Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci. Idealny obiad dla dzieci i dorosłych

Szukasz przepisu na pulpety w sosie pomidorowym jak u babci? W takim razie jesteś we właściwym miejscu. Proponujemy proste i aromatyczne klopsiki w sosie pomidorowym. Na pewno posmakują zwłaszcza dzieciom.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym

Robisz obiad i masz ochotę na danie z dawnych lat? Delikatne i pyszne, zwłaszcza dla dzieci? Dobrym rozwiązaniem są tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym jak u babci. Są bardzo smaczne, jak i naprawdę pożywne. W sam raz na obiad. Jak je zrobić? Zobaczcie sami.

Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - lista potrzebnych składników

Do zrobienia tradycyjnych klopsików potrzebujesz następujących produktów:

  • mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego etc.) - pół kilograma,
  • wody (lub bulion bądź rosołu) - litra,
  • bułki tartej - połowy szklanki,
  • cebuli,
  • koncentratu pomidorowego - 3 - 4 łyżek,
  • śmietany (może być jogurt) - 3 łyżek,
  • mąki - 2 łyżek,
  • jajka,
  • czosnku - ząbka,
  • przypraw - soli, pieprzu i ulubionych ziół.

Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci? Całkiem prosto

 Przyrządzenie klopsików to jedynie kilka rzeczy do zrobienia:

  1. Na oliwie (lub oleju) zeszklij cebulę i zostaw do ostygnięcia;
  2. Mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, ostudzoną cebulą i przyprawami;
  3. Wyrób w miarę jednolitą masę i zrób z niej kulki;
  4. Schłódź klopsiki w lodówce przez około pół godziny;
  5. Wodę (lub rosół bądź bulion) zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę (jogurt);
  6. Dołóż do sosu wcześniej przygotowane pulpety i gotuj przez mniej więcej pół godziny;

Gotowe pulpety serwuj w towarzystwie ziemniaków, (lub ryżu bądź kaszy) oraz dowolnej surówki. Możesz posypać posiekanym koperkiem bądź natką pietruszki. Klopsiki z sosem pomidorowym możesz również podać do spaghetti i zrobić w ten sposób klasyczne danie.

Smacznego!

Więcej o: