Domowy ketchup Ewy Wachowicz zamiast gotowego ze sklepu? Tak! Raz zrobisz i nie zechcesz innego

Domowy ketchup jest zdrowym i smacznym pomysłem na tani sos pomidorowy. Szczególnie pyszny wyjdzie zrobiony według przepisu Ewy Wachowicz. Sprawdźcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Keczup z cukinii - serio, serio!

Do czego używamy ketchupu? Do pizzy, zapiekanek, dań z grilla czy zwykłych kanapek. To bardzo lubiany dodatek do potraw, ale w sklepie ciężko znaleźć taki o dobrym składzie. Na szczęście można zrobić ketchup samemu - zdrowy i pyszny. Szczególnie z przepisu Ewy Wachowicz z 249. odcinka programu Ewa Gotuje. Receptura jest również dostępna na stronie internetowej autorki.

Domowy ketchup to tylko kilka składników. Zobacz, czego potrzebujesz

Aby własnoręcznie zrobić sos pomidorowy, musisz przygotować sobie następujące produkty:

  • pomidory - kilogram,
  • oliwa - dwie łyżki,
  • ocet jabłkowy - łyżka,
  • czosnek - ząbek,
  • cukier - łyżeczka
  • przyprawy - sól, pieprz i ulubione zioła do smaku.

Domowy ketchup robi się łatwo. Tylko pamiętaj o pasteryzacji

Zanim zabierzesz się do przyrządzenia własnego ketchupu, przygotuj sobie warzywa:

  1. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i usuń gniazda nasienne;
  2. Miąższ pokrój w kostkę, po czym umieść w garnku; 
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj do warzywa;
  4. Dopraw ketchup oliwą, octem i odrobiną cukru;
  5. Na koniec dodaj sól, pieprz i ulubione zioła;
  6. Wymieszaj, po czym gotuj mieszankę do momentu, aż pomidory się rozpadną, a sos zrobi się gęsty;
  7. Na koniec zblenduj na gładką masę lub przetrzyj przez drobne sitko;

Gorący ketchup przelej do słoiczków bądź butelek, zakręć dobrze i wstaw do lodówki. Możesz też przedłużyć trwałość sosu poprzez pasteryzację. W przypadku domowego ketchupu - wystarczy sucha pasteryzacja w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 120 st. C.

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Agora SA