Jak zrobić pulpety w koperkowej odsłonie? Ewa Wachowicz podzieliła się pysznym przepisem na obiad

Masz ochotę na pyszne i aromatyczne pulpety w sosie koperkowym? Jeśli tak, to koniecznie wypróbuj przepis Ewy Wachowicz na tę potrawę. Na pewno na stałe zagości w twoim obiadowym menu.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Lemoniady

Któż nie lubi pulpetów w sosie pomidorowym? Chyba nie ma takiej osoby. A co, gdyby zrobić to pyszne danie w innej odsłonie, na przykład koperkowej? Na pewno przypadnie wam do gustu. Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym pokazała Ewa Wachowicz w 131. odcinku programu "Ewa gotuje". Oryginalną recepturę można też znaleźć na oficjalnej stronie internetowej autorki.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Przede wszystkim z odpowiednich składników

Do zrobienia pulpetów potrzebne są:

  • 600 g cielęciny,
  • 3 szklanki + 2 łyżki bulionu warzywnego,
  • pół litra śmietany kremówki
  • cebula,
  • jajko,
  • pęczek koperku,
  • łyżka masła,
  • bułka tarta.
  • mąka - do obtoczenia pulpetów,
  • sól i pieprz do smaku.

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym? Zgodnie z poniższą instrukcją, a będą pyszne

Przyrządzenie pulpetów zacznij od pokrojenia cebuli w kostkę i zeszklenia na odrobinie masła. Potem przejdź do następnych czynności:

  1. Zmiel cielęcinę, a w połowie pracy wrzuć do maszynki również podsmażoną cebulę;
    Jeśli dodacie warzywo na końcu, musicie potem jeszcze raz zmielić mięso, ponieważ w innym przypadku cała cebula zostanie w maszynce.
  2. Jajko wbij do miski, roztrzep widelcem i dodaj do mięsa wraz z dwiema łyżkami bulionu, bułką tartą (tylko pilnuj konsystencji masy) i szczyptą soli z pieprzem do smaku;
  3. Masę wyrabiaj przez 10-15 minut, aż będzie odchodziło od miski;
    Jeśli mięso jest za rzadkie, dodaj bułki tartej. Zbyt gęstą masę rozrzedzisz odrobiną bulionu;
  4. Masę podziel na 10 kawałków, z których uformuj kulki, po czym obtocz je w mące;
  5. W dużym garnku zagotuj bulion, po czym wrzuć pulpety (uważaj, aby nie przykleiły się do dna);
  6. Garnek przykryj i gotuj zawartość przez około 10 minut;
  7. Dodaj śmietankę, po czym gotuj na wolnym ogniu następne 10 minut;
  8. Posiekaj koperek, dodaj połowę do pulpetów i podgrzewaj chwilę, aż potrawa zgęstnieje i uzyska koperkowy aromat;
  9. Wyłącz kuchenkę i dodaj resztę posiekanego koperku;

Smacznego!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.