• Link został skopiowany

Jak zrobić pulpety, by były soczyste i aromatyczne? Babcia radzi co dodać do mięsa, by nie było suche

Jak zrobić pulpety? Babcia Zosia radzi jak przygotować mięso, by uzyskać rozpływający i delikatny efekt. Kluczowe są składniki dobrej jakości i tradycyjna, domowe receptura. Mięsne kulki najlepiej smakują w aromatycznym sosie z sezonowych produktów.
Jak zrobić idealne pulpety?
Nitr /Shutterstock

Więcej smacznych przepisów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

W domowym menu nie może zabraknąć aromatycznych i delikatnych pulpetów. Tradycyjny przepis babci zdradza jak przygotować mięso, by uzyskać rozpływający się w ustach efekt. Jeden składnik okaże się niezwykle ważny. 

Babcia zdradza jak zrobić pulpety - soczyste i delikatne

Wśród domowych obiadów króluje klasyka i tradycyjne przepisy. Te babcine niemal zawsze się udają i smakują każdemu. Częstym składnikiem obiadów jest mięso mielone, które można przygotować na wiele sposobów. Jeden jest obiadową klasyką. Mowa tu oczywiście o pulpetach. Mięsne kuleczki podane z ulubionymi dodatkami to smaczny pomysł na posiłek. Wystarczą te składniki i sprawdzona receptura, by uzyskać rozpływający się w ustach efekt. 

Pulpety przepisu babci to danie idealne na każdą okazję. Przygotowana w sosie świetnie smakują i pięknie się prezentują. Ważne jest jednak samo przyżadzenie - mięso mielone powinno być dobrej jakości i od sprawdzonego dostawcy. Dodatki są równie ważne - przyprawy, cebula i bułka namoczona w mleku to podstawa. 

Zobacz wideo Przemycanie warzyw - te pulpety są w tym ekspertami [HAPS KIDS]

Przepis na pulpety z przepisu babci

Składniki: 

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • kajzerka namoczona w mleku,
  • masło,
  • mąka,
  • cebula,
  • sól,
  • pieprz.

Sposób przygotowania: 

  1. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywo szklimy na maśle. Gdy nabierze kolorów, odkładamy na bok. 
  2. Do dużej miski przekładamy mięso mielone, odciśniętą z nadmiaru płynu kajzerkę i cebulę. Masę doprawiamy solą i pieprzem. 
  3. Całość dokładnie mieszamy ręką. Mięso warto dodatkowo napowietrzyć, dlatego co jakiś czas należy je "ubić". 
  4. Zwilżonymi dłońmi nabieramy farsz i formujemy małe kuleczki. Gotowe pulpety obtaczamy w mące. 
  5. Mięsne kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, z każdej strony. Jeśli chcemy podać pulpety z sosem, warto je tylko odrobinę podsmażyć, a później dodatkowo dusić w sosie - dzięŻi tej metodzie mięso pozostanie soczyste i delikatne. 
  6. Tak przygotowane pulpety podajemy z ulubionymi dodatkami. 
Więcej o: