Więcej aktualności kulinarnych znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
W ostatnim czasie dieta sirt stała się jedną z popularniejszych. Dużą rolę odegrała w tym brytyjska piosenkarka Adele, która stosowała właśnie ten sposób odżywiania. W związku z tym wiele osób zastanawia się, na czym ta dieta polega, co powinno się znaleźć w jadłospisie i jakie przepisy są typowe dla diety sirt. Postaramy się odpowiedzieć na wszystkie te pytania w naszym tekście.
Dieta sirt dzieli się na dwie fazy, które z kolei dzielą się na etapy. W pierwszym etapie pierwszej fazy, który trwa trzy dni, należy spożywać 1000 kalorii dziennie. Wówczas w menu osoby na takiej diecie znajdują się trzy koktajle sirtuinowe oraz jeden posiłek sirtuinowy.
Kolejny etap pierwszej fazy trwa od dnia czwartego do siódmego i wówczas zwiększa się kaloryczność do 1500 dziennie. Jadłospis składa się wtedy z dwóch koktajli sirtuinowych oraz dwóch posiłków sirtuinowych.
Od ósmego dnia rozpoczyna się faza druga i trzeci etap. Nie ma ustalonej kaloryczności, trwa od 8 do 14 dnia. W menu powinny znaleźć się trzy główne posiłki, jedna lub maksymalnie dwie przekąski oraz koktajl sirtuinowy. Czwarty etap trwa od 15 dnia, nadal nie ma konkretnej zalecanej kaloryczności. Podobnie jest z zaleceniami żywieniowymi, poza jednym: należy pamiętać, aby w diecie znajdowały się produkty sirtuinowe.
W poprzednich akapitach kilkakrotnie przewinęło się określenie "sirtuinowe". Co ono właściwie oznacza? Słowo pochodzi od sirtuin, czyli białek enzymatycznych, które mają zdolność wyciszania określonych genów - tzw. genów starzenia, które wiążą się z rozwojem takich chorób jak np. miażdżyca czy choroba Parkinsona. Dlatego w założeniach diety wymienia się uwzględnianie w jadłospisie produktów, które aktywują sirtuiny.
W informacjach na temat diety przewijają się uwagi, że w związku z tym tak naprawdę najważniejsze są te produkty, które trzeba dodać do menu, a nie te, z których trzeba zrezygnować, choć zaleca się odstawienie produktów przetworzonych, słodyczy oraz fast foodów.
W diecie sirt do menu należy dodać zielone warzywa, takie jak jarmuż, rukola, natka pietruszki, seler naciowy, szpinak; owoce np. truskawki czy daktyle; poza tym orzechy włoskie, kapary, soję, oliwę z oliwek, a do picia kawę, kakao oraz zieloną herbatę.
W diecie sirt jednym z podstawowych posiłków są zielone koktajle. Jak je przygotować? Oto przykładowe przepisy:
Składniki na koktajl z jarmużem:
Wszystkie produkty należy zmiksować razem z wodą.
Składniki na koktajl ze szpinakiem:
Wszystkie składniki należy zmiksować z wodą.
Koktajle to jednak tylko jeden z elementów diety. Na obiad można np. zjeść pieczonego łososia.
Składniki:
Łososia należy posypać przyprawami, skropić oliwą i sokiem z cytryny. Rybę zawinąć w folię i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piecz przez około 20 minut.
Zdanie dietetyków na temat diety sirt nie jest jednoznaczne. Specjaliści najwięcej zastrzeżeń mają przede wszystkim do niskiej kaloryczności, którą charakteryzuje się ta dieta w początkowych fazach i która może prowadzić do niedoborów różnych składników odżywczych. Nie u każdego będzie zalecana, dietetycy m.in. nie zastosowaliby jej u osób z otyłością, z cukrzycą, z zaburzeniami hormonalnymi czy intensywnie trenujących.
Elementem spornym są też koktajle, które również nie nadają się dla każdego i które nie zaspokajają sytości, więc po niedługim czasie znów możemy być głodni i zaczniemy podjadać.
Problematyczna może być też faza, w której kaloryczność jest nienormowana. Wtedy osoby, które stosują tę dietę, mogą jeść zbyt dużo.
Jeżeli więc zastanawiacie się, czy warto rozpocząć dietę sirt, najlepiej zrobicie, jeśli skonsultujecie się z dietetykiem. Specjalista powie wam, czy dieta sirt na pewno sprawdzi się w waszym wypadku i pomoże wam ją dopasować do waszych potrzeb i możliwości lub zaleci zastosowanie innej diety.