazylii bądź majeranku oraz sól i pieprz do smaku.

Sos do pizzy. Zdjęcie ilustracyjnePrzepis na sos do pizzy - czosnkowo-pomidorowy duet. Ważny jest sposób mieszania

Jak zrobić sos pomidorowy? Jamie Oliver robi go w ten sposób

Przyrządzenie sosu pomidorowego z przepisu brytyjskiego kucharza wygląda następująco:

  1. Czosnek obierz, drobno posiekaj i podsmaż z dwiema łyżkami oliwy na patelni o grubym dnie;
  2. Do czosnku dodaj pokruszoną papryczkę chili, suszone oregano i pomidory z puszki;
  3. Wymieszaj delikatnie, aby pomidory były w całości. Jeśli pestki wypłyną z warzyw, sos zrobi się gorzkawy. Możesz też całkiem usunąć nasiona, ale nie jest to konieczne;
  4. Mieszankę doprowadź do wrzenia, po czym gotuj na małym ogniu przez godzinę;
  5. Dodaj do sosu ocet, wymieszaj całość i posiekaj pomidory;
  6. Świeże listki bazylii (bądź majeranku) posiekaj grubo i również dodaj do mieszanki;
  7. Sos dopraw solą i pieprzem do smaku, a na koniec dodaj dwie lub trzy łyżki oliwy.

Smacznego!

Więcej o: