Jak zrobić pulpety w sosie grzybowym, żeby były delikatne? Moja babcia mówiła: "Niech cię ręka boska broni przed jajkiem"

Jak zrobić pulpety? Nie jakieś tam mięsne kulki, a delikatne, rozpływające się w ustach pulpeciki, idealne do zup i sosów, zwłaszcza grzybowych? Przytoczę słowa mojej babci, która dania z pulpetami gotowała średnio raz na tydzień: "Jak robisz pulpety, to je porządnie ubij. I niech cię ręka boska broni przed jajkiem - chyba że robisz mielone". Sprawdź, jak zrobić najlepsze pulpety w aksamitnym sosie grzybowym.
Zobacz wideo

Pulpety powinny być delikatne, wręcz rozpływające się w ustach. Sposób ich wykonania jest bardzo prosty i przypomina wykonywanie kotletów mielonych, z tą różnicą, że do masy mięsnej nie dodajemy jajka, by ich nie utwardzać. No i przede wszystkim pulpety gotujemy. Dziś mamy dla was przepis na pulpety w sosie grzybowym, który nie powinien sprawić większych problemów. Danie jest tak pyszne, że każdy, kto spróbuje pulpecików w sosie grzybowym, poprosi o dokładkę.

Naczynia i sztućce w zmywarce (zdjęcie ilustracyjne)Wyciągasz brudne sztućce ze zmywarki? Sprawdź, jaki popełniasz błąd

Jak zrobić pulpety? Poznaj sprawdzony przepis

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 1 cebula
  • kajzerka namoczona w mleku lub bulionie
  • masło
  • mąka
  • sól, pieprz

Sos grzybowy:

  • ok. 500 g świeżych leśnych grzybów
  • 200 g śmietany 18 proc.
  • 1 szklanka bulionu 
  • 1 cebula
  • sól, pieprz, świeży tymianek

Pulpety - sposób wykonania:

  1. Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle. Mięso mielone przełóż do miski. Dodaj podsmażoną cebulę i odciśniętą z mleka kajzerkę. Dopraw solą i pieprzem i wyrób masę tak jak na kotlety mielone. Od czasu do czasu mocno "zbij" mięso, by się napowietrzyło. Następnie zwilżonymi dłońmi uformuj okrągłe klopsiki i obtocz je w mące. 
  2. Na patelni rozgrzej tłuszcz (dowolnie, masło, smalec, olej) i podsmaż pulpeciki z każdej strony, by zatrzymały cały smak w środku. Podsmażone pulpeciki odłóż na bok.
  3. Grzyby dokładnie oczyść i pokrój. Na patelni rozpuść masło i dodaj posiekaną cebulę. Kiedy się zeszkli, dołóż grzyby i na większym ogniu podsmażaj je, aż oddadzą wodę. Kiedy grzyby się zarumienią, dopraw je solą, pieprzem i tymiankiem i zalej całość bulionem. Zmniejsz moc palnika i dołóż pulpety.
  4. Duś przez 15 minut, następnie dodaj śmietanę. Wymieszaj i ponownie doprowadź do wrzenia. Podawaj z makaronem lub kaszą.

Pieczarki (zdjęcie ilustracyjne)Pieczarki w occie - przepis. Co zrobić, by pieczarki nie ciemniały?

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: