Domowy ketchup Ewy Wachowicz zamiast gotowego ze sklepu? Tak! Raz zrobisz i nie zechcesz innego

Domowy ketchup jest zdrowym i smacznym pomysłem na tani sos pomidorowy. Szczególnie pyszny wyjdzie zrobiony według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Do czego używamy ketchupu? Do pizzy, zapiekanek, dań z grilla czy zwykłych kanapek. To bardzo lubiany dodatek do potraw, ale w sklepie ciężko znaleźć taki o dobrym składzie. Na szczęście można zrobić ketchup samemu - zdrowy i pyszny. Szczególnie z przepisu Ewy Wachowicz z 249. odcinka programu Ewa Gotuje. Receptura jest również dostępna na stronie internetowej autorki.

Ketchup z cukinii. Zdjęcie ilustracyjneKetchup z cukinii. Znana receptura na domowy ketchup? Proszę bardzo!

Domowy ketchup to tylko kilka składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Aby własnoręcznie zrobić sos pomidorowy, musisz przygotować sobie następujące produkty:

  • pomidory - kilogram,
  • oliwa - dwie łyżki,
  • ocet jabłkowy - łyżka,
  • czosnek - ząbek,
  • cukier - łyżeczka
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła do smaku.

Ketchup z dyni - wersja z ogniem i bez ognia. Zdjęcie ilustracyjneKetchup z dyni - wersja z ogniem i bez ognia

Domowy ketchup robi się łatwo. Tylko pamiętaj o pasteryzacji

Zanim zabierzesz się do przyrządzenia własnego ketchupu, przygotuj sobie warzywa:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne;
  2. Miąższ pokrój w kostkę, po czym umieść w garnku; 
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzywa;
  4. Dopraw ketchup oliwą, octem i odrobiną cukru;
  5. Na koniec dodaj sól, pieprz i ulubione zioła;
  6. Wymieszaj, po czym gotuj mieszankę do momentu, aż pomidory się rozpadną, a sos zrobi się gęsty;
  7. Na koniec zblenduj na gładką masę lub przetrzyj przez drobne sitko;

Gorący ketchup przelej do słoiczków bądź butelek, zakręć dobrze i wstaw do lodówki. Możesz też przedłużyć trwałość sosu poprzez pasteryzację. W przypadku domowego ketchupu - wystarczy sucha pasteryzacja w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 120 st. C.

Smacznego!

Więcej o: