Syrop z kwiatów czarnego bzu to hit do letnich koktajli. To już ostatni dzwonek, by go zrobić [PRZEPIS]

Czarny bez kwitnie w Polsce niemal za każdym rogiem. Baldachimy białych - o ironio - kwiatów kuszą nie tylko wyglądem, lecz także perspektywą pysznych napojów - latem zimnych koktajli, zimą idealnie "doprawionych" herbat. Jak zrobić syrop z czarnego bzu? Podpowiadamy.

Syrop z czarnego bzu - idealny nie tylko do herbaty

Roślina ta kwitnie w maju i czerwcu. To więc ostatni dzwonek, by przygotować pyszny syrop z kwiatów czarnego bzu. Krzew ten można spotkać w wielu miejscach - pamiętajmy jednak, aby nie zbierać go z przydroży czy lokalizacji narażonych na większe zanieczyszczenia, ponieważ wszystko to przenika do rośliny.

Zanim jednak przejdziemy do przepisu na syrop z czarnego bzu, zobaczcie też inne, mniej znane zastosowanie kwiatów - a jakże efektowne! Wspaniałe kwiaty czarnego bzu smażone w tempurze.

Jak zrobić syrop z kwiatu czarnego bzu?

Przepis jest bardzo prosty. Podstawowy wymaga od nas jedynie dwóch składników i trochę cierpliwości. Ale - uwierzcie - opłaca się.

Zobacz wideo Syrop z kwiatów czarnego bzu sprawdzi się idealnie jako sos do placuszków bananowych!

Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu - składniki:

  • 50 baldachimów czarnego bzu
  • 1 kg cukru

Opcjonalnie:

  • kilka listków świeżej mięty
  • sok z cytryny do smaku

Przepis na syrop z kwiatu czarnego bzu - krok po kroku:

Drobne kwiatki odcinamy wprost do garnka lub miski i zalewamy wrzącą wodą. Całość studzimy i odstawiamy do lodówki na dwie doby. Po tym czasie przelewamy płyn przez gazę do garnka, wsypujemy do niego cukier i pozostałe składniki, jeśli chcemy ich użyć. Całość gotujemy do momentu, aż cały cukier się rozpuści.

Następnie syrop z czarnego bzu przelewamy do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do ostygnięcia. Zassane wieczka oznaczają, że krótka pasteryzacja się udała. Teraz możemy odstawić syrop do spiżarki i cieszyć się nim przez kolejne miesiące.

A może wolicie coś mocniejszego? Sprawdźcie, jak zrobić nalewkę z kwiatów bzu:

Syrop z kwiatów czarnego bzu - do czego wykorzystać?

Syrop z czarnego bzu najlepiej rozcieńczać sporą ilością wody. Będzie smakować idealnie po prostu wymieszany z wodą lub jako "przyprawa" do jesiennej herbaty. Na lato genialna będzie także lemoniada z kwiatów czarnego bzu. Syrop wystarczy wymieszać z wodą (najlepiej gazowaną) oraz sporą ilością soku z cytryny. Do tego kilka plasterków cytrusów i lemoniada z kwiatów czarnego bzu gotowa. Serwowana z kostkami lodu będzie idealna na upały!

Więcej o:
Copyright © Agora SA