Pomysł na obiad - domowe klopsiki w sosie pomidorowym. Sekretem soczystego mięsa jest warzywny dodatek

Jeśli szukasz pomysł na szybki obiad dla całej rodziny, klopsiki w sosie pomidorowym sprawdzą się znakomicie. Smak mięsa warto jednak wzbogacić o dodatkową porcję warzyw. W ten sposób pulpeciki będą soczyste i miękkie. Z kolei powolne duszenie w sosie doda całości aromatów.

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Szybkie obiady wcale nie muszą być nudne i opierać się na jarskich produktach. Równie sprawnie można przygotować domowe klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Kluczem do sukcesu jest podsmażenie mięsa, a następnie duszenie w aromatycznym sosie pomidorowym.

Klopsiki z dodatkiem warzyw duszone w sosie pomidorowym

Jednym z klasycznych dań obiadowych uwielbianych przez najmłodszych i starszych smakoszy są oczywiście klopsiki i pulpety. Chociaż może wydawać się to czasochłonne, jest to przysłowiowa bułka z masłem. Istotne są jednak składniki, odpowiednia obróbka termiczna i estetyczne podanie. 

Do przygotowania klopsików warto wykorzystać dobrej jakości mięso. Może być to kurczak lub indyk, jednak tłustsze partie takie jak łopatka wieprzowa czy miks wołowiny z wieprzowiną gwarantuje smaczny i soczysty efekt. Do masy warto dodać także starta marchew czy cukinię oraz drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Zwieńczeniem będzie duszenie w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół. 

Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]

Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym - ekspresowy obiad dla całej rodziny

Składniki: 

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej, 
  • cebula, 
  • duża marchewka, 
  • jajko, 
  • łyżka bułki tartej, 
  • pół pęczka natki, 
  • sól,
  • pierz,
  • szczypta cayenne, 
  • czosnek suszony,
  • olej do smażenia.

Dodatkowo na sos: 

  • szklanka passaty pomidorowej, 
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego, 
  • ząbek czosnku, 
  • oregano,
  • sól i pieprz. 

Sposób przygotowania: 

  1. Mielone mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno poszatkowaną natkę, czosnek i cayenne. 
  2. Kolejnym krokiem jest starcie marchewki na dużych oczkach i drobne pokrojenie cebuli. Pracę znacznie ułatwi nam robot kuchenny, który drobno pokroi warzywa. 
  3. Marchew i cebulę dodajemy do doprawionego mięsa. Całość dokładnie mieszamy dłonią - warto poświęcić temu chwilę. 
  4. Przygotowujemy duży talerz lub deskę do krojenia. W dłoniach formujemy niewielkie kulki z mięsa - ważne by były mniej więcej tej samej wielkości. Mięso układamy na desce lub talerzu. 
  5. Przygotowujemy głęboką patelnię. Rozgrzewamy na niej dobrze olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Ważne, by moc palnika nie była za duża - wówacz mięso się przypali. Nie należy też podpiekać klopsów zbyt długo, zależy nam jedynie na zewnętrznym zarumienieniu. Nic nie szkodzi, jeśli będą lekko surowe w środku. Mięso ściągamy z patelni. 
  6. W rondelku podgrzewamy bulion z dodatkiem passaty, ziół i przypraw. Do sosu delikatnie przekładamy klopsy i dusimy na niewielkiej mocy palnika - pośpiech nie jest wskazany. Z każdą minutą mięso będzie nabierało smaków i stanie się bardziej soczyste. Dusimy nawet przez 30 minut. 
  7. Po tym czasie klopsiki są gotowe - serwujemy je z makaronem, kaszą lub ryżem. Dekorujemy zieleniną. 
Więcej o:
Copyright © Agora SA