Koktajle warzywne, czyli bomba witaminowa dla każdego. Garść przepisów

Koktajle warzywne to dobry sposób na przyswojenie codziennej racji witamin niezbędnej organizmowi. Są też dobrym sposobem na zachęcenie dzieci do spożywania większej ilości warzyw.

Koktajle owocowo-warzywne, czyli jedna z pięciu obowiązkowych porcji warzyw dziennie

Zbilansowana dieta człowieka powinna opierać się w głównej mierze o warzywa i owoce, które są bogatym źródłem witamin i innych składników odżywczych, a jednocześnie stanowią niskokaloryczny element każdego posiłku. Koktajle owocowo-warzywne mogą idealnie wkomponować się w zdrowy jadłospis dorosłego człowieka, stanowiąc jedną z pięciu obowiązkowych porcji warzyw, które należy spożyć każdego dnia. Takie smoothie można przygotować w kilka minut - wystarczy blender kielichowy lub zwykły ręczny a do tego wysokie naczynie. Oprócz składników warzywnych i owocowych do takiego rodzaju koktajlu potrzebny jest komponent płynny, którym może być woda niegazowana, ale też napój roślinny (np. kokosowy lub migdałowy). W przypadku, gdy podstawą koktajlu jest szpinak lub jarmuż konieczne może okazać się delikatne osłodzenie mieszanki. W tym celu można zastosować naturalne słodziwo w postaci miodu lub ksylitol. 

Koktajl z buraka, czyli solidna dawka żelaza

Koktajle warzywne są doskonałym sposobem na przyswojenie dziennej dawki witamin i nie tylko. Dla przykładu koktajl z buraka jest źródłem cennego żelaza, które jest niezwykle ważne w procesie krwiotwórczym i nie tylko. Kłopoty z jego poziomem prowadzą zazwyczaj do niedokrwistości. Przypadłość ta często dotyka np. kobiet w ciąży, które powinny w swojej diecie znaleźć miejsce na koktajl z buraka. Dodatkowo buraki zawierają w sobie betaninę odpowiadającą za ich intensywny kolor, która jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni przed rozwojem nowotworów. Do przygotowania koktajlu z buraka potrzeba:

  • 2 średnie buraki
  • 80 g jarmużu
  • duży, dojrzały banan 
  • 6-7 truskawek

Wszystkie składniki należy umyć, jeśli jest taka potrzeba obrać ze skórki, wrzucić do kielicha blendera i zmiksować całość na gładko. 

Zobacz wideo

Koktajle zielone, czyli bogate źródło białka dla wegetarian

Zielone warzywa takie jak szpinak czy jarmuż są źródłem łatwo przyswajalnego białka, co jest niezwykle ważne dla osób, które wyeliminowały ze swojej diety mięso. Dlatego też w ich jadłospisie powinny znaleźć się koktajle zielone, które nie tylko dostarczą witamin i zapewnią uczucie sytości, ale będą też źródłem białka, które jest podstawowym budulcem w ludzkim organizmie. 

W sieci można znaleźć mnóstwo przepisów na koktajle zielone, które smakują wyśmienicie i są doskonałym pomysłem na pełnowartościowe drugie śniadanie. Wystarczy zblendować składniki i cieszyć się ich połączonym smakiem. Oto kilka naszych propozycji:

  • 2 garście jarmużu, awokado, 1/4 arbuza, kilka zielonych winogron, szklanka wody
  • szklanka jarmużu, ½ długiego ogórka, pomarańcza, łyżka soku z cytryny, szklanka wody kokosowej
  • 2 łodygi selera naciowego, ogórek, zielone jabłko, ½ cytryny, szklanka wody.

Koktajle oczyszczające, czyli sposób na szybkie pozbycie się toksyn

Wiele z naszych codziennych nawyków prowadzi do odkładania się w organizmie toksyn, które nie tylko zatruwają nasz organizm, ale przyczyniają się do powstawania różnych chorób. Dlatego tak ważne jest, aby prowadzić zdrowy tryb życia opierający się na zbilansowanej diecie i aktywności fizycznej. Wspomóc można się także koktajlem oczyszczającym, który dzięki zawartości naturalnych substancji potrafi przyspieszyć usuwanie z organizmu szkodliwych substancji. Oto jedna z popularnych receptur koktajlu, który wspomaga pozbywanie się toksyn.

  • średni burak
  • jabłko
  • sok z połowy cytryny
  • 1 l wody.

Jabłko i burak obieramy, usuwamy z jabłka gniazdo nasienne. Wyciskamy sok z cytryny. Łączymy składniki, zalewamy wodą i miksujemy. Spożywamy w przeciągu kilku godzin. 

Zobacz też: Zielone smoothie na 3 sposoby

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.