Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Klopsiki wołowe w sosie pomidorowym
Robisz obiad i masz ochotę na danie z dawnych lat? Delikatne i pyszne, zwłaszcza dla dzieci? Dobrym rozwiązaniem są tradycyjne pulpety w sosie pomidorowym jak u babci. Są bardzo smaczne, jak i naprawdę pożywne. W sam raz na obiad. Jak je zrobić? Zobaczcie sami.
Pulpety w sosie pomidorowym jak u babci - lista potrzebnych składników
Do zrobienia tradycyjnych klopsików potrzebujesz następujących produktów:
- mięsa mielonego (wieprzowego, drobiowego etc.) - pół kilograma,
- wody (lub bulion bądź rosołu) - litra,
- bułki tartej - połowy szklanki,
- cebuli,
- koncentratu pomidorowego - 3 - 4 łyżek,
- śmietany (może być jogurt) - 3 łyżek,
- mąki - 2 łyżek,
- jajka,
- czosnku - ząbka,
- przypraw - soli, pieprzu i ulubionych ziół.
Jak zrobić pulpety w sosie pomidorowym jak u babci? Całkiem prosto
Przyrządzenie klopsików to jedynie kilka rzeczy do zrobienia:
- Na oliwie (lub oleju) zeszklij cebulę i zostaw do ostygnięcia;
- Mięso mielone połącz z jajkiem, bułką tartą, czosnkiem, ostudzoną cebulą i przyprawami;
- Wyrób w miarę jednolitą masę i zrób z niej kulki;
- Schłódź klopsiki w lodówce przez około pół godziny;
- Wodę (lub rosół bądź bulion) zagotuj, dodaj koncentrat pomidorowy, mąkę i śmietanę (jogurt);
- Dołóż do sosu wcześniej przygotowane pulpety i gotuj przez mniej więcej pół godziny;
Gotowe pulpety serwuj w towarzystwie ziemniaków, (lub ryżu bądź kaszy) oraz dowolnej surówki. Możesz posypać posiekanym koperkiem bądź natką pietruszki. Klopsiki z sosem pomidorowym możesz również podać do spaghetti i zrobić w ten sposób klasyczne danie.
Smacznego!