Sernik z czterech składników. Jego przygotowanie zajmie ci kilka minut

Bywają dni, w których niezbędne jest zjedzenie pysznego deseru. Najlepiej sprawdzą się wtedy sprawdzone przepisy, które pomogą uniknąć kulinarnych wpadek i zagwarantują nam zaspokojenie słodkich zachcianek. Należy do nich niewątpliwie receptura na prosty sernik z czterech składników.

Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik z czterech składników, którego serce stanowi mleko skondensowane, jest niezwykle puszysty i nigdy nie opada. Dzięki zastosowaniu kilku wskazówek wyjdzie idealny i ma szansę stać się jednym z waszych ulubionych wypieków. Samo przygotowanie masy nie powinno zająć wam więcej niż 10 minut.

Najprostszy sernik świata. Składniki

  • wiaderko (1 kg) trzykrotnie zmielonego twarogu,
  • 6 jajek,
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego,
  • 2 budynie waniliowe lub śmietankowe,
  • ewentualnie: owoce i cukier puder do ozdobienia ciasta.

Sposób przygotowania

1. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C.,

2. Okrągłą blachę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia,

3. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka ubijać na puszystą masę, dodawać ser i budynie, cały czas miksując,

4. Do dokładnie wymieszanej masy stopniowo dolewać mleko skondensowane,

5. W oddzielnej misce ubić białka, a następnie dodawać je stopniowo do serowej masy,

6. Masę wylać na blachę. Piec przez około 50-60 min w trybie góra-dół,

7. Po upływie tego czasu, delikatnie uchylić drzwiczki piekarnika i wyłączyć grzanie. Sernik wyjąć po kolejnych 15 minutach,

8. Ostudzone ciasto wstawić do lodówki. 

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.