Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Szybkie obiady wcale nie muszą być nudne i opierać się na jarskich produktach. Równie sprawnie można przygotować domowe klopsiki z mięsa mielonego z dodatkiem świeżych warzyw i ziół. Kluczem do sukcesu jest podsmażenie mięsa, a następnie duszenie w aromatycznym sosie pomidorowym.
Klopsiki z dodatkiem warzyw duszone w sosie pomidorowym
Jednym z klasycznych dań obiadowych uwielbianych przez najmłodszych i starszych smakoszy są oczywiście klopsiki i pulpety. Chociaż może wydawać się to czasochłonne, jest to przysłowiowa bułka z masłem. Istotne są jednak składniki, odpowiednia obróbka termiczna i estetyczne podanie.
Do przygotowania klopsików warto wykorzystać dobrej jakości mięso. Może być to kurczak lub indyk, jednak tłustsze partie takie jak łopatka wieprzowa czy miks wołowiny z wieprzowiną gwarantuje smaczny i soczysty efekt. Do masy warto dodać także starta marchew czy cukinię oraz drobno posiekaną cebulę i pietruszkę. Zwieńczeniem będzie duszenie w aromatycznym sosie pomidorowym z dodatkiem czosnku i ziół.
Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]
Przepis na klopsiki w sosie pomidorowym - ekspresowy obiad dla całej rodziny
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej,
- cebula,
- duża marchewka,
- jajko,
- łyżka bułki tartej,
- pół pęczka natki,
- sól,
- pierz,
- szczypta cayenne,
- czosnek suszony,
- olej do smażenia.
Dodatkowo na sos:
- szklanka passaty pomidorowej,
- pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego,
- ząbek czosnku,
- oregano,
- sól i pieprz.
Sposób przygotowania:
- Mielone mięso przekładamy do dużej miski. Dodajemy jajko, bułkę tartą, sól, pieprz, drobno poszatkowaną natkę, czosnek i cayenne.
- Kolejnym krokiem jest starcie marchewki na dużych oczkach i drobne pokrojenie cebuli. Pracę znacznie ułatwi nam robot kuchenny, który drobno pokroi warzywa.
- Marchew i cebulę dodajemy do doprawionego mięsa. Całość dokładnie mieszamy dłonią - warto poświęcić temu chwilę.
- Przygotowujemy duży talerz lub deskę do krojenia. W dłoniach formujemy niewielkie kulki z mięsa - ważne by były mniej więcej tej samej wielkości. Mięso układamy na desce lub talerzu.
- Przygotowujemy głęboką patelnię. Rozgrzewamy na niej dobrze olej i smażymy klopsiki z każdej strony. Ważne, by moc palnika nie była za duża - wówacz mięso się przypali. Nie należy też podpiekać klopsów zbyt długo, zależy nam jedynie na zewnętrznym zarumienieniu. Nic nie szkodzi, jeśli będą lekko surowe w środku. Mięso ściągamy z patelni.
- W rondelku podgrzewamy bulion z dodatkiem passaty, ziół i przypraw. Do sosu delikatnie przekładamy klopsy i dusimy na niewielkiej mocy palnika - pośpiech nie jest wskazany. Z każdą minutą mięso będzie nabierało smaków i stanie się bardziej soczyste. Dusimy nawet przez 30 minut.
- Po tym czasie klopsiki są gotowe - serwujemy je z makaronem, kaszą lub ryżem. Dekorujemy zieleniną.