Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy? Jeden składnik doda mu głębi

Choć domowe warunki nie sprzyjają zrobieniu najlepszej pizzy na świecie, są triki, które przybliżają nas do ideału. Wśród nich jest bez wątpienia znakomity sos, który stanowi serce dania. Dzięki dodatkowi skarmelizowanej cebuli, stanie się charakterystyczny i doskonale podbije smak pizzy. Przygotujcie się jednak na pytania o przepis od zachwyconych gości.

Więcej przepisów na niebanalne dania i dodatki znajdziesz na Gazeta.pl.

Idealna pizza to nie tylko świetne ciasto i aromatyczne dodatki, ale też odpowiednio zbilansowany smakowo sos. Choć często nie poświęca się mu dużo uwagi, warto pamiętać, że odpowiednio przyrządzony będzie stanowił genialne tło na włoskich wędlin i delikatnej mozzarelli. Podpowiadamy, jak zrobić najlepszy sos pomidorowy.

Sos pomidorowy do pizzy. Składniki

  • puszka włoskich pomidorów,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 2 łyżki brązowego cukru,
  • sól,
  • oregano,
  • bazylia (najlepiej świeża),
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • oliwa.

Sposób przygotowania

1. Rozgrzej na dnie małego garnka 3 łyżki oliwy. Kiedy zrobi się gorąca, zacznij smażyć na niej pokrojoną w kostkę cebulę,

2. Kiedy cebula zacznie się rumienić, wymieszaj ją dokładnie z cukrem, zmniejsz ogień i przesmaż razem przez około 3 minuty. Na koniec dodaj ocet balsamiczny, posiekany czosnek, wymieszaj i smaż jeszcze przez minutę,

3. Dodaj do garnka pomidory z puszki, 2 łyżeczki oregano i łyżeczkę soli. Gotuj sos przez 40 min pod przykryciem,

4. Pod koniec gotowania dodaj około 10 listków świeżej bazylii. Kiedy sos wystygnie, możesz go zblendować.

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.