Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Sernik z czterech składników, którego serce stanowi mleko skondensowane, jest niezwykle puszysty i nigdy nie opada. Dzięki zastosowaniu kilku wskazówek wyjdzie idealny i ma szansę stać się jednym z waszych ulubionych wypieków. Samo przygotowanie masy nie powinno zająć wam więcej niż 10 minut.
1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.,
2. Okrągłą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia,
3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubijać na puszystą masę, dodawać ser i budynie, cały czas miksując,
4. Do dokładnie wymieszanej masy stopniowo dolewać mleko skondensowane,
5. W oddzielnej misce ubić białka, a następnie dodawać je stopniowo do serowej masy,
6. Masę wylać na blachę. Piec przez około 50-60 min w trybie góra-dół,
7. Po upływie tego czasu, delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i wyłączyć grzanie. Sernik wyjąć po kolejnych 15 minutach,
8. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki.