-
Haps
-
Jak przygotować
- Jak zrobić pulpety w koperkowej odsłonie? Ewa Wachowicz podzieliła się pysznym przepisem na obiad
Jak zrobić pulpety w koperkowej odsłonie? Ewa Wachowicz podzieliła się pysznym przepisem na obiad
Masz ochotę na pyszne i aromatyczne pulpety w sosie koperkowym? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na tę potrawę. Na pewno na stałe zagości w twoim obiadowym menu.
Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Któż nie lubi pulpetów w sosie pomidorowym? Chyba nie ma takiej osoby. A co, gdyby zrobić to pyszne danie w innej odsłonie, na przykład koperkowej? Na pewno przypadnie wam do gustu. Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym pokazała Ewa Wachowicz w 131. odcinku programu "Ewa gotuje". Oryginalną recepturę można też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej autorki.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Przede wszystkim z odpowiednich składników
Do zrobienia pulpetów potrzebne są:
- 600 g cielęciny,
- 3 szklanki + 2 łyżki bulionu warzywnego,
- pół litra śmietany kremówki
- cebula,
- jajko,
- pęczek koperku,
- łyżka masła,
- bułka tarta.
- mąka - do obtoczenia pulpetów,
- sól i pieprz do smaku.
Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Zgodnie z poniższą instrukcją, a będą pyszne
Przyrządzenie pulpetów zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia na odrobinie masła. Potem przejdź do następnych czynności:
- Zmiel cielęcinę, a w połowie pracy wrzuć do maszynki również podsmażoną cebulę;
Jeśli dodacie warzywo na końcu, musicie potem jeszcze raz zmielić mięso, ponieważ w innym przypadku cała cebula zostanie w maszynce.
- Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i dodaj do mięsa wraz z dwiema łyżkami bulionu, bułką tartą (tylko pilnuj konsystencji masy) i szczyptą soli z pieprzem do smaku;
- Masę wyrabiaj przez 10-15 minut, aż będzie odchodziło od miski;
Jeśli mięso jest za rzadkie, dodaj bułki tartej. Zbyt gęstą masę rozrzedzisz odrobiną bulionu;
- Masę podziel na 10 kawałków, z których uformuj kulki, po czym obtocz je w mące;
- W dużym garnku zagotuj bulion, po czym wrzuć pulpety (uważaj, aby nie przykleiły się do dna);
- Garnek przykryj i gotuj zawartość przez około 10 minut;
- Dodaj śmietankę, po czym gotuj na wolnym ogniu następne 10 minut;
- Posiekaj koperek, dodaj połowę do pulpetów i podgrzewaj chwilę, aż potrawa zgęstnieje i uzyska koperkowy aromat;
- Wyłącz kuchenkę i dodaj resztę posiekanego koperku;
Smacznego!