Więcej przepisów na niebanalne dania i dodatki znajdziesz na Gazeta.pl.
Idealna pizza to nie tylko świetne ciasto i aromatyczne dodatki, ale też odpowiednio zbilansowany smakowo sos. Choć często nie poświęca się mu dużo uwagi, warto pamiętać, że odpowiednio przyrządzony będzie stanowił genialne tło na włoskich wędlin i delikatnej mozzarelli. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy sos pomidorowy.
1. Rozgrzej na dnie małego garnka 3 łyżki oliwy. Kiedy zrobi się gorąca, zacznij smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę,
2. Kiedy cebula zacznie się rumienić, wymieszaj ją dokładnie z cukrem, zmniejsz ogień i przesmaż razem przez około 3 minuty. Na koniec dodaj ocet balsamiczny, posiekany czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę,
3. Dodaj do garnka pomidory z puszki, 2 łyżeczki oregano i łyżeczkę soli. Gotuj sos przez 40 min pod przykryciem,
4. Pod koniec gotowania dodaj około 10 listków świeżej bazylii. Kiedy sos wystygnie, możesz go zblendować.