Klopsy w sosie koperkowym - niezawodny obiad dla każdego. Szybki pomysł na danie dla całej rodziny

Skończyły ci się inspiracje i nie wiesz co ugotować? Klopsy w sosie koperkowym to świetna propozycja dla małych i dużych. Aksamitny sos, delikatne mięso to kwintesencja udanego obiadu.

Interesujesz się kulinariami? Więcej podobnych informacji znajduje się gazeta.pl

Proste dania są najlepsze. Mamy gwarancję, że posmakują każdemu. Nie trzeba poświęcać im całego dnia i wystarczą proste składniki, które masz we własnej kuchni. Ugotowanie pysznego obiadu dla całej rodziny to nie lada wyzwanie. Każdy lubi coś innego, ale są właśnie takie dania, które pokocha każdy. Jeśli nadal się zastanawiasz,  co dziś ugotować to dylemat rozwiązany – klopsy w sosie koperkowym. Do dzieła!

Zobacz wideo Pulpeciki w sosie koperkowym

Czego potrzebujesz do zrobienia klopsów?

  • mięso mielone pół kilo ( możesz użyć dowolnego)
  • bułka (czerstwa lub świeża)
  • jajko
  • troszkę mleka lub wody do namoczenia bułki
  • jedna lub dwie cebule
  • olej
  • pieprz, sól, oregano, bazylia (użyj przypraw, które lubisz)
  • bulion warzywny  (2 marchewki, por, seler, pietruszka)
  • mąka pszenna
  • koper
  • śmietanka 30%
  • czosnek

Jak zrobić pulpeciki w sosie koperkowym?

  1. Na samym początku wstaw bulion, wlej litr wody do garnka, wrzuć pokrojone warzywa (marchew, por, seler i pietruszkę). Gotuj na małym ogniu przez 30-40 min, dopraw przyprawami.
  2. Następnie namocz bułkę w mleku, odstaw na kilkanaście minut aż bułka będzie miękka.
  3. Do miski przełóż mięso, cebulkę, sól, pieprz, jajko oraz namoczoną bułkę (przed włożeniem porządnie wyciśnij). Wymieszaj wszystko razem.
  4. Uformuj małe kuleczki, obtocz w mące i smaż na rozgrzanej patelni aż będą delikatnie zarumienione.
  5. Podsmażone pulpeciki wrzuć do gotującego bulionu. Gotuj na małym ogniu 15-20 minut.
  6. W misce zrób mieszankę mąki pszennej( jedną łyżkę) oraz pół szklanki śmietanki. Całość wymieszaj i pamiętaj o najważniejszym – nie może być żadnych grudek. Wlej do wrzącego bulionu z klopsami i całość wymieszaj.

Z czym najlepiej smakują klopsy w sosie koperkowym?

Oczywiście najlepiej będą smakowały w towarzystwie ugotowanych ziemniaków oraz surówki domowej roboty. Jeśli nie masz ochoty na ziemniaki to śmiało możesz podać z kaszą, kluseczkami, kopytkami lub ryżem. To świetny pomysł na szybki obiad dla całej rodziny. Sposób przygotowania jest łatwy a efekt końcowy zaskakujący. To jedno z tych dań, które posmakuje każdemu. Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.