Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Do czego używamy ketchupu? Do pizzy, zapiekanek, dań z grilla czy zwykłych kanapek. To bardzo lubiany dodatek do potraw, ale w sklepie ciężko znaleźć taki o dobrym składzie. Na szczęście można zrobić ketchup samemu - zdrowy i pyszny. Szczególnie z przepisu Ewy Wachowicz z 249. odcinka programu Ewa Gotuje. Receptura jest również dostępna na stronie internetowej autorki.
Aby własnoręcznie zrobić sos pomidorowy, musisz przygotować sobie następujące produkty:
Zanim zabierzesz się do przyrządzenia własnego ketchupu, przygotuj sobie warzywa:
Gorący ketchup przelej do słoiczków bądź butelek, zakręć dobrze i wstaw do lodówki. Możesz też przedłużyć trwałość sosu poprzez pasteryzację. W przypadku domowego ketchupu - wystarczy sucha pasteryzacja w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 120 st. C.
Smacznego!